Třináctý učedník

Třináctý učedník https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310155/bmid_trinacty-ucednik-6KW-310155.jpg 4 73 21

Bjørn Beltø série

< 5. díl >

Bjorn Belto zažívá bolestnou ztrátu – Victoria, jeho kolegyně, nejbližší přítelkyně a přední profesorka středověké archeologie, umírá na mozkovou příhodu. Zanechá mu dopis a v něm klíč. A vzkaz, který nedává smysl. Nedlouho nato ho navštíví Rebecca, jejíž otec zmizel v roce 1978 během vykopávek v izraelském Kafarnau. Rebecca ho chce najít, zjistit, co se tenkrát stalo. V Izraeli tou dobou pobývala i Victoria – a Bjorn začíná tušit souvislosti. Netuší však, jak zásadní odhalení ho čekají na cestě za pravdou, která otřese vším, o co se opírá kulturní svět západní civilizace. Pravdou o jeho klíčové postavě: o tom, kdo vlastně byl Ježíš.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Den 13. disippel , 2014


více info...

Přidat komentář

likaf
14.01.2024 5 z 5

Tento díl jsem četla s dost velkým odstupem od těch předešlých. A musím říct, že albín Bjorn Belto mě zase moooc bavil. A přeji si, aby autor napsal další díl. Rozhodně doporučuji přečíst celou sérii. Je to bezva čtení.

zdenaR
16.06.2022 4 z 5

Náhodně jsem objevila T. Egelanda a opravdu nelituji.
Mám ráda literaturu tohoto typu, zápletka byla zajímavá a uvěřitelná.
Určitě se vrhnu na další knihy.


brndovka
19.02.2021 5 z 5

Naprosto zbožňuji knihy autora. Příběh velmi zajímavý, super čtení.

Danuše7
20.07.2020 3 z 5

Tento díl byl poněkud zdlouhavý a zmatený.

Kiki22
19.03.2020 5 z 5

Náboženská tematika mi připadala hodně zajímavá, dost jsem to hltala. Všechno to tajemství a spekulace kolem Ježíše a Ráchel nebo božského původu Ježíše, do toho zmizení Mošeho, vztah Bjorna a Rebeky - za mě povedené. Jen mě hrozně štvalo, že jsem nebyla schopná rozlišit, co se ještě zakládá na nějakých náboženských pramenech a co už je čistá spekulace.

Janisss
08.02.2020 5 z 5

Další výborná kniha od tohoto autora - zajímavá zápletka, která není zase až tak neuvěřitelná, za mě parádní čtení!

vincek1
17.07.2019 3 z 5

Pro mne opět takové čtení ve vlnách. Vleklé a jakoby se opakující stati, hlavně ty, které se týkají vlastního náboženství. Vzápětí svižný, až akční děj, který se četl jako o závod. Uvidím jestli se ještě začtu do jiné knihy autora.

michterhel
09.04.2019 4 z 5

Pan Egeland a jeho neurotický albín v hlavní roli nezklamou.

LenysekC
08.04.2019 5 z 5

Pár dílů z Bjornem už jsem četla, byl to jeden z hrdinů, co mi zůstal roky v paměti, a když jsem teď měla chuť na něco konspiračního, sáhla jsem v knihovně po Třináctém učedníkovi. A jo, zase bavilo. Nejvíc ty jeho cynické teologické úvahy, ty byly prostě Boží :)

nycol
18.03.2019 3 z 5

Zápletka hodně dobrá, jen ... asi by to šlo napsat méně slovy? Na knihu jsem se těšila, takže vlastně zklamání, nutila jsem se jí dočíst, abych věděla, jak to dopadne. Po další od autora už asi nesáhnu.

jara.p69
19.10.2018 4 z 5

Během prvních dvou třetin jsem knihu několikrát odložila.Ovšem závěr knihy jsem zhtla jedním dechem.Přemýšlím jak se asi kniha čte věřícím katolíkům.Björn Belto má mé sympatie.

Mr.JaroCZ
30.08.2018 2 z 5

Kniha se čte svižným tempem, ale místy to "dře". Těžko říct jestli překladem, redakční prací, nebo jen mnou...

kuky921
08.07.2018 3 z 5

Prima čtení na dovolenou s příchutí tajemna.

