Blázni a smrtelníci

Blázni a smrtelníci https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369674/bmid_blazni-a-smrtelnici-FSG-369674.jpg 4 71 26

Uprostřed alžbětinské Anglie sní Richard Shakespeare o oslnivé herecké kariéře. Prozatím se díky využívání hezké tváře, obratného kradení a pozoruhodné výmluvnosti protlouká, jak se dá. Vztah ke staršímu bratrovi, jehož hvězda právě stoupá, není vůbec přátelský a poslední zbytky vděčnosti za to, že se Richarda ujal po útěku z rodného Stratfordu, se pomalu, ale jistě vytrácejí. Když se ztratí nenahraditelné rukopisy her, po nichž pase konkurenční divadlo, hrdina knihy je nucen sehrát svou životní roli a ukrást texty zpátky. Při tom se dostává do ožehavých situací v nebezpečných, ale i nejvznešenějších částech a vrstvách Londýna, seznámí se s milou dívkou, podílí se na představení Snu noci svatojánské, uspořádaného u příležitosti svatby lorda komořího a před očima samotné královny Alžběty I. Autor uplatňuje veškeré své vypravěčské umění a udržuje od začátku až do konce čtenáře v napětí. Kniha zřejmě patří k jeho nejpůsobivějším dílům.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Fools and Mortals , 2017


více info...

Přidat komentář

Luigi1
20.11.2023 5 z 5

Opravdu vynikající doporučuji

petrarka72
09.07.2023 3 z 5

Rok 1595, Londýn. Divadla se množí (a před dvaceti lety tu nebylo ani jedno!), Richard S. dospívá ve stínu svého bratra (touží po řádné mužské roli a krásné Silvii) a zkouší se "svatební komedie" Sen noci svatojánské. Po Hilského Shakespearově Anglii vcelku nudné čtení, protože reálie člověk zná, k tomu příběh plyne předvídatelně. Ale dočetla jsem do konce a neurazilo mě to.


MíšaS.
18.02.2023 2 z 5

Bohužel mě kniha moc nezaujala. Historická přesnost je skvělá, ale děj je docela nudný a dost předvídatelný.

Alinke
13.02.2023 1 z 5

tato kniha ve zajímavá precizním a velmi autentickým popisem alžbětinké doby a počínajících vznik divadel a všeobecně života v Londýně v tomto období. Děj není strhující, dá říci, že i nudný, ale autorova precisnost v historických detailech to mnohonásobně vyváží

TeranosukeUnko
06.11.2021 5 z 5

Tak tohle mi sedlo ve všech směrech. Jakožto milovník Shakespeara jsem po knize bez rozmyslů sáhla, a i když jsem měla obavy z toho, že je děj vyprávěn na základě reálných událostí (běžně nemám ráda fikci obsahující skutečné osobnosti a události jako hlavní tahač kvůli zkreslování), tady to prostě fungovalo. Líbilo se mi, že byl Will Shakespear vyobrazen i v jiném světle, než jako naprostý bezchybný a dokonalý umělec, líbil se mi Richard jakožto tahač příběhu a jeho touha konečně se dostat ze hraní ženských rolí, líbil se mi zlomyslný fuckboi Simon, zatraceně líbila se mi i ta držkatá Sylvie, u které jsem zpočátku byla skeptická, protože lásku na první pohled vážně nemusím. To mohla být snad moje jediná výtka vůči této knize, ale nakonec i romantická linka nedopadla tak špatně, přesto že ze začátku působila jako něco "navíc".
Takže tak. Nemám co říct. Někdo psal, že je na něj příběh moc slabý, předvídatelný a pomalu se rozjíždí - mě se tohle slice of life ze života dramatických umělců se špetkou zlodějny neskutečně zamlouvalo a pochybuji, že ještě někde najdu knihu, která by oplývala stejnou energií.
Kniha mě taky přesvědčila o tom, že má Cornwell nádherný jazyk a už jen z tohoto důvodu rozhodně přečtu další z jeho knih.

druzickaster
30.09.2021 5 z 5

Bernard Cornwell umí, o tom žádná. Jeho knihy jsou promyšlené a propracované, staví na historickém základu (stačí se podívat kolik měl Wiliam sourozenců :) ) a už to jede. Kniha mě bavila a můžu jen doporučit.

Daduška
05.09.2021 5 z 5

Trochu netypická kniha od Cornwella, ale zase skvělá. Atmosféra výborně vykreslená, dozvěděla jsem se spoustu nových a zajímavých věcí, které mě přivedly zase k tomu, na nějakou hru vyrazit.

kalache
15.08.2021 5 z 5

...kdyby Cornwell napsal pojednání o těžbě uhlí,taky by to bylo na 5 hvězd...
...Umím zpívat,tančit,mluvit,šermovat,krást,líbat,lhát a přetvařovat se.Zkrátka stal se ze mě herec...

SHi
12.08.2021 5 z 5

Příběh se skvělým spádem, který člověku jednoduše nedovolí nečíst dál, je napínavý, dojemný i zábavný. Postavy i zápletka jsou uvěřitelné, hlavní hrdina sympatický. Tehdejší Londýn působí realisticky a prostředí divadla je tak krásně zpracováno, že čtenář opravdu má pocit, jako by se ocitl přímo na jeho prknech, jak láká anotace. Ale předně je tu nevšední a strhující úvod – opravdu dlouho se mi nestalo, abych hned na první stránce nabyla dojmu, že tahle kniha bude stát za to.
Jedná se o můj první román od Cornwella, tudíž nutno uznat, že pravděpodobně nemám podobný náhled jako většina komentujících níže - příběh je nicméně krásně odvyprávěn a má dobré tempo i zápletku.

