Black Metal. I, Evoluce kultu

Black Metal. I, Evoluce kultu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473927/bmid_black-metal-evoluce-kultu-eNK-473927.jpg 5 29 10

Black Metal: Evoluce kultu je podrobnou sondou do historie žánru. Vrací se k samotným kořenům, ale mapuje i novodobou scénu. Tuzemského fanouška jistě potěší, že vedle kapel jako Venom, Celtic Frost, Mayhem, Darkthrone či Burzum je nemalá pozornost věnovaná Master´s Hammer. Součástí knihy je mnoho dobových fotografií.

Literatura naučná Historie Hudba a zpěv
Vydáno: , Metalgate
Originální název:

Black Metal: Evolution of the Cult , 2013


více info...

Přidat komentář

ber-tram
06.03.2024 2 z 5

Blackmetalová hudba, její atmosféra, mě baví, čtení o ní v podání zinaře Dayala Pattersona ne. Jiné žánry mě extra nebaví, ale čtení o nich, najmě třeba v podání žurnalisty Jiřího Černého výsostně. Ten totiž poutavě buduje a vypráví příběhy, kdežto Patterson jen lacině papouškuje myšlenky druhých. Myšlenky?! Vždyť až na výjimky jde o výrony postpubescentních bezmozků prostých ušlechtilých životních hodnot, kteří akorát páchali (ti zbabělejší velkohubě hlásili) zlo (v optice soudobých zákonů) a nějak mimochodem se některým povedlo vyprodukovat pozoruhodné hudební kulisy.
Příklady intelektuálního opaku? Čeští Master´s Hammer, resp. mozek František Štorm, renesanční bytost, mistr nadsázky, který se vlastně všem skandinávským trapákům vysmívá dokonalou tvorbou (alias jeho svrchované: »my trendy nesledujeme, my je určujeme«). I o nich se tu naštěstí dočteme, a to pravdivě jako o průkopnících žánru.
Domácí Stíny plamenů či vlastně cokoliv točící se kolem lorda Morbivoda je rovněž zářnou ukázkou, jak z blackmetalu udělat sluhu jiných komických témat a v důsledku zábavnou a užitečnou parodii sebe sama. Na rozdíl od zabedněných severských kazisvětů (jejichž vyluzované tóny mě, co naplat, baví).

kannibal28
03.10.2023 5 z 5

Užasná kniha o mojej oblubenej hudbe...Počuvam všetky druhy metalu teda tých agresivnejšich a dávam tejto knihe velku pochvalu...Už ich pár mám a dufam že budu vychádzať častejšie knihy o kapelach. Teraz vyšla kniha o paradise lost tak si ju idem kupiť


Lubomeer82
29.06.2023 5 z 5

Naprosto nezbytná kniha pro příznivce nejtemnější černé odrůdy metalu. První díl pěkně od počátku: Od Black Sabbath, přes Venom až po Alcest. A nemůže pochopitelně chybět kapitola o našich Master's Hammer a několik kapitol o stvořitelích norského BM Mayhem.

eraserhead
08.06.2023 5 z 5

Uf, co k tomu napsat? Black metal poslouchám přes 30 let. Vlastně to je má nejoblíbenější (sou)část metalu, byť já sám jsem nikdy součástí black metalu nebyl. Jen jsem ho poslouchal. Protože se mi zamlouvá svým misantropismem, nihilismem, svým způsobem anarchistickým pohrdáním, otevřeností a antikřesťanstvím (a ano, částečně satanismem jako myšlenkovým a filosofickým směrem). A ta hudba a částečně stylistika mě prostě fakt chytá za srdce svou agresivností, pochmurností, chladem a bezútěšností. Vždycky mi přišel směšný BM konzervatismus, úzkoprsost, stádní true myšlení a zapšklost, sraly mě oblasti, kam se black dostával (NSBM). Vždycky ale bylo mým snem hrát v black metalové kapele, třeba se to ještě někdy vyplní. A poslední dobou zase black metal poslouchám hodně a objevuju jeho různá a zajímavá (nebo naopak nehezká) zákoutí. A součástí toho je vlastně i tahle kniha. Pro mě v přeneseném významu vlastně něco jako BM bible. Otevřela mi dveře black metalu opravdu široce. Líbí se mi, jak se nevyhýbá prakticky ničemu (vždycky mě sralo to našlapování po špičkách kolem NSBM), přesto to pojímá co nejvíce nezaujatě a hlavně z té informační stránky. Kniha mi dala spoustu nových informací a podnětů, líbí se mi, že dává prostor samotným tvůrcům někdy i rozsáhlými citacemi z rozhovorů, takže to není jen o kapelách, ale i přímo o jejích členech, o tom, co je hnalo, žene a občas sžíralo. A že to nejednou jsou fakt příběhy a osudy. Black metal prostě není, jako většina hudebních/myšlenkových hnutí, tak jednoznačný a přímočarý, jak by se mohlo zdát. Spousta citací různých BM tvůrců mě, stejně jako BM hudba, chytala za srdce a jako by mi mluvila z duše. Ta kniha samozřejmě nepojala všechno (i proto existují další tři části) ale jako analytický úvod do black metalu svou misi plní. Nejen pro tu informační, ale i obrazovou část. Pro mě parádní záležitost, kterou jsem hltal slovo po slovu, obrázek po obrázku.

