Blázen jeho veličenstva

Blázen jeho veličenstva https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127650/blazen-jeho-velicens-127650.jpg 4 8 3

Strhující vylíčení dilematu, do kterého se dostane každý člověk v blízkosti moci, o níž ví, že je špatná, ale bojí se jí vzepřít. Děj knihy, v češtině známé pod názvem "Blázen jeho veličenstva", se odehrává v 19.století, kdy se hlavní hrdina estonský baron Timo von Bock, plný romantických ideálů, zamiluje do mladé dívky, která u něho pracuje jako pokojská. S touto dívkou se posléze i ožení, následně propouští všechny nevolníky na jeho panství a píše dopis carovi, v kterém kritizuje tehdejší společneské poměry. Za tento čin je uvězněn. Po devíti letech ve vězení je prohlášen za šíleného a převezen do domácího vězení na jeho panství. Tam ale každý jeho krok pečlivě sledují příbuzní, kteří jsou loajální carovi. Baron nakonec umírá za velmi záhadných okolností.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Keisri hull , 1978


více info...

Přidat komentář

david8133
23.04.2019 5 z 5

Vrcholně obdivuji Jaana Krosse, že se mu za ruské okupace podařilo tohle veledílo protlačit cenzurou. A zároveň i Vladimíra Macuru, kterému se podařilo to stejné, a navíc knihu skvěle přeložil. Kniha velice věrně popisuje nejen epochu Alexandra I., ale zároveň i dobu, v níž byl ruským tyranem Brežněv. Chvílemi jsem přemýšlel, o kterém z těch dvou zločinců proti lidskosti vlastně čtu.

Lili2
02.09.2015

Krásné čtivé dílo už jenom proto, že to bylo, nebo snad mělo být, psáno podle deníku, který se skutečně našel, a na závěru knihy je vysvětlení k důležitým etapám děje, zda tomu tak skutečně bylo či nikoliv a podle jakých nalezených dokumentů či vydaných vzpomínek některých osob. Většina událostí se shoduje s historickou skutečností. Líbila se mi.


Aaron Lewis
14.08.2014 4 z 5

Hmm… nejdřív jsem si myslela, že ten, kdo to píše je ten blázen, ale byl to jenom bratr jeho manželky… píše si jako deník a tam vyvstává bláznovství jeho švagra… podle mě blázen nebyl, jen upřímný o všem a ke všem, tak jako celkově, na konci se řeší jestli se zabil nebo byl zabit… popravdě řečeno by se hodily asi obě možnosti, a já fakt nevím, ten bratr Jacob si myslí, že byl přece jenom zabit pan Lemmingem. Mimochodem ten bratr… no nevím, jak o sobě psal, tak mi připadal takový nemastný a neslaný a mouchy snězte si mě, akorát se mi líbilo jak poradil tomu malému Jiříkovi ohledně otázky, zda má být ten malý přítel nebo nepřítel cara. Možná je to tím, že psal o sobě, ale úplně mi nesedl, za to jeho sestra Eva s manželem byli jasní hrdinové knihy a kladní, úplně bezesporu.

Ale četlo se to dobře, bylo to hodně retrospektivní, ale s tím sem neměla žádný problém. Vypadalo to jako druhá část něčeho:), jako výsledek vztahu Timoteje von Bocka a cara Alexandra I.

Autorovy další knížky

Jaan Kross
estonská, 1920 - 2007
1985  80%Blázen jeho veličenstva
1977  75%Hodina na otáčecí židli
1977  60%Zvony v jezerech. Deset estonských básníků.
1980  60%Ústupky v zájmu dohody

Kniha Blázen jeho veličenstva je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x