Alizon
25.01.2021 4 z 5

Cornwell patri mezi moje oblibene autory, ale asi mu jdou lepe knihy, kde se bojuje. Nebylo to uplne spatne, preneseni do sveta alzbetinske Anglie melo sve kouzlo, ale .... neco tomu chybelo. Souhlasim s temi, kteri pisi, ze kniha zacne mit spad az ke konci...kdy je ovsem zase vse rychle vyresene. Jednu chvili jsem chtela dat dokonce jen 3 hvezdicky, ale druha pulka knihy to zachranila.

Gracian1964
03.12.2020 5 z 5

Ďalšia kniha od Cornwella. Patrí medzi mojich obľúbených autorov. Píše dobre, zaujímavo, pútavo. Ani toto nebola výnimka. Dej ma preniesol do konca 16. storočia s jeho reáliami a takmer až pachom. Páčilo sa mi to, veru. Zaujímalo by ma, či mal slávny dramatik aj v skutočnosti mladšieho brata, ktorý bol v jeho hereckej spoločnosti hercom. To som sa v historicko dodatku ku knihe nedozvedel. A pátrať po tom sa mi akosi nechce, čo už, som skrátka lenivec.

Anjin
30.10.2020 4 z 5

Asi zatím nejcivilnější Cornwellova kniha a druhá (spolu s Katem) kde se neválčí. A snad třetí, kde je příběh uzavřen. Vytváří to tedy určitý tlak na to, aby byl odvyprávěn se vším všudy. Tady se Cornwell rozhodl vsadit na jistotu a tak nerozplétá žádnou detektivní (víceméně) nebo válečnou linku. Díky tomu je to lepší než Kat, už ne než Azincourt (ale to považuji za autorovo vůbec nejlepší dílo, takže to není příliš překvapivé). Prostě si, očividně pro radost, napsal román o divadle v alžbětinské Anglii. A psát umí, takže to, jako obvykle, dokáže vtáhnout do děje, obsahuje břitké dialogy a poskytne slušnou přehlídku pěkně roztodivných charakterů.

astroweb
06.10.2020 1 z 5

Můj oblíbený autor, tentokrát velké zklamání. Propojení historických reálií alžbětinské Anglie s popisem přípravy a průběhem jedné ze slavných her nebylo příliš povedené, právě naopak.

Francois17
24.09.2020 3 z 5

Nebavilo mě to. Ani trochu. Pár světlých momentů v poslední třetině knihy, ale samotný závěr už byla zase nuda.

OlafSveinsson
08.02.2020 3 z 5

Ještě, že je Cornwell tak dobrý vypravěč, jinak bych se přes těch prvních dvě stě stran, kdy se děj tak trochu motá odnikud nikam, asi nedostal. Takhle si mou pozornost udržel a poslední třetina knihy už mě docela bavila. Ale že bych se k ní někdy vrátil, to asi ne...

Igor1311
09.08.2019 3 z 5

určite to nie je cornwellova najlepšia kniha. na moj vkus pramálo napätia, na druhu stranu sa tradične verne drží historických faktov. nie som žiadny fanušik divadla,ale prišlo mi, že je fakt kvalitne zachytené

orinka3
14.05.2019 4 z 5

Tentokrát se bojovalo na jevišti. Když uslyším jméno Shakespeare, představím si povinnou četbu, Hamleta a divadelní hry, které sleduje publikum navlečené do společenských rób v ovzduší, které veselí moc nepřeje. Květnatou mluvu taktak stíháme zachytit a někdy je skoro až nemožné ji pochopit. Jak jinak, když je to skoro půl tisíciletí staré. Jenže tvůrce divadelních her byl ve své době živý. Ažaž. Měl smysl pro legraci, a proto si získával publikum. Herci v té době neváhali používat "šrapnely", protože publikum nudu neodpouštělo. William tedy tvoří divadelní hry, jeho bratr Richard za ním do Londýna utíká po předchozím fiasku v učení u kruťase mistra. Atmosféra Londýna ničím nepřipomíná současnou metropoli, naopak tu po ulicích tečou splašky a někdy i krev. Knížka je dobře čtivá a v živých barvách vykresluje život v 16. století. Je to malá odbočka od historie, které se jinak autor většinou věnuje. Určitě neudělal chybu, když čtenáře zavedl do starého Londýna za panování Alžběty I.

Madelisi
30.01.2019 3 z 5

O Cornwellovi jsem slyšela. Po této knize jsem sáhla z toho důvodu, že je mi blízká její doba a popis děje taky nebyl špatný.
Ale kapitoly jsou moc dlouhé, což vlastně ani problém není. Naopak mi přišlo, že je v ději až moc postav, hůře se v nich orientovalo. Vadilo mi, že něco (viz anotace) se událo až za polovinou
????zmínění dvorských masek
????setkání s prvními herci Shakespearových her. A o tomto ta knížka vlastně je.

surikata246
17.01.2019 3 z 5

Zvláštní směsice postav místy i bizarních v historickém divadelním prostředí, ale celkem zajímavé.

eva-lupen
30.11.2018 4 z 5

Tak na tohle jsem byla vážně zvědavá, protože některé knížky od Cornwella miluju a jiné mi nic neříkají. Tahle byla zpočátku nic moc, ale postupně se děj rozběhl a já četla a četla. Je pravda, že děj je jednodušší a docela předvídatelný, ale ta propojenost s hrama a vykreslení doby, bylo fajn.