Blanka Matragi

Blanka Matragi https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26285/blank-matragie-26285.jpg 4 60 11

Třináct kapitol životního příběhu Blanky Matragi mění v rychlých střizích své "kulisy" : od rodné Světlé nad Sázavou, přes Vysokou školu umělecko-průmyslovou, až po roky v Libanonu, kam odešla za svým mužem Makramem. Autorka barvitě líčí drsná léta libanonské války, během níž v centru Bejrútu odvážně otevřela svůj salon haute couture, úspěch u zdejší zhýčkané klientely, počátky kontaktů s Perským zálivem i svůj vstup do prvního královského paláce.... celý text

Přidat komentář

Fčelička
19.11.2023 2 z 5

Kniha stojí za přečtení a to nejen kvůli samotné práci paní Blanky, ale velmi zajimavé jsou i části týkající se života v Libanonu. I s odstupem let.....

knihomolkaMist
29.07.2023 3 z 5

O Blance jsem asi 2-3 roky zpět slyšela podcast (rozhovor s ní) a její osobnost mě natolik zaujala, že jsem si o ní prostě musela přečíst víc. A teda... její životní příběh je neskutečný, prožila toho tolik, co se někomu ani nesní - a dosáhla toho sama (s jejím manželem a bandou kámošů samozřejmě). Asi můžu s klidem na duši říct, že to je jedna z nejzajímavějších osobností a její návrhy byly naprosto fenomenální.
Kniha jako taková byla fajn. Hezké fotky, které příjemně doplňovaly životní příběh. Jen ta hutnost textu mi asi nesedla. Nicméně pokud vás život Blanky zajímá, tahle kniha naprosto splní účel :)


Evina.Cetba
29.09.2018 4 z 5

Životopisný příběh jedné z našich nejznámějších, ne-li vůbec nejúspěšnějších českých návrhářek. B.Matragi je rovněž akademickou malířkou, věnuje se i sklářské tvorbě. Knihu doplňují úžasné návrhy jejích uměleckých šatů a četné fotografie. Zaujal mě její nevšední osud, je to bezesporu velice zajímavá umělkyně, perfekcionalistka, která díky své krásné a pečlivé práci dělá ČR dobré jméno ve světě. Byla jsem na výstavě jejích šatů v Obecním domě a musím říct: "Děkuju za tu nádheru, Blanko!"

Mayashell
12.08.2018 4 z 5

kniha je svým způsobem velmi zajímavá, já toho o módě moc nevím, knihu jsem četla na doporučení. Našla jsem na začátku i nudná místa, ale později život v Libanonu je popisován zajímavě. Celkově to není špatná kniha.

ssissi
29.03.2018

Ke knize se vracím každé léto, vždycky mi dodá elán něco dělat. A to se ke knihám nevracím (pouze k ještě jedné "vejce a já"). Doporučuji už pro všeobecný přehled o tom, co vše se dá podniknout, že lesk a bohatství jsou výměnou něčeho za něco, a že to chce odvahu.

Damato
08.11.2016 5 z 5

Prostě tuhle paní obdivuji, má nesmírný talent a dovedla se prosadit, z malého světu neznámého města až ke královským palácům. Neměnila bych s ní, mám ráda svoje jistoty a svůj klid, ale můj obdiv k jejím splněným vysněným cílům a snům. Tohle dokáže jeden z mála.

helkol
15.04.2015 3 z 5

Po této knížce jsem sáhla proto že se zajímám o návrhářství a chtěla jsem se o něm dozvědět něco více, ikdyž se mi šaty Blanky vůbec nelíbí :D knížka mi přišla celkem fajn, čtivá a určitě bylo zajímavé dozvedět se něco o životě v Libanonu a jak to tam vlastně chodí, takže doporučuji

Kailey
10.07.2014 3 z 5

Tato životopisná kniha mi moc nesedla. Byla pěkná, je to zase něco jiného než normální knihy, které mají svůj příběh, ale já mám raději, když má kniha nějaký děj. Mělo to své kouzlo, číst opravdu o jejím životě a né jen něčem smyšleném. Taky se mi na knížce opravdu moc líbilo, že za každou kapitolou byl nějaký citát. Znova bych si jí už ale nepřečetla.

Lily96
04.05.2013 4 z 5

Určitě moc pěkná knížka, nejen pro ty, které zajímá návrhářství nebo něco podobného. Přestože byly některé pasáže, které mě moc nebavily, celkově mám z knížky velmi pěkný pocit, četla se mi dobře a bylo zajímavé číst o jejím životě. Obrázková příloha v knize je zajímavým zpestřením.

Janamarie
15.01.2012 4 z 5

Autorka je dobrou vypravěčkou, líčí s něžností svoje dětství, s humorem studentská léta, svoje seznámení s budoucím manželem Makramem a jejich společnou cestu životem v cizině. Líčí válečná léta v Libanonu s protiválečnými emocemi… Zároveň popisuje s láskou svou profesi módní návrhářky, své návraty k malbě a ke sklu, se svými obchodními zkušenostmi a s velice nevšedními zážitky a setkáními… Závěrem prozrazuje své myšlenky, emoce, touhy a přání. Blanka Matragi je opravdu pozoruhodná žena, která na papír zachytila svou pozoruhodnou minulost i současnost. „ Dějiny se musí prožít! “

Márinka
30.11.-0001 4 z 5

Blanka Matragi určitě umí mnohem lépe navrhovat a šít šaty, než psát. Přesto její příběh stojí za přečtení.

Štítky knihy

móda design módní návrháři

Autorovy další knížky

Blanka Matragi
česká, 1953
2006  72%Blanka Matragi
2011  83%Jedu dál

Kniha Blanka Matragi je v

Právě čtených1x
Přečtených108x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce27x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x