Bílé předání

Bílé předání https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70816/mid_bile-predani-KAM-70816.jpg 5 9 2

Bílé předání je prvním pokusem o ucelené vydání díla Guy Viarra v jediné knize. Až na jeho nejdelší prózu Don't call me worthy (Greges, 2002) a na několik textů z ranného období obsahuje tato kniha všechno, co z Viarrovy pozůstalosti dosud vyšlo. Texty jsou řazeny chronologicky podle doby vzniku, nikoli podle data prvního vydání. Jedinou výjimku představuje „Dopis přišlý odjinud“ postavený na úplný začátek, protože nejlépe popisuje stav či místo, odkud Guy Viarre své básně píše: sebevražda není závěrečnou tečkou za jeho dílem; je jeho prvotním impulsem. Naučil se mít rád některé drobnosti života, ale nic to nezměnilo na tom, že byl mrtvý už ve chvíli, kdy se v něm zrodil básník, ne-li ještě dřív. A také jeho řeč je jiná. Nejenom slova, ale i gramatická a větná logika verše se u něj láme způsobem, jaký francouzština dosud neznala. (Petr Zavadil) Doslov Cédric Demangeot.... celý text

Přidat komentář

Grepp
18.03.2019 4 z 5

Je to ako s modernou vážnou hudbou, kopec ľudí sa dnes snaží písať týmto štýlom, ale... Guy Viarre je borec a aj keď po obsahovej stránke som prirodzene ničomu neporozumel, formou som naprosto očarený.

puml
10.06.2016 3 z 5

Je to jak píše Avathar. Dost dělá určitě kongeniální překlad Petra Zavadila. Jen si nemyslím, že je to nějak zvlášt enigmatická poezie a už vůbec mi nepřišla strhující. Jsou to vesměs surreálné zápisky člověka, který se rozhodl skoncovat se životem, tím nemyslím rovnou se zabít, i když se Viarre nakonec zabil. Ale spíš zúčtovat se životem a s žitím obecně. Jazykově občas brilantní, o tom žádná. Ale jako celek je to lamentace člověka, který chce být za každou cenu vyděděncem, který je na okraji, ale zároveň je v tom i velká dávka exhibicionismu... Je to póza, která sice k některým dobrým básníkům bezpochyby patří, ale v tomto případě se s Viarreho poetikou míjím. Ale pro někoho může být setkání s Viarrem zásadní - to lámání jazyka, řeči a významů. Mě jen tenhle typ poezie moc neříká.


Štítky knihy

francouzská literatura výbor z díla

Autorovy knížky

Guy Viarre
francouzská, 1971 - 2001
2008  93%Bílé předání

Kniha Bílé předání je v

Přečtených8x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst6x