Biosyntéza: Výběr z textů

Biosyntéza: Výběr z textů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49762/bmid_biosynteza-vyber-z-textu-63cce0ffba295.jpg 4 7 2

Kniha představuje psychoterapeutickou metodu s někomu možná tajemně znějícím názvem biosyntéza. Biosyntéza je moderním přístupem v somatické psychoterapii založeným na integraci poznatků západní psychologie o psychosomatických blocích a východního učení o energetických drahách. Výraz "biosyntéza" znamená "integraci života", především pak integraci tří základních životních procesů: pohybového, prožitkového a mentálního. V psychoterapeutické praxi proto biosyntéza vedle rozhovoru využívá také práci s pohybem, dotekem, dechem či imaginací. Nejde o systematicky uspořádanou knihu jediného autora, ale spíše pestrou mozaiku složenou ze souboru základních a významných článků, z nichž některé nejsou právě jednouché a lehce čtivé. Přejeme vám, abyste se nenechali odradit a dokázali postupně objevit jejich smysl a hloubku, která je podstatnou charakteristikou, kouzlem i ctností biosyntézy samotné.... celý text

Přidat komentář

hu_87
30.09.2020 5 z 5

(Komentuji trochu jiné vydání)
Poměrně malinká úzká knížečka, která nesmí chybět v knihovničce každého, kdo se zajímá o Lowena, jednoduše řečeno o bioenergetiku, souvislosti tělesné stavby (příp. i tak trochu fyziologie) s charakterovou strukturou. Je to takové příjemné doplnění si znalostí a souvislostí, protože i zde autor naráží na různé charakterové struktury (schizoidní, hysterická,...), zmiňuje zde dokonce i souvislosti čaker (zde ale zanechává původní názvy) a char. struktur (které jako mají rozvinutější); s jakými základními konflikty se jednotlivé struktury potýkají a jako odlehčující četba pro méně znalé nebo chápavé čtenáře je tu kazuistika klienta, Jamese a jeho putování terapií.
Jediné negativum, které mě napadá, je že knížka je fakt žalostně tenká a kdyby měla těch stránek třeba 400 nebo víc, vůbec by mi to nevadilo. Ale jak říkám, když máte rádi bioenergetiku a všechno co s ní aspoň trošku souvisí, přečtěte si, nebudete litovat.

Sůvička4
08.05.2020 5 z 5

Chvílemi náročnější texty, předpokládám, že se k nim budu opakovaně vracet. Jedinečný soubor textů. Oceňuji zejména ukázky minisesí pod vedením Boadelly, teorie motorických polí, strom života a paralely se základy biosyntézy, představení biosyntézy, souvislosti či rozdílnosti s dalšími psychologickými školami, psychoterapeutickými směry.