TheGoldenHill
27.10.2017 5 z 5

Mám ráda knihy tohoto typu a autor Tom Egeland patří mezi mé oblíbence. Jeho hlavní hrdina Bjorn Belto je trochu neurotický a úzkostný, ale velmi inteligentní a předvídající muž. Je mi sympatický i s jeho kladnými i zápornými vlastnostmi. A ačkoliv si pod pojmem archeolog přestavíte člověka se štětečkem v ruce, který je neustále v terénu /věčně zaprášený a zablácený/, Bjorn Belto je spíše archeologický detektiv. Nemusí ani kopnout do země a stejně dokáže dedukcí odhalit historii artefaktů a někdy i vyřešit zločin.

Martin-cze
10.10.2017 4 z 5

Začátek se trochu vleče, místy zbytečné pasáže s hlavním hrdinou. Ovšem rozuzlení zajímavé.

Elea
10.05.2017 5 z 5

Podle mého názoru nejlepší kniha autora, zajímavé téma, děj má spád. Kniha nutí k zamýšlení nad "úpravou" biblických textů k obrazu a potřebám církve.

Dixinka
26.02.2017 3 z 5

Tak jsem ji konečně dočetla. Zavzpomínala jsem na doby v náboženství, kdy jsem polovině otázkám nerozuměla a jen papouškovala to co ostatní. Kniha jako celek nic moc. Spousta otázek, žádné odpovědi. Rozhodně jsem čekala víc.

Mojepočteníčko
24.02.2017 3 z 5

Bububu Káčo! Mysteriózní thriller chceš číst? No jak myslíš. Ale abys pak byla vůbec schopná dojít si na záchod, ty poseroutko jedna :-) Joo, tak přesně tohle jsem si říkala, když jsem se pouštěla do knížky Třináctý učedník. Teď už vím, že to byly úplně zbytečný obavy.
Tenhle příběh se odehrává částečně v Norsku a částečně v Izraeli. Je to pátý díl ze série (což mi samozřejmě někde uniklo) a v jeho čele nestojí nikdo jiný než Bjorn Belto.
Bjorn ztrácí svou přítelkyni a kolegyni Victorii, která mu zanechá dopis s tajemstvím a klíč. Zanedlouho se na prahu Bjornovy kanceláře objevuje i Rebeca, mladá archeoložka, jejíž otec Moše se ztratil při vykopávkách v Izraeli. Bjorn zjišťuje, že se v sedmdesátých letech tohoto průzkumu účastnila i Victoria. Objevují se drobné útržky souvislostí a Bjorn s Rebecou se společně pouští do pátrání.
Rovnou říkám, že jsem od knížky čekala víc. Neříkám, že se čte vyloženě špatně, ale způsob, jakým je v ní dávkované napětí se mi poněkud nepozdává. Místo toho, abych si s každým nově objeveným kouskem skládačky sedla na zadek, nevzmohla jsem se ani na pouhopouhé aaach!
Hlavní hrdina pro mě byl takovým míšencem Indiana Jonese a Roberta Langdona, což bylo možná způsobeno i tématikou, podobnou Navíc - a je to možná jen moje hloupá naivní představa, bych od člověka, který kandiduje na profesora, neočekávala bezradně zamilované vnitřní monology. Zvlášť ne takové, které se vztahují k člověku, jehož viděl poprvé, pardon vlastně podruhé v životě.
Tenhle výběr se mi zkrátka nepovedl. Příběh ve mě nevyvolal žádné emoce a taky jsem si z něj v podstatě neodnesla nic navíc. Nicméně netvrdím, že by se někomu nemohl líbit.
Zkuste a uvidíte :-)

gad
19.02.2017 5 z 5

Bjørn Beltø je vzdělaný, chytrý, vtipný a ... jiný než ostatní. Je to můj oblíbenec a ani tentokrát nezklamal mé očekávání. Příběh se opět odehrává na archeologické půdě, ale i tentokrát se dotkne světové historie a bude v tom i politika a náboženství. Kniha je psána ve třech rovinách, té Bjørnovy, očima agenta Mosadu a z pohledu norské vyšetřovatelky. Zajímavé čtení a zajímavé závěry.

DuncanIdaho
16.02.2017 5 z 5

Klasická kniha od Egelanda. Děj probíhá nenáročně, žádný zběsilý úprk. Téma je zajímavé. Kniha rozhodně nenudí, i když některé části příběhu lze předvídat už dopředu.

Kniha Třináctý učedník je v

Právě čtených2x
Přečtených118x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených5x
Knihotéce84x
Chystám se číst50x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x