Biografika: Marilyn

Biografika: Marilyn https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448639/bmid_biografika-marilyn-tJq-448639.jpg 5 19 6

Většina lidí zná Marilyn Monroe jako ikonu Hollywoodu, pojí se s ní však také spousta zajímavých faktů. Věděli jste například, že během života vystřídala 43 různých bydlišť? Že byla vášnivou čtenářkou a v době své smrti měla rozečtenou kultovní knihu Harper Lee Jako zabít ptáčka? Nebo že se vzepřela tlaku hollywoodských studií, založila si vlastní produkční společnost a stala se tak první ženou filmového průmyslu, která vlastnila majoritní podíl takto velké firmě? Objevte neznámé stránky kultovní blondýny!... celý text

Přidat komentář

lucakuca
22.11.2020 4 z 5

Může být smutné čtení příjemné? Stručná fakta bez příkras i bez fotek (škoda). Zajímavé a hlavně motivující k hledání dalších informací o téhle fascinující ženě.

Fortuna7
26.10.2020 5 z 5

Kniha, která mi přiblížila život filmové hvězdy. Moc doporučuji


ElissBooks
26.09.2020 5 z 5

Takhle kniha vám poskytne stručný a jasný životopis Marilyn. K tomu vám dá spoustu zajímavostí a navíc vás nechá nahlédnout do jejího soukromí. Věděli jste třeba to, že Marilyn se odbarvovala každý týden a původně byla brunetka? Nebo že byla 3x vdaná a za svůj život vystřídala 43 domovů? Navíc se v knize dozvíte o různých lékách, které brala a o nemocích, které měla a které mě donutily si o nich najít na internetu něco víc, protože nejsou moc známé. V knize najdete také kompletní seznam filmů, ve kterých hrála či seznam písní, které nazpívala. Také jsou tam ukázány šaty, které si do filmů oblékla a které se staly ikonickou součástí samotné Marilyn.

Tuto nádherně ilustrovanou knihu vám opravdu moc doporučuji! Moc často se mi nestane, že bych natrefila na ilustrovanou biografickou knihu, ve které by bylo tolik informací, které nejsou pouze okrajové, ale opravdu zajímavé. Takže za mě velké jo! Tohle si přečtěte :-) Ať jste fanoušek Marilyn či i ní zatím nic moc nevíte, tohle si rozhodně užijete.

Za knihu děkuji Albatros media

horkosladka
10.09.2020 4 z 5

Když jsem knihu otevřela, tak jsem byla zpočátku zklamaná, protože kniha neobsahuje fotografie. Nakonec jsem ale byla mile překvapená, kolik zajímavostí jsem se o Marilyn dozvěděla. Marilyn byla velká čtenářka, v její knihovně bylo 430 knih, vystřídala 43 bydlišť, měla endometriózu (tu mám bohužel taky), spávala nahá jen s parfémem Chanel No. 5, měla také ráda hotdogy a šampaňské. Její matka byla schizofrenička, svého otce nikdy nepoznala. Trpěla pochybnostmi o sobě a depresemi, byla závislá na barbiturátech, brala sedativa, kterými zaháněla úzkost a nespavost. Jak řekl její bývalý manžel, dramatik Arthur Miller: "Snad kdyby byla větším cynikem nebo se ještě více vzdálila realitě, možná by ještě žila. Byla však básnířkou, která na rohu ulice recituje davu, který se z ní snaží servat šaty..."

Adelína_čte
31.08.2020 4 z 5

Sex symbol, módní ikona, ideál krásy, hollywoodská hvězda stříbrného plátna, červená rtěnka, básně, psychické problémy, antidepresiva, Andy Warhol, popkultura...to je jen prvních pár spojitostí, které mi u Marilyn Monroe přijdou na mysl.

Kniha je rozdělena do čtyř kapitol nazvaných Život, Svět, Dílo a Odkaz. V každé z nich je dané téma popsáno co možná nejlákavějším způsobem, navíc dokonalým grafickým zpracováním, které za mě Biografiku pozvedlo o několik levelů výš.

Co se samotného textu týče, mnohdy je větší důraz kladen na někdy až bizarní zajímavosti, což může knížce ubírat na edukativní formě. Na druhou stranu- kde jinde se dozvíte, jakým druhem šampaňského zapíjela Marilyn svoje prášky, kolik bydlišť za svůj život vystřídala, kolik bylo stupňů v natáčecích dnech filmu Mustangové nebo kolik si s sebou vezla zavazadel v roce 1956 do Londýna a jakou částku za ně pak musela doplácet?

Místy jsem cítila snahu vykreslit Marilyn jako takovou v samých superlativech, jako tu nejnevinnější osobu, kterou, buďme upřímní, pravděpodobně nebyla. V ty chvíle bych ocenila, kdyby autorka byla bývala ubrala na svém osobním názoru na onu kultovní hvězdu padesátých let a zmínila by i druhou stranu mince.

Celkově Biografiku Marilyn hodnotím jako neotřelý, víceméně ucelený a srozumitelný vhled do jejího života, který vsází na nejpikantnější detaily a tím (alespoň mě) hodně baví. Grafická stránka knihy pak je kapitolou sama o sobě, tohle já prostě můžu a dávám palec nahoru❤️

tom8157
02.08.2020 5 z 5

Velice zajímavá kniha jak obsahem, tak i svým zpracováním. Právě díky originální grafické úpravě se jedná o relaxační knihu, ke které si člověk nesedne a nečte od začátku do konce, ale vezme ji do ruky spíše tehdy, když má chuť si v něčem jen tak nezávazně zalistovat a něco zajímavého se dovědět.