Blesková operace izraelských speciálních jednotek

Blesková operace izraelských speciálních jednotek https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114665/bleskova-operace-izr-114665.jpg 5 13 4

Útok na letiště v Entebbe v roce 1976. Izraelský útok na letiště v ugandském Entebbe vstoupil do historie jako jedna z nejsmělejších protiteroristických operací. Dne 27. června 1976 unesli čtyři teroristé dopravní letoun společnosti Air France a přinutili jeho pilota přistát na letišti v Ugandě. Část rukojmích propustili, cestující židovského původu však uvěznili v budově starého terminálu. Jakmile se stalo zřejmým, že se těší podpoře ugandského prezidenta Idiho Amina, začala se izraelská vláda připravovat k vojenskému řešení krize. Kniha napínavě líčí průběh celé akce na základě četných dokumentů a očitých svědectví. Po překonání více než 3000 kilometrů, oblečeni v ugandských uniformách, maskováni jako doprovod diktátora Amina v mercedesu, dosáhli Izraelci v tuhém boji s místní armádou a teroristy vítězství i triumfu pevných nervů.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Grada
Originální název:

Raid 2: Israel’s Lightning Strike. The Raid on the Entebbe 1976 , 2009


více info...

Přidat komentář

monkal
05.12.2020 5 z 5

Asi nejlépe zpracovaný příběh jedné z nejodvážnějších speciálních operací na záchranu rukojmích. Realistický popis, vzpomínky účastníků, včetně jejich dalších osudů. Izraelci tím vyslali jasný signál, jak dopadnou všichni, kteří budou ohrožovat nebo dokonce zabíjet izraelské občany. Celá operace byla zároveň reparátem izraelských speciálních jednotek po několika předchozích ne zcela úspěšných záchranných operacích.
Pro zájemce o speciální jednotky, vojenskou historii nebo izraelské ozbrojené síly naprosto výborná kniha. Dunstan je zárukou kvality. I když jsou občas překlady zahraničních autorů od Grady katastrofa.

Crozz
09.02.2019 4 z 5

Dobré čtení


Primán
01.07.2016 5 z 5

Knihu jsem přečetl doslova jedním dechem. Zajímal jsem se o tuto operaci už dříve, ale tato kniha mi však odhalila větší podrobnosti. Kniha poukazuje na podmínky ve kterých byli rukojmí drženi. Ale také NESKUTEČNÉ Izraelské řešení krize.

Všem mohu pouze doporučit.

מיכאל
27.08.2013

Velmi propracované a čtivé, včetně podrobných detailů. Dunstan popisuje vše od okamžiku únosu prakticky minutu po minutě a to jak situaci rukojmích v Ugandě, tak reakci Izraele. Obsahuje mapy a další obrazové přílohy. Zájemcům o tuto tematiku mohu jen doporučit.