Bitva o Salajak

Bitva o Salajak https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393013/bmid_bitva-o-salajak-pOB-393013.jpg 3 48 13

Příběh o Jarmalandu série

1. díl >

Daleko v horách se v hradu jménem Salajak probouzí královská garda bytostí zvaných mahry. Po zimním spánku znovu roztahují křídla a čekají na návrat vittrů, bojovníků, kteří přinášejí ze světa lidí čerstvou potravu… Ve stejné době odejdou ze statku v jižním Smålandu tři bratři, Samuel, Niklis a Jöran. Chtějí se připojit k armádě, která táhne celou zemí, aby zastavila krvavé řádění vittrů. Samuel sní o tom, že bude rytířem, Niklis touží stát se vojákem a Jöran si nejvíc přeje, aby se všichni tři vrátili domů, než si je najde smrt. K tažení se přidá i Lovisa, krásná dcera hejtmana Georga, jenž velí vojsku. A spolu s ní tajně putuje také její obrovský, nelidský souputník, kterého Lovisa ovládá hrou na březovou trubku. Armáda se po dlouhé cestě utábořila pod hradem nepřátel, na konci známého světa. Vittrové se opevnili za hradbou i ve svých podzemních tunelech. Nazítří začne bitva. Vydejte se do Švédska 14. století, do doby plné válek o bohatství a moc, v níž vittrové, elfové a ohromní jezerní hadi jsou stejně skuteční jako mor nebo přírodní katastrofy…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Slaget om Salajak , 2018


více info...

Přidat komentář

monika3332
29.08.2023 2 z 5

Tahle kniha mě tedy nepohltila a ani nenadchla. Spíš jsem se nudila. Po pravdě, kdybych neměla už koupený i druhý díl, tak bych knihu odložila v půlce a raději si vzala jinou.

Denny456
12.02.2023 2 z 5

No podívejte se. Dlouho jsem při četbě přemýšlel, jak to pojmout a pak jsem to asi pochopil. To není fantasy pro dospělé, ale pro děti a spíše nižšího věku. Tak kolem 10 - 12 let. Ty se budou myslím hodně dobře bavit. Starochové, nad tento věk budou celkem zklamáni.


Annkag
13.01.2023 3 z 5

Z knihy jsem měla rozporuplné pocity ale něčím mě přece jen držela a nepustila.Ale mezi ní si nechávám přestávku a až pak se vrhnu na pokračování.

borufka
25.11.2022 2 z 5

Obálka knihy básní o skvělém autorovi, já její nadšení nesdílím. Nesedla mi už Skrýš, ale mám ráda historii a fantasy, myslela jsem, že tato kniha bude jiná. Byla. Pro mne k horšímu. Krátké kapitolky, těžko vysledovatelné souvislosti, na něco se těšíte, aby se to pak jen mihlo, něco jen problikne, aby pak mělo velký význam. Má-li to být první kniha v sérii, spoustu mi toho chybí. Je to středověk nebo fantasijní svět? Vztahy mezi vittry a elfy? Proč Hasveros Visman varoval před Gabrielem? ... prostě v té knize je od všechno kus, ale dohromady nic. Zklamání.

jan7113
29.10.2022 3 z 5

Kniha tak říkajíc o ničem. Dvě třetiny knihy se vojsko přesouvá k místu bitvy, zbytek je samotná bitva. Toť vše. Žádný zvrat, žádná zrada, žádné napětí. Každopádně jsem čekal víc.

JiříM
22.04.2022 3 z 5

Nijak zvlášť mě to nenadchlo. Kapitoly jsou rychlé a svižné, ukončeno k dalšímu možnému dílu knihy.

bostonstriker
22.07.2021 4 z 5

Pokud chcete děti nalákat ke čtení fantasy, tahle knížka je na to myslím ideální. Má krátké kapitoly, nepřehání to s dlouhými popisy a má spád. Kluci 9 a 12 jsou z ní nadšení. A já jsem také nad míru spokojená. Poctivé 4 hvězdy.

Deia
18.08.2020 2 z 5

Tak táto kniha mi vôbec nesadla. Spočiatku som mala strašný miš maš v menách postáv, je ich tam naozaj veľa. Príbeh ma tiež veľmi nezaujal, bol na jednej strane až príliš jednoduchý, na druhej strane tam bolo, podľa mňa, až príliš veľa zbytočných vsuviek. Tiež som si nevedela zvyknúť na predstavu elfov, ktorí majú podobu malých lietajúcich víl s ostrými zubami. Takisto od začiatku bolo jasné, že hlavný záporák asi tak záporný nebude. Čo oceňujem, sú krátke kapitoly, v priemere má jedna kapitola asi tak tri strany, takže vďaka tomu sa kniha čítala svižne a mala som ju prečítanú za pár hodín, ale žiadne iné pozitívum ma už nenapadá. Do ďalších častí série sa (vysoko) pravdepodobne púšťať nebudem.

Lukasitch
06.02.2020 4 z 5

Pár hodin po dočtení musím ještě jednu hvězdičku přidat. Pořád mi to nejde z hlavy. Vadilo mi, jak je kniha krátká a příběh jednoduchý, ale říkám si teď, čím víc o tom přemýšlím, že v té jednoduchosti je vlastně kniha silná. Přemýšlím, kdo je v tomhle příběhu tím skutečným monstrem a zabijákem, jak to asi dopadne, jak bude vypadat ten hon a kdo všechno přežije. Snad nečekám něco, co tam nebude, ale rád to zjistím.

evickakyticka
22.12.2019 3 z 5

Theorinovy knihy z Ölandu jsou jedny z mých oblíbených. V knihovně jsem náhodou narazila na jeho další dílo, tak proč ho nezkusit. I když jsem věděla, že se bude kniha točit kolem bitev a řinčení mečů, byla jsem zvědavá. Svět je hezky stvořený, popisy prostředí jsou perfektní. Dějově to bylo fajn, užívala jsem si čtení. Hodnotím pouze průměrem, to kvůli bojovým scénám - ty nemusím... Těším se na pokračování.

Agrim
09.11.2019 4 z 5

Začátek mě trochu nudil,ale postupně, to nabíralo spád.
Dobrá knížka.

uziRM
04.07.2019 4 z 5

Možná je kniha trochu jednodušeji napsaná, vyhýbá se dlouhosáhlým popisům postav i prostředí, ale o to víc sází na čtenářovu fantazii...a to mě baví! Samotný příběh mě příjemně překvapil.

Nuny
02.07.2019 5 z 5

Začátek byl jeden velký chaos - spoustu cizích názvů a jmen.
Po zorientovaní se v příběhu, mě to tak chytlo, že jsem to přečetla jedním dechem.
Je to úplně jiný žánr, než tento autor píše, ale je to paráda.
Ačkoliv se možná budou některé pasáže zdát zvláštní, tak do série pasují a mají tam své místo.
Jsem zvědavá, jak se bude Jarmaland vyvíjet.
Jestli někdo četl Darrena Shana, přišlo mi to trochu v jeho stylu. Perfektní.

Štítky knihy

švédská literatura fantasy

Autorovy další knížky

Johan Theorin
švédská, 1963
2011  82%Mlhy Ölandu
2013  79%Skrýš
2012  84%Smršť
2014  85%Mlýny osudu
2012  78%Zkamenělá krev

Kniha Bitva o Salajak je v

Právě čtených6x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce119x
Chystám se číst71x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x