Bílé kosti

Bílé kosti https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207125/bmid_bile-kosti-m4M-207125.jpg 4 787 264

Jednoho deštivého listopadového rána vydá pole na Meagherově farmě kosti jedenácti žen. V této části Irska jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti se však datují do roku 1915, do doby dlouho předtím, než začal konflikt mezi katolíky a protestanty. A co víc, zdá se, že jejich kat odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly téměř jistě zaživa staženy z kůže. Inspektorka Katie Maguireová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je hotová řezničina. Její tým je přesvědčen, že je to jen mrhání časem, že nemá cenu zabývat se dávno mrtvými ženami. Avšak Katie je rozhodnutá pomoci jim dojít spravedlnosti. A pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, pečlivě zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

White Bones , 2003


více info...

Přidat komentář

beruska
předevčírem 4 z 5

Některé scény byly opravdu brutální.... Myslím, že další díl už raději číst nebudu :) ... Ikdyž Katie byla docela fajn :) ....

ivoiro
26.02.2024 5 z 5

Za mě parádní kniha. Mělo to spád a napětí. Budu vyhlížet další díly a určitě si je přečtu.


SimonaP
19.01.2024 2 z 5

No tak tohle byla nereálná blbost. Násilí a mučení v knihách mi nijak nevadí, ale tohle už bylo za hranicí fyzických možností. A hlavní hrdinka nic nevyšetřuje, řeší nějaké osobní problémy se svým divným manželem a vraha se nijak nesnaží najít. Další knížku fakt číst nebudu.

IHT
21.12.2023 4 z 5

Silny pribeh, napinavy. Zpusob vrazdeni je priserny - ale od dob Aghaty Christie se vkus ctenaru zrejme zmenil a ted musi byt kazda detektivka zaroven i thriller. Pominu-li brutalitu vrazd, je celkove rozehrany pribeh docela zajimavy, postavy nejsou cernobile, byt drobnym klise se autor nevyhnul. Jsem zvedavy na dalsi dily :)

hana4834
23.10.2023 3 z 5

Dlouho mi trvalo než jsem se začetla

Luigi1
17.10.2023 3 z 5

Ty výrazy mě až zarážely které se nedaly číst

Lee7
21.09.2023 4 z 5

Měla jsem ji na seznamu dlouho a teď na dovolené přišel správný čas. Chvilkami mi inspektorka Katie přišla zatvrzelá v jednom úhlu pohledu. Příběh jsem hltala, měla jsem totální mrazení a i když jsem na konci správně tušila, kdo je vrah, nezkazilo mi to vůbec nic. Bylo úžasné sledovat útrapy celého vyšetřování a všem kolem. Žádné kudrlinky, prostě všechno hezky naservírovat.

NicaCola
02.09.2023 5 z 5

Pro tentokrát jsem moc ráda, že jsem neposlechla komentáře pode mnou, neboť jsem byla z knihy opravdu nadšená. Byla mi velice sympatická hlavní komisařka Kate, absolutně jsem až do samého konce netušila, kdo je vrah. Rozhodně doporučuji přečíst a já se určitě pustím do dalších dílů :)

kap66
26.07.2023 1 z 5

Tak se ptám, kap66, kde je psáno, že v detektivce musí probíhat logické vyšetřování, že mučení a vraždy musí splňovat nějaká fyzická kritéria (a že hnusárny musí mít limity) a že postava vraha musí být aspoň trochu uvěřitelná? Ha?! Nikde! A tak přiděluji jednu malinkatou hvězdičku za to, že mě Bílé kosti poučily: Brit píšící o Irsku není automaticky záruka mého čtenářského orgasmu, stejně jako červené hodnocení. Můžeš si za to sama, kap, máš si přečíst celou anotaci a ne jen začátek, ze kterého sis vyvodila přitažlivý odložený případ.
Ráda bych napsala, že mě po čtvrt roce mého komentářového lenošení nakopla k psaní skvělá knížka, ale byly to právě Bílé kosti. Na ně přesně sedí sebekritická hláška mé nejoblíbenější postavy z Lásky nebeské, spisovatele, který na dotaz týkající se druhu jeho díla odpovídá: "Děsivý? Děsivý je hlavně to, jak je to napsaný." Forma odpovídá obsahu, tak to má být :-).

Kira747
12.07.2023 3 z 5

Jsem na nechutarny zvykla a tohle me nijak neohromilo. V postavach jsem se ztracela a podezrelyho odhalila brzy (jak rikam, knihy me naucily nikomu neverit, haha). Asi stacilo.
Btw Katie mi byla krajne nesympaticka, vede vyslechy stylem, ze ji ten chlap proste zabil a neuhne ani o pid. Hodne spatny.

Butterfly340
09.07.2023 3 z 5

Druhá kniha, kterou jsem od autora četla (ano, nějak se mi do rukou dostali nejdříve Rozbití andělé) a ani nyní nejsem spokojená.

Jak jsem se dočetla, tak autor psal dříve horory. A upřímně, u těch měl zůstat. Popisy brutálních činů mu vážně jdou, bohužel založit na tom detektivku, to fakt není to pravé ořechové.

Kdo je vrah jsem tušila takřka ihned po tom, co se daná postava objevila na scéně. Tolik k napětí a hádání pachatele, které si na detektivních příbězích nejvíce užívám.

