Bláznivá neděle

Bláznivá neděle https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292428/bmid_blazniva-nedele-xx1-292428.jpg 4 42 9

Spisovatel napsal za svého života na 160 povídek - Bláznivá neděle kombinuje klíčové práce s texty překládanými do češtiny vůbec poprvé. Fitzgerald se v nich znovu pokouší zachytit dobovou atmosféru, odbourává předsudky americké společnosti a zachycuje hollywoodské prostředí, které tak dobře znal a ve kterém se na sklonku svého života pohyboval. Svazek, jehož editorem je známý překladatel a hudební publicista Lubomír Dorůžka, jistě potěší všechny čtenáře, kteří si věhlasného autora oblíbili.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Crazy Sunday , 1932


více info...

Přidat komentář

Cress
15.09.2020 3 z 5

Kniha se mi moc líbila, ale je pravda, že se témata hodně opakovala. Když jsem si mezi jednotnýma povídkama dala přestávku, tak jsem to tolik nevnímala.
3,5*

ladyxx
20.07.2020 4 z 5

V tomto souboru povídek autor živě popisuje dobu, kdy se vše točilo okolo vyšší společnosti, jejíž život byl plný třpytu a bujarých večírků, zároveň však rigidních myšlenek, kdy každá abnormalita mohla přivodit nedozírné následky. Několik povídek je dosti jednotvárných, s oslnivou a nadpozemsky krásnou mladou dívkou, s deseti nápadníky na každém prstu, která se stane celým světem nějakého mladíka-hlavní postavy povídky. Ostatní povídky byly pro mě zajímavější, k těm nejlepším patří Podivuhodný případ Benjamina Buttona (film jsem neviděla, takže nemohu srovnat), Diamant velký jako Ritz, Veličenstvo, Znovu v Babyloně, Hotelové dítě, Takový pěkný pár. U všech však Fitzgerald dokáže přinutit čtenáře, aby se nad nimi zamyslel.


allebra
21.05.2020 4 z 5

Nejvíce mě zaujala povídka Podivuhodný případ Benjamina Buttona, protože byla jiná než ty ostatní. Zfilmovanou verzi jsem si naštěstí vybavila už jen velmi matně. Ani ostatní povídky nebyly vůbec špatné a dobře se četly. Autor zachytil dobovou atmosféru a vtáhl nás do ní, také nám přiblížil hollywoodské prostředí, ale vzhledem k podobnému námětu mi teď už povídky (s výjimkou výše jmenované) splývají v jeden celek.

madem
31.03.2020 3 z 5

Kniha popisuje bláznivé a barevné období po první světové válce. Všichni mají peníze a žádné starosti. Jejich život je jeden velký a nikdy nekončící večírek.
Jenže ono všechno skončí, přijde krize, dojdou peníze a zbude jen hořkost.

petrarka72
13.03.2020 5 z 5

Svět, který se pořád tak trochu třpytí - ale udělejte z něj krok a zřítíte se do tmy... Svět, který pořád podmanivě pulsuje hudbou - ale podlehněte mu a ohluchnete... Z většiny povídek sálá mládí se všemi jeho pozitivy i negativy, nerozumností, ztřeštěností, touhou a hlavně nadějí - a proti nim stojí zkostnatělost, předsudky a zlomyslnost těch starších, těch méně úspěšných, méně talentovaných, těch, kteří prošvihli svou příležitost (nebo si to aspoň myslí), ať už z jakéhokoli důvodu... Fitzgerald má výraznou schopnost překvapovat - a skláním se před tím, jak ovládá popis a změny atmosféry, jak dokáže načrtnout charakter pár slovy či jednou metaforou, jak je konkrétní a přitom obrazivý. A skláním se před jeho překladateli...

Coloratura
06.02.2020 3 z 5

Některé povídky mě velmi bavily a zaujaly, jiné méně. Schéma některých povídek se opakovalo a člověk byl už pak přehlcen. Myslím, že lépe poskládaná kniha Fitzgeraldových povídek je třeba: Povídky jazzového věku. Nicméně Fitzgeraldův styl mě baví a bylo to příjemné počtení.

maja11231
05.01.2020 3 z 5

Kniha mě velice překvapila, moc dobře se četla.

Ninjer
24.11.2019 3 z 5

Obsáhlá sbírka povídek od F.S. Fitzgeralta ukazuje, že psal hodně dokola podobné věci. Většinou tam jsou bohatí nebo alespoň hodně vyšší třída, která řeší své milostné problémy. V lecčem se s tím může ztotožnit i "obyčejný" člověk, například to, jak nečekaně může zamilovanost ochladnout, jak okolnosti mění vztahy apod. Fitzgeralt se vlastně trochu cynicky vysmívá klasickým romantickým příběhům a ukazuje, že není žádné "a žili spolu šťastně až do smrti".

Je tu taky zajímavý aspekt toho, jak tehdejší boháči byli velkými celebritami. Asi bylo ještě málo filmových a hudebních hvězd, takže s penězmi přicházela i taková prestiž, že váš osobní život hned dopodrobna probíraly bulvární noviny. Pro mě to bylo trochu zvláštní a vlastně i otravné v tom, jak hlavní postavy neustále přemýšlí, co na to řekne veřejnost, jako by to byly nějaké hvězdy... Přitom nic extra zajímavého neumí nebo se alespoň se svými schopnostmi v podstatě narodili. Buď se v povídkách vyloženě flákají, anebo jdou pracovat, aby za rok dva shromáždili bohatství - a mohli se zase flákat...

Výjimkou v této sbírce je povídka o Benjmaninu Buttonovi, což je zde taková krátká vtipná záležitost - žádné velkolepé drama jako ve filmové adaptaci. Pak je ještě správně šílená povídka o jednom mega-boháči, kde jeho jmění přesahuje představitelnost většiny smrtelníků a momentálně má obří obydlí s rodinkou na nezmapovaném území kdesi v horách, které úzkostlivě tají a nebojí se přitom i zabíjet. To mi trochu připomínalo až Chucka Palahniuka, i když tahle povídka není zdaleka tak promyšlená a logická.

Celkově zajímavý pohled na dílo tohoto amerického spisovatele, i když to není úplně můj šálek čaje.

Pět zamilovaných milionářů z deseti.

Ra-Amon
14.02.2014 4 z 5

Kniha mě celkem překvapila, byť povídkový styl moc nemusím. Autor zde výborně vykresluje období začátku minulého století ve Spojených státech a atmosféra příběhu Vás do té doby přenese. Já jsem knihu četl jako oddychovou četbu a splnila moje očekávání. Měl jsem knihu již dávno zakoupenou a nějak se mi do ní nechtělo, domníval jsem se, že to bude spíše nuda a pokud má někdo podobný názor,tak doporučuji přečíst, není to nuda.