Bláznova smrt

Bláznova smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363221/bmid_blaznova-smrt-RoU-363221.jpg 4 192 34

Kapitán Exner série

< 3. díl >

Detektivní román, navazující společným detektivem, kapitánem Exnerem, na dva předchozí detektivní romány autorovy (Osamělý mrtvý muž, Denár v dívčí dlani). Kapitán Exner je, jak říká recenzent, „důvtipný, chytrý, ba moudrý bezpečnostní pracovník s mnoha milými slabůstkami i přednostmi, který se opírá o práci sehraného kolektivu a má nové, docela české vlastnosti: jemnou ironii, bonvivánství příjemného typu a docela přirozený zájem o hezké slečny“. V tomto příběhu vyšetřuje a rozluští zvláštní případ smrti duševně chorého muže na malém českém městě, potvrdí domněnku, že jde o vraždu, a objeví další utajenou vraždu téhož vraha.... celý text

Přidat komentář

Emik87
17.02.2024 5 z 5

Příběh mi přišel opravdu zvláštní a kapitán se pořád nějak ne a ne dobabrat k výsledku. I tak je ale detektivka skvělá a Exner tradičně šarm sám. :)

janina66
03.08.2023 5 z 5

Skvělá detektivka lehce plynoucí. Do poslední chvíle jsem netušila, kdo je pachatel a byla jsem mile překvapená rozuzlením.


knizni_backroom
24.02.2023

Přeji si být vyslýchána panem Exnerem.

baji42
19.02.2023 5 z 5

Milovníky moderních severských detektivek bude možná trochu pomalejší tempo nudit, ale já musím dát opět 5 hvězdiček. Michal Exner má prostě šarm.

mi-380
18.02.2023 4 z 5

Při pátrání po důvodu popularity kapitána Exnera jsem došel k poznatkům, z nichž se dají vyvodit odpovědi: byl vždy dobře oblečený, místo piva pil víno, jezdil ve veteránském kabrioletu mercedes, na kapitána byl podezřele mladý, choval se slušně. To vše v této kombinaci v šedesátých letech nebylo asi úplně normální, proto tehdy na čtenáře, a hlavně na čtenářky, působil jako postava téměř nadpozemská. Po těch 56. letech, kdy prý román poprvé vyšel na pokračování v Rudém právu, v knize vidím ozvěny nedávné války, smutnou historii starého sídla, přehlídku ušlápnuté a nedoceněné inteligence a bývalých podnikatelů, přemíru soudruhů a také trochu tak nějak zdánlivě roztržitého pátrání našeho mimořádného kapitána.
75 % (zatím 168 hodnocení s průměrem 85 %).

P.S.
Kapitán Exner fascinoval i filmaře, o čemž svědčí 5 filmů a jeden seriál. Jen nějak nemohli trefit správného herce, pokaždé byl jiný (Jiří Vala, Petr Kostka, František Němec, Karel Heřmánek, Jiří Kodet, Michal Dlouhý).

Canniosh
20.08.2022 1 z 5

Tak tento díl jsem si nijak neužil. Připadalo mi to hodně roztáhlé, Exner chodil jakoby furt kolem horké kaše, od jednoho k druhému, pořád zjišťoval poměry jednotlivých účastníků a děj se vůbec nehnul. Závěrečné rozuzlení mi přišlo takové těžkopádné, ne že nezajímavé, to ne, byl jsem překvapen pointou a motivem, ale prostě to bylo podáno takovou nezáživnou formou. Těším se na další Erbenovy knihy, snad budou mít větší spád než toto.

Forestwalker
13.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Staré exnerovky řadím mezi nejlepší české dektivky (spolu s Velinským a Proškovou) a tahle není výjimkou. Líbí se mi to klasické bezčasí, v němž se děj odehrává (i když datace se dá tentokrát určit z nalezených deniků), pěkně je vykresleno i klaustrofobické prostředí vily, obývané lidmi semletými režimem. Nejsou tu vlastně žádné kladné postavy a ten konec, poslední jedna dvě stránky, ten je tedy hodně hořký. A na závěr kvituji e-knihu zdarma.

