Bílý tygr

Bílý tygr https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15584/bmid_bily-tygr-vlf-15584.jpg 4 111 21

Dojemný, hněvivý, hořce humorný příběh o dvou Indiích. Balrám alias Bílý tygr, sluha, filozof, podnikatel i vrah v průběhu sedmi nocí, pod mihotavým světlem okázalého lustru, vypráví svůj neobyčejný příběh… Narodil se ve vesnici v temném srdci Indie jako syn rikši. Rodina ho brzy vzala ze školy a poslala pracovat do čajovny. Tam drtí uhlí, utírá stoly a přitom sní o úniku – o tom, že se odtrhne od břehů Matky Gangy, do jejíchž kalných hlubin byly odevzdány ostatky stovky generací. Balrámova velká šance přichází, když ho bohatý venkovský statkář najme jako šoféra pro svého syna, snachu a jejich dva malé špice. Za volantem hondy poprvé spatří Dillí. To město je jako zjevení. Mezi šváby a call-centry, 36 000 004 bohy, slumy, nákupními centry a ochromujícími dopravními zácpami začíná Balrámova proměna. V srdci nové Indie se učí nové morálce a rozhoduje se mezi svým instinktem být loajálním synem a sluhou a mezi touhou se pozvednout. Zatímco ostatní sluhové listují stránkami bulvárního časopisu Murder Weekly, Balrám začíná chápat, jak může tygr uniknout ze své klece… Balrámova cesta z temnoty vesnického života do světla podnikatelského úspěchu je naprosto nemorální, brilantně neuctivá, hluboce působivá a zcela nezapomenutelná. S nelítostným, rozkošně sarkastickým vtipem autor analyzuje fantastické potřeby bohatých, stejně jako s překvapující přesností a citlivostí líčí právě tak zoufalý boj chudých. Nabízí nám zcela syrový, rozhořčený, nepřikrášlený obraz země, viděný ze samého dna; není tu ani závan šafránu nebo záblesk sárí... Román obdržel Bookerovu cenu 2008 a stal se jedním z britských bestsellerů roku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Noxi
Originální název:

The White Tiger , 2008


více info...

Greenfingers
Greenfingers
19.01.2022 5 z 5

Kniha je především otevřenou a nemilosrdnou sondou do života indické společnosti. Autor si neklade žádné servítky a očima hlavního hrdiny reflektuje všechny nešvary současné Indie: bídu, zaostalost, korupci, kastovní systém, atd.
To vše činí prostřednictvím sžíravého humoru (sarkasmu). Doporučuji!

-Pečivo-
-Pečivo-
19.04.2021 4 z 5

Indický sluha goes podnikatel byla celkem zábavná kniha. Bohužel jsem se před čtením podíval na filmovou adaptaci a tak mi znalost děje dost kazila požitek. Masturbace před sexem končí na prahu třicítky a stejně tak čtení & sledování zfilmovaniny - buď a nebo!

No a teď vůbec nevím co jsem chtěl napsaty 7/10. Tak s pánem bohemkou, nashle příště.


Lily101
Lily101
27.12.2019 3 z 5

Počátek mi připadal utahaný a nezáživný. Poté se děj trošku víc rozjel a kniha tím nabrala spád.

ivca79
ivca79
16.08.2019 3 z 5

Bez čtenářské výzvy bych po téhle knize nikdy nesáhla a dočetla jsem jí jen díky tomu, že letos chci opravdu splnit celou výzvu. Nebyl problém ani tak forma, jako obsah.

Aleh
Aleh
29.06.2019 4 z 5

Kdyby nebylo čtenářské výzvy, asi bych si Bílého tygra v knihovně ke čtení nevybrala. Ale Bílý tygr byl v roce 2008 oceněn Man Bookerovou cenou. I díky jiným zdrojům jsem věděla o životě v Indii. Prostřednictvím této knihy jsem získala ještě podrobnější informace o Indii jako o zemi obrovských paradoxů. O zemi světla a temnoty, o zemi nekonečné bídy na jedné straně a o životě bohatých podnikatelů na druhé straně. V Indii se rodí děti, které nemají jméno, nikdo nezaznamená ani datum jejich narození, místo školního vzdělání je pošlou vydělávat peníze pro rodinu. V kontrastu pak popisuje autor ústy hlavního hrdiny život těch nejbohatších lidí a jejich cestu životem na výsluní indické společnosti. Kniha byla čtivá, zajímavá a mnohdy velmi překvapivá.

dlabikk
dlabikk
21.06.2019 5 z 5

Díky výzvě jsem si tuto knihu vybrala a jsem za to ráda. Moc mě bavila :o)

Kristy78
Kristy78
17.06.2019 4 z 5

Jsem ráda za téma Kniha oceněná Man-Bookerovou cenou. Vybrala jsem dobře, kniha je čtivá a pro nás Evropany i překvapivá, tím jak to v Indii funguje. Zajímavý náhled prostřednictvím sluhy, který se z Temnoty dostal za šílených událostí do Světla.