Lanley
25.03.2023 5 z 5

No tak tohle byla jízda. Myslel jsem si, že si nechám odstup a hodnocení napíšu až se mi to rozleží, ale nemůžu tu knihu dostat z hlavy. Je to asi jedna z nejlepších knih o hudbě, kterou jsem kdy četl. Bude to nejspíše tím, že jsem velkým fandou metalu, obzvláště black metalu a jeho novějších odnoží. Tahle kniha je naprostá pecka, je to vlastně povinnost pro kohokoliv, kdo se o jakýkoliv extrémní metal zajímá. Možná mluvím v superlativech, ale tahle kniha si je zaslouží. Když porovnám informace v knize s dokumenty, které o počátcích druhé vlny black metalu vznikly, kniha Vás provede celou cestou tak jak se vše opravdu stalo, na rozdíl od umělecky či subjektivně zabarvených dokumentů. To je podle mě ta největší hodnota této knihy. Dostanete se bez ovlivňování k faktům a informacím, které jen tak nedostanete. Můžete si tak udělat obrázek na celé dění kolem tohoto parádního subžánru samy, aniž by Vám někdo diktoval, co si myslet. Detailní příběhy každé kapely, fotky a "inside" informace které dostane jsou nejucelenější, nejobsáhlejší ale pořád čtivě a poutavě napsané tak, že jsem knihu nemohl odložit, než sem jí dočetl. Na spoustu kapel jsem si upravil obrázek a začal je mnohem víc poslouchat, další se mi celkem zprotivily díky svým názorům. Také jsem dost často sahal po spotify/youtube a pouštěl si věci o kterých se psalo. Myslím, že přesně takový přínos by podobné knihy měly mít. Navíc je super formát i vazba. Kdykoliv když je čas, můžete vytáhnout knihu, přečíst si pár stran o kapele která Vás zajímá a pokračovat dál. Za mě prostě geniální čtení. Nevím, jak to líp popsat. Těším se na další díly a opravdu můžu doporučit!

Arcticus
09.02.2023 5 z 5

Black metal, je neoddeliteľnou súčasťou môjho života už pekných pár rokov, preto som si čítanie fakt užil. Hoc ma oslovujú skôr menej známe, "komornejšie" bandy, nepohrdnem ani niektorými klasikami, ktoré žáner formovali a stále formujú. Okrem notoricky známych informácii som sa dozvedel i množstvo nového, teda určite odporúčam aj pre skalných fanúšikov, čo si myslia, že čítali už snáď všetko. Pekne zmapovaná história od koreňov až po náčrt niektorých nových odnoží, pre ktoré je plastickosť black metalu ako stvorená. Oceňujem, že autor zablúdil aj do undergroundovejšieho prostredia Les Légions Noires, či NSBM. Možno sa v budúcnosti dočkám aj detailnejšieho zmapovania kapiel zo svojho obľúbeného Métal Noir Québécois. Od svojho zrodu black metal absorboval množstvo vplyvov a sformoval sa do širokého spektra subžánrov, je teda nevyčerpateľnou studnicou tém a námetov. Preto verím, že sa dočkáme i ďalších zaujímavých knižiek.

heavy66
02.08.2022 5 z 5

"Black is the night, metal we fight
Power amps set to explode
Energy screams, magic and dreams
Satan records their first note
We chime the bell, chaos and hell
Metal for maniacs pure
Faster than steel, fortune on wheels
Brain hemorrhage is the cure
Black metal, black metal, black metal,
Lay down your souls to the gods rock n' roll..."

Venom to začali, Mercyful Fate, Bathory a Celtic Frost rozjeli, a Norové dovedli k dokonalosti. Nikdy to neskončí, protože kdyby Bůh měl něco proti black metalu, nestvořil by ho!

Eicherik
13.03.2022 5 z 5

Temný a extrémní hudební žánr bez příkras. Jsem rád, že kniha nevynechala žádného z mých největších oblíbenců. Přesto, že o této subkultuře vím velmi mnoho, tak jsem se dočetl i spoustu nového. Například o francouzských Černých legiích, jsem dosud nic nevěděl. Chválím i výtvarné zpracování knihy a velmi děkuji vydavateli Metalgate, že nám tenhle knižní klenot zprostředkoval.

Dragonian
22.06.2021 5 z 5

Skvělé shrnutí historie black metalu. Dozvěděl jsem se nové věci a přišel na nové kapely. Těším se na další díly, aby doplnily celou skládačku.

Alienor
19.06.2021 5 z 5

Veľkým kladom tejto knihy je, že hoci pojednáva o veľmi extrémnom hudobnom žánri, napísaná je dosť triezvo a bez senzáciechtivosti. Autor necháva hudobníkov prehovoriť vlastnými slovami pomocou odpovedí z interview, ktoré s nimi ako novinár robil. Nijako ich vyjadrenia nekomentuje, takže názor si vytvorí čitateľ sám. V knihe mi trochu chýbali niektoré kapely, ale rozsah textu je už tak dosť veľký a predpokladám, že tento nedostatok Patterson napravil (ďalšími tromi) pokračovaniami.
Anglický originál sa mi v porovnaní s českým vydaním zdá o kúsok lepší, aj keď je to hlavne otázka vkusu. Týka sa to obálky (pôvodná sa mi páčila o dosť viac), písma a aj celkového grafického spracovania (anglické vydanie je prehľadnejšie), zato obrazová príloha je v češtine na hrubšom papieri.
Celkovo som veľmi spokojná, text sa číta dobre, informácií je veľa a mne ostáva už len dúfať, že česky postupne vyjdú všetky knihy tohto autora.

Štítky knihy

black metal

Kniha Black Metal. I, Evoluce kultu je v

Právě čtených4x
Přečtených31x
Doporučených3x
Knihotéce16x
Chystám se číst13x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x