Stratení nájdení

Stratení nájdení https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265851/bmid_strateni-najdeni-265851.jpg 4 1309 253

Bill Hodges série

< 2. díl >

Druhá časť plánovanej krimi trilógie o Billovi Hodgesovi prichádza pod názvom Stratení nájdení a v prípade, že vás prvý diel, Pán Mercedes, obišiel, nemusíte sa obávať, kniha sa dá čítať aj ako samostatný román. King si vyhradil dostatok času, aby všetky postavy náležite predstavil a kým sa v príbehu zjavia známe tváre, budete so zápletkou dokonale zžití. Tá sa točí okolo posadnutosti, či už je to posadnutosť čítaním, spisovateľmi, alebo pomstou. Centrom diania je rukopis k poslednému románu autora, ktorého zavraždí fanatický fanúšik. Z jeho rúk sa rukopis dostáva k mladíkovi, ktorý ešte netuší, že vrah má i s ním svoje plány...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Encyklopedie

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Finders Keepers , 2015


více info...

Přidat komentář

zelda7
06.04.2024 5 z 5

Druhý díl z trilogie o Billu Hodgesovi je trochu jiný než první, detektivovi, který již odešel do důchodu zde není dán takový prostor jako v prvním díle, v podstatě přijde na scénu až v druhé třetině knihy. Za mne to byl velmi zajímavý příběh, nejvíc se mi líbila první část, kde se prolínaly různé časové roviny a my se postupně dozvídali, jak se co událo. Ke konci knihy opět nechyběly zvraty, které člověk nečeká, to se mi na knihách od Stephena Kinga líbí, čtenář neodhadne co se stane.

Andynka
07.03.2024 4 z 5

Jsem velmi mile překvapena, kde a jak příběh začíná. Čekala jsem klasiku vyprávění hlavně z pohledu detektiva, jak tomu bylo v prvním díle. Ale autor to pojal jinak. A máme zde vypráví příběhu, který se začíná odehrávat stejně, jako ten první. Ale tady se věnujeme jiným postavám.
Každopádně vše do sebe skvěle zapadá. Za mě je to perfektně promyšlený příběh.
A nemůžu se dočkat 3. Dilu, protože tahle kniha naznačuje, že v ní King konečně pustí uzdu své bujné fantazii.
A co si budem, za to obdivujeme Kinga asi všichni.


changaj
19.02.2024 4 z 5

Zpočátku se nic moc neděje, ale závěrečná část to bohatě vynahradí. Hodges to zase málem nestihne, ale to už tak nějak patří k bontónu. Pete je sympaťák.

Bája89
15.12.2023 2 z 5

Za mě asi nejslabší díl celé série.

RMarkéta
08.12.2023 4 z 5

Pokračování Pana Mercedesa. Poctivě budovaná kriminálka. Zápletka to byla propracovaná a postavy samozřejmě také. Už jsem si zvykla, že King umí i detektivní příběhy. King si tradičně vodí čtenáře za ručičku a všechno dokonale dávkuje. Ovšem, dle své vlastní potřeby. Očekávala jsem trošku víc. Vždyť je to přece King.

Veve11111
22.11.2023 4 z 5

Prvý diel ma bavil viac. Toto pre mňa nebolo až tak napínavé, ako prvá kniha. Ale aj napriek tomu veľmi podarené dielo. Idem rovno na záverečný diel.

Rosse
23.08.2023 4 z 5

Právo nálezce je příběhem Morrise, který byl také onoho večera, kdy nějaký šílený týpek přejel autem hromadu lidí před úřadem práce.
Morrise hrozně štve, že jeho oblíbený autor už dlouho nic nepublikoval a tak se rozhodne jej vykrast a zabít - jednoduše a věčně receno.

Není pak velkým překvapením, že skončí ve vězení, i když kvůli jinému zlocinu. Po několika letech, co jej propustí z vězení se vydává k místu, kde kdysi zakopal svou kořist (zápisky onoho autora), ale zjišťuje, že už nejsou na svém miste....

Kniha se mi poslouchala opravdu dobře. Ačkoli mi trvalo, než jsem se dobrala ke konci, bavilo mě to a rozhodně se pustím i do třetího dílu série Billa Hodgese, kterého jsem si jen tak mimochodem opravdu hodně oblíbila. Třetí díl nese název Konec hlídky a já se tak trochu bojím, co nám přinese, protože už ten samotný název nezní zrovna pozitivně.

m2056
13.08.2023 4 z 5

Podle mého je druhý díl lepší než první dobře napsáno.

Luigi1
22.06.2023 3 z 5

Docela mě King zklamal je to taková oddychovka

Enforcer
19.04.2023 5 z 5

Jeden z nejlepších Kingů. Lepší než Pan mercedes a Outsider, kde se také vyskytuje detektiv Bill Hodges. Velký podíl na tom má skvěle napsaný záporák, kterým je další šílený fanoušek číslo jedna, schopný pro svou literární zálibu i zabíjet.

