Bláznův deník

Bláznův deník https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414437/bmid_blaznuv-denik-wGc-414437.png 4 11 3

Nové vydání tří nejvýznamnějších beletristických děl zakladatele moderní čínské literatury, povídkových sbírek Vřava a Tápání a sbírky básní v próze Polní tráva, uvádí čtenáře do turbulentní doby čínských dějin a kultury, kdy se rozpadal tradiční starý císařský svět a tu zdráhavě, tu vášnivě nastupoval svět moderní. Lu Sün jako angažovaný, přitom ale pronikavý pozorovatel vykresluje toto „tápání“ i „vřavu“, odrážející se jak na mnohdy ještě starosvětském venkově, tak v rozvíjejícím se městském prostředí. Lu Sünův svět, zabydlený svéráznými figurkami všech možných sociálních vrstev, vytváří bohatou mozaiku příběhů, psychologických črt, malých dramat i emočně vypjatých momentů, které otevírají pomyslné literární dveře do celého čínského dvacátého století.... celý text

Přidat komentář

Amalberga
18.07.2021 3 z 5

Knihu jsem nestihla dočíst celou, kvůli pokutě z knihovny :D. Musím říct, že z ní mám dost rozporuplné pocity. Z celé knihy mě nejvíc oslovila předmluva, protože na rozdíl od zbytku byla skutečně srozumitelná a pro mě pochopitelná. Od povídky Bláznův deník jsem si slibovala hodně, vždyť je to takový pojem v moderní čínské literatuře. Byla jsem děsně zklamaná. Povídka sotva začala, a už skončila. Co se tam vlastně stalo? A tak to bylo s vícero povídkami. Některé kolem mě jen prosvištěly, jiné mě vyloženě nebavily a pár jich bylo dobrých. Sbírka Polní tráva mě dost nebavila, nemám pochopení pro čtení cizích snů. Jistě, když se ten sen zdá vám, přijde vám zajímavý a oslovuje vás, protože je z vaší hlavy a dílem vašeho podvědomí, ale ostatním lidem může být ukradený. Asi nejvíce se mi líbil Život AQ, jako jediná povídka byl i vtipný. Abych to shrnula, knížka není špatná, ale její poselství mě minulo. Být tak čínský vzdělanec ze 20. století, který několikrát proletěl u zkoušek, asi bych s dílem souzněla daleko víc.

petr1181
25.12.2019 5 z 5

Úžasné čtení, velice současný text, nechce se mi věřit, že to napsal Číňan, navíc žijící v letech 1881-1936. Lu Sün byl prý v Číně "vyňat" z osnov pro střední školy, velice doporučuji ...
A komu vadí, že knihu "nám přináší" Home Credit, ať sponzoruje Verzone sám. Alespoň k něčemu ten 捷信 je, 钱不臭 ...


-Pečivo-
17.12.2019 2 z 5

Čínskou literaturu mám rád. Bratři, Den Sedmý a Žít dostali z mé recenzentní zahrádky spoustu sluníčka. Když jsem ale otevřel Bláznův deník a viděl jako první větu “kvalitní díla asijské literatury vám přináší Home Credit”, tak jsem si malinko nablinkal do pusinky.

To samozřejmě nemá žádný velký vliv na to, že mne toto stěžejní dílo moderní čínské literatury nechalo úplně tvrdým pečivem. Povídky a peči jsou už léta v komplikovaným vztahu a tak i zde následuje očekávatelný výsledek. 5/10.

Štítky knihy

Čína povídky čínská literatura

Autorovy další knížky

Lu Sün
čínská, 1881 - 1936
1951  57%Vřava, Polní tráva
2019  82%Bláznův deník
1954  80%Tápání
1956  100%Ranní květy sebrané v podvečer / Staré příběhy v novém rouše
1964  80%Eseje I.

Kniha Bláznův deník je v

Přečtených18x
Knihotéce10x
Chystám se číst16x
Chci si koupit2x