Black Metal. III, Kult nikdy nezemře

Black Metal. III, Kult nikdy nezemře https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505339/bmid_black-metal-kult-nikdy-nezemre-imd-505339.jpg 5 13 5

Třetí díl blackmetalové ságy z pera anglického spisovatele a hudebního novináře Dayala Pattersona. V něm autor navazuje na předešlé dva díly a přináší další příběhy z historie globální blackmetalové scény, tentokráte v 19 kapitolách rozdělených do tří částí. V první části se Dayal vrací do Norska k těm kapelám, na které se v minulých dílech dostalo buď jen okrajově nebo vůbec, tedy např. k Satyricon, Manes, Kampfar, Solefald nebo Wardruna. Druhá část pak nabízí bližší pohled na polskou blackovou scénu, konkrétně na kapely Xantotol, Mastiphal, Arkona, Evilfeast, Mgła a Kriegsmachine. Závěrečná třetí část je věnována fenoménu depresivního black metalu, přičemž hlavní roli zde hrají kapely Strid, Bethlehem, Silencer, Forgotten Tomb a Total Negation. Nechybí samozřejmě fotografie z kapelních nebo z autorova archivu.... celý text

Literatura naučná Hudba a zpěv
Vydáno: , Metalgate
Originální název:

Black Metal: Cult Never Dies , 2015


více info...

Přidat komentář

ber-tram
15.04.2024 3 z 5

Patterson potřetí a poprvé trochu o myšlenkách, jenže koho? Sebestředných pošahaných rádoby misantropů, co chtějí mermomocí být neviditelní, a proto dávají rozhovory médiím. Tedy médiím… Fanzinařovi. Z muziky těchhle jednočlenných kapel bych si vyjma Satyricon neposlechl ani notu. A Theodor Kittelsen je také výjimkou, poněvadž jen inspirativně maloval.
Ano, má tahle kniha cenu ku zpečetění okřídleného: hudební publicisté jsou lidé, co neumějí psát - o lidech, co neuměji hrát - pro lidi, co neumějí číst.

Arcticus
25.02.2024 5 z 5

Na tretí diel som sa tešil špeciálne kvôli Evilfeast, ktorý je pre mňa už dlho absolútne výnimočný a inšpiratívny. Veľmi ma potešila i kapitola venovaná Wardrune, hoc projekt nie je black metal, určite je s ním svojou filozofiou a predstaviteľmi prepojený. Rovnako tak i kapitola o tvorbe maliara Theodora Kittelsena, ktorá si pre svoju uhrančivú a mystickú atmosféru našla miesto na mnohých bookletoch. Taktiež je zaujímavá i časť venovaná depresívnemu black metalu, poskytujúca okrem mapovania tvorby aj detailnejší pohľad na rozorvané duše svojich tvorcov. Ako celok sa tretí diel nesie skôr v duchu prvého, čo je super.


SavageCircus
01.05.2023 5 z 5

Někdy jsem se v těch informacích ztrácel. Ale je to perfektní mít tolik materiálu o jednom z nejlepších metalových stylů. Paráda.

Dragonian
10.01.2023 5 z 5

Skvělé pokračování předchozího velice obsáhlého díku. Pro mě opět poutavě psáno se tajímavými postřehy.
Jediná nevýhodá, je to velice krátké.

Eicherik
09.12.2022 5 z 5

V tomto aktuálním díle nás čekají norské kapely, speciální kapitola věnovaná tvorbě Theodora Kittelsena, jež k tomuto žánru neodmyslitelně patří, polské kapely a na závěr squadry hrající depresivní black metal. Z oblíbenějších představitelů bych tentokrát jmenoval SATYRICON, KAMPFAR, polské ARKONA, EVILFEAST a MGLA. Kniha je pěkně ilustrovaná a jediným negativem, je díky chybě nedokončená kapitola o Forgotten Tomb.
Na závěr zbývá pouze dodat: black metal nikdy nezemře.

Štítky knihy

black metal

Autorovy další knížky

2021  95%Black Metal. I, Evoluce kultu
2021  78%Black Metal. II, Předehra ke kultu
2022  94%Black Metal. III, Kult nikdy nezemře
2019  94%Non Serviam: Oficiální historie Rotting Christ
2024  80%Black Metal. IV, Do propasti

Kniha Black Metal. III, Kult nikdy nezemře je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x