MaxQ
06.04.2023 5 z 5

Že je to druhý díl jsem se dozvěděl až tady. A jak vidět, není to vůbec důležité, příběh obstál i jako samostatné dílo. Úplně mě fascinovalo, jak už téměř od začátku úplně vše směřovalo k finální konfrontaci, k okamžiku, kdy se ti dva utkají spolu. Výborný příběh, výborná kniha, ve které jako bonus dostanete citace z dalších knih a můžete hádat, odkud jsou.

denniys
15.03.2023 4 z 5

Nemohla jsem se do toho dostat, dokud se neobjevil Hodges, nešlo to. Přitom i ta první část byla dobrá - to ne, že ne. Morris je skvělý padouch. A jakmile je na scéně naše partička z prvního dílu, je to zase prostě super kingovská jízda. A psychouš Brady na závěr je třešničkou.
" Sračky jsou hovno "

Janadvorackova
19.02.2023 5 z 5

Otázka za všechny prachy. Pokud byste našli "poklad," jímž může být cokoli, nechali byste si ho, nebo odevzdali?

Další díl sírie odkazuje na prvopočátek všeho - v první knize "mercedesový vrah," jak si týpek sám říká, zabije při čekání ve frontě na otevření burzy práce osm lidí, cca dvacet jich zmrzačí a zbytek vyděsí.
V první knize se řešil sám vrah, to víme.

Druhá se zaměřuje na rodinu jednoho ze zraněných. Pán měl poněkud smůlu v tom, že byl přejet. Ale stalo se to šikovně v tom smyslu, že sice ne po vlastních, ale dostal se domů.
Otec rodiny, živitel, mrzák.
A teďka jeho syn najde v lese kufr s rukopisy zavražděného spisovatele (vis. anotace), plus je tam i několik obálek s penízky.
Co kluk udělá, si přečtěte. Ale za mě jde opět o další logickou pecku.

Příběh je sice, jak bych to neodborně řekla - zpracovaný podle scénáře, rámcově, tak nějak. Zkrátka na práci autora je tentokrát vidět, že si události promyslel, naplánoval a zaznamenal. A došel tak daleko, že je i srozumitelně sepsal, byť jde o vyprávění ve dvou liniích, které od sebe dělí cca čtyřicet let.

Hotovson
17.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Pro mě rozhodně ne horší než Pan Mercedes, možná i o něco lepší. Hrozně se mi líbí knížky, kde se část odehrává v minulosti, část v současnosti a postupně se obě linie protnou, což nutně vede ke konfliktu. Tady je záporák magor, co je posedlej dílem jednoho spisovatele (trošku mi to připomnělo Misery, ale tady se to vyvíjí docela jinak...). Je tu zakopanej "poklad", kterej najde nesprávnej člověk, tohle mi taky bere. Celou dobu jsem pak byl v napětí, co příde až dojde k nevyhnutelnej konfrontaci.

Do toho tu máme docela v pozadí, jen tak jakoby mimochodem pár zmínek o Bradym a.k.a. Panu Mercedesovi, takže si tu Mistr King zřejmě připravuje půdu pro poslední díl trilogie. Zároveň zde samozřejmě dává zase asi milion odkazů na různý jiný spisovatele a jejich knížky a to mam fakt hrozně rád, když mi dělá (a že to dělá skoro v každej knížce, snad mimo povídek), jelikož mam pak hlavu jak pátrací balon, co všechno bych si moh ještě přečíst, co by mi mohlo zajímat, a o co jsem ještě vůbec nezavadil, a je toho vždycky dost. Až moc mi příde.

CharlesWard
07.01.2023 2 z 5

Po vynikajícím prvním díle, neskutečný sešup směrem dolů. Pravidlo prostředních průměrných dílů trilogie zůstává v platnosti.

ozzak
23.11.2022 5 z 5

Další detektivní román od krále hrůzy Kinga

Timkim
27.06.2022 4 z 5

Špatné to rozhodně nebylo i když dle mého, svižného tempa a kvality prvního dílu to nedosáhlo. Jsem zvědavý na závěr trilogie.

bosorka
06.06.2022 4 z 5

První knížka z této série se mi líbila o trochu víc, měla větší spád. Ale ani Právo nálezce nenudilo, přineslo zase něco trochu jiného. A napětí jako obvykle nescházelo. Posloucháno jako audio.

Čmeláček
20.05.2022 4 z 5

Bill Hodges podruhé. A zase to nebylo špatné :). Četl jsem slovenské vydání.

Ginosaji
08.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Hodně kvalitní počin. Podporuji předešlá tvrzení, že kniha obsahuje řadu překvapení. Že nechá King paní Saubersovou naživu, to jsem nečekala. Vůbec. Propojení s Panem Mercedesem bylo naprosto dokonalé. Vlastně ta událost získala úplně jiný rozměr. A Brady? Nemohu se dočkat Konce Hlídky.