Postavy se mi pletly. Hafo různých policajtů, mafiánů a dalších různých lidí, kteří se v příběhu jen sem tam mihnuli.
Hlavní postava v podobě Katie Maguirové mi přišla poměrně nesympatická. Každej v tom příběhu po ní jel. Jakože fakt každej. Stíhá ji jedno neštěstí za druhým. Až by člověk řekl, že policie by měla být hlavně od toho, aby chránila tady komisařku, protože ta se chová naivně a občas i dost debilně, takže těm průšvihům se sama vystavuje.
Vrchol asi je, když se nechce setkat s někým, kdo by jí mohl pomoct případ rozlousknout, protože dotyčný po ní pálí. Háček je v tom, že je ošklivý. Komisařka to vyřeší tím, že ho prostě ignoruje.

Celkově mi to policejní vyšetřování přijde dost podivný. Víceméně řeší jen tiskovky a co na nich říct, teprve pak vyvinou nějaký úsilí. Hlavní postava pořád opakuje, že vyšetřování je komplikované a chce to čas... Jako fajn, ale nebylo by od věci něco začít dělat. Přišlo mi, že Katie se tak nějak potlouká okolo, řeší především vlastní soukromé problémy. Donekonečna teda opakuje, jak je unavená a má toho moc. Asi nějaký únavový syndrom, protože v té práci se vážně nepředře :D

Některý věty v knize působí vyloženě pateticky. Mně třeba rozesmála jedna ze začátku. Autor píše o tom, jak je Katie otřesena z nálezu koster. A následně řekne, že komisařka sice už viděla leccos, například jmenuje zavražděné děti, ale nic se nevyrovná tomu pohledu na kostry, ten je příšerný... Jako vážně? Nepochybuju, že vidět stoletý kostry asi není kdovíjak příjemný pohled, ale kdybych si měla vybrat mezi němi a mrtvým dítětem, tak let's go kostry.

Část knihy měla takový mystický nádech, to jsem si užívala, abych se přiznala. Připomínalo mi to Kingovy romány. Kdyby taková byla celá kniha, tak jsem nadšená, ale bohužel.

Tímto se loučím s komisařkou Maguirovou. Už nikdy víc.

Emma27
03.05.2023 5 z 5

Na tuhle serii jsem se chystala už dlouho.Mě se kniha líbila,čtivá ,napínava,brutální.

newtory
03.05.2023 2 z 5

Dobrú detektívku nerobí brutalita, surovosť, ale zápletka, opisy postáv, prostredia a interakcie medzi nimi.
Hitchcock vytvoril tajomno z mála, nepotreboval drastické opisy, stačilo navodiť správnu atmosféru.
Nič z toho tento krvák zabalený do posledného vydania The Times nemá.
Opismi postáv a vzťahov medzi nimi mi tak trochu pripomína skôr "ženský román".

katerina8537
23.04.2023 5 z 5

Zezačátku jsem trochu tápala, co se vlastně v příběhu odehrává. Pak mě ale zcela pohltil svojí drsnou irskou povahou a už jsem se nedotrhla. Takových knih je málo, ale kdo má rád Irsko a zkousne trochu mystiky, tak určitě hurá do toho.

Agatha84
24.03.2023 odpad!

Tak tohle je blbost na entou! Dočetla jsem k místu, kde už mám chuť hlasitě křičet frustrací nad hloupostí autora. Nechci ovšem ostatní, zdá se, že povětšinou nadšence připravit o moment překvapení.
Vůbec nic v této "detektivce" nedává smysl. Není v ní vůbec nic, co by mi přineslo byť ždibec satisfakce.
Nebudu se dále rozčilovat, seznam mých připomínek je sáhodlouhý.
Nikdy více!

Klarv
18.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha se mi četla dobře, ale některé momenty jako topení, odpálení auta, povraždění všech blízkých a ještě chycení padouchem a záchrana na poslední chvíli + spolupráce s mafiánským podsvětím mi přišlo dost překombinované. Škoda i toho konce. I když se mi ta mystika a tak líbily, tak konec to trošku zabil.

Adriena838772
11.02.2023 5 z 5

Strašně moc dobrá knížka a moc se mi to líbilo

67pista
13.01.2023 4 z 5

(SPOILER) výborný prvý diel série drsná detektívna s perfektným záporákom s dávkou mytológie a povier z írskeho sveta . Čítalo sa to dobre ale ako detektív mi sem žena nepasovala dávam 4

twigxi
06.01.2023 1 z 5

Tak slibny zacatek a nakonec zase zklamani... Jedine co se mi libilo, byl barvity popis prostredi a postav. To destive Irsko me opravdu vtahlo.
Velka brutalita ji asi odlisuje od ostatnich detektivek, ja na to ale nemam a radeji jsem preskakovala.
Krome drastickych scen je ale kniha dost tuctova a dejove predvidatelna. Scenar zkratka porad stejny jako jsem uz cetla mnohokrat predtim. K tomu je dej dost prekombinovany a nelogicky.

JitkaHambi
03.12.2022 2 z 5

Tak toto úplně nebyl můj šálek kávy.Nemohla jsem se vůbec orientovat v těch všech jménech a ten konec?To byla "dobrá" blbost.
Do dalších dílů se pouštět určitě nebudu.