Bláznivá ze Chaillot

Bláznivá ze Chaillot https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 8 2

"Stačí jedna rozumná ženská a hloupost celého světa si na ní vyláme zuby." Jedna z posledních her francouzského dramatika je komedií o tom, jak podivínská žena vzala osud tohoto světa do svých rukou. Giraudoux postavil proti přetechnizovanému světu plnému omezenosti, kořistnictví, sobectví a lží hráz lidskosti v podobě Aurélie, bláznivé ze Chaillot, jejich přítelkyň a dalších těch nejprostších a nejpodivuhodnějších lidiček z pařížských ulic. Vznikla tak moderní pohádka o potrestání zla ve jménu zachování bohatství života na zemi. Přejato z webu Městského Divadla Mladá Boleslav.... celý text

Literatura světová Divadelní hry Umění
Vydáno: , Dilia
Originální název:

La folle de Chaillot , 1945


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
20.07.2022 5 z 5

Jedna výstřední dáma z pařížské čtvrti versus kapitalismus. (Či hmotařství, konzumerismus, nepřátelství k životu, smrt Evropy – tentýž mor s mnoha jmény.) To je téma nejslavnější z Giraudouxových her.

A nebo to řekněme jinak. Na jedné straně Aurélie, údajně šílená. Po jejím boku stejně bláznivé přítelkyně se zpěváky, hadráři, číšníky… Ale také staré platany, toulaví kocouři a Paříž plná památek, vzpomínek a dalšího nevýdělečného harampádí. Na straně opoziční pak podnikatelé odhodlaní kvůli nalezišti petroleje Paříž vyvrátit. A vedle toho otrávit kocoury (jsou nehygieničtí), pokácet platany (překážejí) a zničit spontaneitu, svobodu a iracionalitu života.

Z okouzlivě bláznivé „hraběnky“ ze Chaillot ve skutečnosti nemluví šílenství, nýbrž poesie. A to velice svérázná Giraudouxova poetika, jakou nacházíme třeba i v charakteristice dívek ze „Zuzanky a Tichého oceánu“. Zahrnuje avantgardu, vitalismus, lásku k Paříži, kde „proud Seiny unáší spící labutě“, a ono zvláštní mládí Evropy dvacátých, třicátých, dokonce ještě polovice čtyřicátých let („Bláznivá“ byla uvedena až r. 1945). To všechno tvoří specifický rukopis (podle mě) největšího autora Francie – a jednoho z největších na světě. (Ačkoli jsou jeho hry, myslím, ještě překonány prózami. Zdá se mi, že literární kritika se prostě plete, když vidí jeho vrchol v dramatické tvorbě.)

Překvapilo mě, že se autorovi podařilo vyrobit hru z tak abstraktní látky. A ještě víc mě překvapilo, že vymyslel řešení onoho problému s kapitalismem. „Bláznivá“ není bolševicky krvelačné dílo, nicméně… no, není ani rozměklé.
– „Smrt má takovou cenu, jakou měl život mrtvého.“ (Mohl by to někdo vysvětlit našim zákonodárcům, prosím?)
– „Na tomto světě nejsou jen lidi. Musíme se teď trochu zabývat bytostmi, které za to stojí.“ (Amen.)

boticelli
18.07.2022 5 z 5

Svět by potřeboval opravdickou bláznivou Aurelii.


Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Jean Giraudoux
francouzská, 1882 - 1944
1969  93%Zuzanka a Tichý oceán
1994  89%Ondina
1968  80%Trojská válka nebude
1970  60%Siegfried a Limuzinsko
2015  80%Bláznivá ze Chaillot

Kniha Bláznivá ze Chaillot je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x