1bublina
1bublina
25.03.2019 4 z 5

Kniha na mě celkem zapůsobila svojí atmosférou. Těžko si představit, že to v 21. století takhle může někde vypadat. Města bez funkčních kanalizací, vesnické nemocnice bez doktorů a propastné rozdíly mezi chudými a bohatými.
Kniha je opravdu čtivá a jsem ráda, že jsem na ní díky čtenářské výzvě narazila.
ČV 2019 - 18. Kniha, která obdržela Man-bookerovu cenu.

L.Helena
L.Helena
22.02.2019 3 z 5

Nebýt Výzvy, tak po knize nesáhnu...

MilkyA
MilkyA
22.01.2019 4 z 5

Pan autor sa postaral o to, ze absolutne netuzim ist do Indie

GreenMagritte
GreenMagritte
06.01.2017 3 z 5

Adigův román je prostý příkras, které západní svět s Indií obvykle spojuje. Není to jen místo barevných sárí a usměvavých žen zdravících namasté, ani ušlechtilého Ghándího, ale je to i džungle, kde miliony lidí žijí ve slumech bez naděje na lepší život, kde jdou falšovány volby, prostí rolníci jsou terorizováni silnějšími statkáři, a kde bez úplatku nedosáhnete téměř ničeho.

Jessica007
Jessica007
28.07.2016 5 z 5

Před pár lety jsem tuto knihu koupila a dala jako dárek bratranci a ten ji přečetl a opravdu moc se mu líbila. Dodnes o ní občas se mnou mluví. A samé superlativy. Takže takto.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
28.07.2016 5 z 5

Taková indická příručka pro začínající podnikatele. Ale teď vážně - velmi čtivě napsaná kniha s hlavním hrdinou, který přes to, co má na svědomí, vzbuzuje ve čtenáři sympatie. Pokud je prostředí, ve kterém se děj odehrává, opravdu reálné a autor moc nepřehání, pak je proti Indii naše republika rájem. Za úvahu stojí, jestli by kniha nebyla ještě působivější, pokud by autor neprozradil konec příběhu hned na začátku - ale i když jsem věděl, co se stalo, stále tu zůstávala zvědavost, jak a proč se to stalo.

slumdog
slumdog
16.06.2016 4 z 5

"Zabijte dost lidí, a postaví vám bronzovou sochu před parlamentem..." Kniha o vraždě, která byla vykonána proto, aby vrah měl šanci stát se člověkem. Při svých cestách po Indii jsem na hlavního hrdinu a jeho popis indické společnosti často vzpomínal, protože teprve tam jsem mnohé z knihy pochopil.

Makii
Makii
24.02.2015 3 z 5

Zajímavá kniha... Jak se z věrného bezúhonného řidiče může stát podnikatel. Taky jedna z cest. Zajímavé informace o životě v Indii.

evickakyticka
evickakyticka
03.10.2014

Někdy se mi stane, že si z knihovny půjčím více knih, na které se těším. Tuto už jsem měla chvíli půjčenou a řekla jsem si, že bych ji měla přečíst a vrátit. Tak jsem se do toho dala. Ale na prvních pár stranách, kdy hlavní postava píše premiérovi: "To je teda zasranej vtip." nebo "Co myslíte, jak rychle byste vy stihl políbit 36 000 004 prdelí?" jsem věděla, že tohle nebude nic pro mně. (Stejně tak jako typ knih od Palahniuka nebo Bukowského). Nepřipadá mi na tom nic vtipného, nemám ráda slova typu zasranej, když si chci něco přečíst a taková slova se mi pletou pod oči. Je dost lidí, kteří mluví jak dlaždiči a nepotřebuji ve svém volném čase o nich ještě číst. Možná jsem byla příliš natěšená na další stoh knih, které čekaly v pořadí, proto po pár stranách odloženo, nedočteno.

_Michelle_
_Michelle_
11.07.2014 5 z 5

Příběh, který vás vtáhne do děje a neumožní vám se odtrhnout, dokud knihu celou nepřečtete.

pietroaretino
pietroaretino
29.01.2014 5 z 5

"Knihu o své revoluci máš v břiše, mladý Inde. Vyser ji a přečti si ji. "

lucifuk
lucifuk
21.08.2013 5 z 5

Ak chcete vedieť, aká je India v skutočnosti, bez sladkých rečí pracovníka cestovnej kancelárie, prečítajte si túto knihu. Stojí za to.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
01.10.2012 4 z 5

Zajímavá, vtipná i syrová kniha, tak trochu Milionář z chatrče bez sentimentální love story, rozhodně stojí za přečtení.

Štítky knihy

Indie zfilmováno indická literatura Bookerova cena kasty, kastovní systém

Autorovy knížky

Aravind Adiga
indická, 1974
2009  76%Bílý tygr

Kniha Bílý tygr je v

Přečtených145x
Čtenářské výzvě38x
Doporučených14x
Knihotéce62x
Chystám se číst71x
Chci si koupit13x
dalších seznamech5x