Fidibus
02.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Exnera čtu ráda a tuhle knihu jsem četla před lety, tak jsem jí zkusila znova. Mně přijde dobrá a čtivá, s typicky exnerovskými vtípky i psychologií. Tentokrát ho případem prověřila vlastně Gabriela a byla to zkouška, zda to Exner zvládne. Vše se točí kolem smrti údajně psychicky narušeného mladého muže a jeho rodiny ve vile spolu s několika dalšími osobami. Sice je tam víc postav a tím i podezřelých, ale orientovat se dá dobře. A rozuzlení je překvapivě jednoduché, červené.
Ve scéně s rozdáváním růží je Exner opravdu nezapomenutelný...
Pár citátů: "Možná, že jsem někdy trochu blázen..."
"... říkají, že ji (kávu) piju pořád a všude."
"Neopovažujte se mě budit!"
"To je osud." A proto ji stojí za to přečíst...

wullcann38
24.11.2021 4 z 5

Dost fajn kniha.
Za mě:80%

ijcro
04.11.2021 3 z 5

Poměrně rozvleklá novela, která by se vešla do kratší povídky, pokud by se autor sem tam nezakecal. Televizní inscenace z r. 1973 z textu vydestilovala to podstatné v duchu doby a stvořila dílo lepší než originál, a to nejen díky skvělým hercům zvučných jmen (P. Kostka, J. Marvan, J. Štěpničková, R. Merunková, V. Postránecký, T. Fischerová, F. Němec, F. Vicena, E. Žemla, B. Prokoš, J. Lábus). Seriál TV Prima z r. 2017 jsem neviděl, takže nemohu posoudit, jak moc se zpronevěřil předloze.

Každopádně ocenuji Erbenův pokus o jistý druh bezčasí (byť v reálsoc kulisách).

DomYell
03.04.2021 3 z 5

Moc mile prekvapeni a seznameni s autorem, jenz mi byl do te doby neznamy. Kniha je zde zdarma ke stazeni a nabizi prijemnych par hodin pocteni

Riccia
14.11.2020

Další milé setkání s kapitánem Exnerem :-) Docela by mne zajímalo, jak vypadá filmové zpracování této "Erbenovky". U Pastviny zmizelých jsem zjistila, že ji ještě nikdo nezfilmoval, ale tady to bude asi jinak.

Avinea
31.10.2020 4 z 5

Čtivá kniha a další příjemné setkání s Michalem Exnerem a jeho spolupracovníky. Všechno jsou to dobře vykreslené postavy, na Michalovi se mi líbí, že je tak neobyčejný a přitom by mohl být opravdický, žádný superhrdina s technickými vymoženostmi, ale chytrý a zvědavý muž.

rafan65
24.09.2020 5 z 5

Michal Exner je zárukou pěkné detektivky a jeho elegance je zárukou kvality.

ninano
05.09.2020 4 z 5

Solidní česká detektivka s neodolatelným Michalem Exnerem.

milary
31.08.2020 3 z 5

Tak tahle knížka mě moc nechytla. Zápletka jako obvykle výborná, ale přestože já většinou nijak zvlášť na děj nepospíchám a těším se z pozvolného tempa vyšetřování i svérázných způsobů komunikace zúčastněných, tentokrát se mi trpělivosti nedostávalo. Na počet stránek už bylo těch odboček a proměnných trochu moc a já postrádala spád. Rozpadal se mi do nespočtu nadřeknutých vět bez zjevného záměru, dějů - nadmíru podrobně popsaných -, které ústily jaksi do vytracena a ani zpětně nedávaly valný smysl, neustálého ponoru do psychologie postav, dostatečně srozumitelně objasněné záhy po začátku vyšetřování (nejspíš nevýhoda toho, že byl pan Erben tak skvělý spisovatel, že na to, co chtěl říct, věru moc papíru nepotřeboval)... A taky pan Exner už mi připadal ve své četně zmiňované "roztomilosti" se svými replikami poněkud jalovější než v prvních dvou dílech.
Nevadí; vyhledám si Bláznovu smrt ze 73 r. s panem Kostkou - i když, pro mě byl a je nejlepším filmovým Exnerem Jiří Kodet :).
A těším se na čtvrtý díl knižní série.

georginaa
07.07.2020 5 z 5

Třetí díl Kapitána Exnera je natáčen v malé malebné vesničce Meziboří. Místní strážník si neví rady s případem, tak povolají z Prahy toho nejzkušenějšího.

slunicko1958
15.05.2020 4 z 5

Tolik jsem se těšila, jak si moji oblíbenou "exnerovku" znovu přečtu! Je to pravda, člověk se nemá na nic těšit.
Příběh je pořád čtivý, nezestárnul, Václav Erben psal lehce, jednoduše, tak jak to v detektivce má být. Ale proč proboha vydavatel vkládal do knihy fotky ze seriálu na Primě? Zkazilo mně to náladu, v té chvíli bych nejraději knížku odložila. Proč mně mají být i v knize vnucovány do role postav podoby konkrétních lidí?
Pokud bych ale měla někoho určit, pro mě je Petr Kostka tím pravým Michalem Exnerem, kapitánem, doktorem obojího práva.

Marla
06.05.2020 5 z 5

Elegantní muž v elegantním autě, rozechvělí účastníci případu, otázky, pomlky, rozpaky... a případ vyřešený jakoby mimochodem.

ArwenAragorn
14.06.2019 4 z 5

Pro mě trošku slabší knížka s kapitánem Exnerem.