Bílá růže Alžběta z Yorku

Bílá růže Alžběta z Yorku https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309948/bmid_bila-ruze-alzbeta-z-yorku-dpg-309948.jpg 4 40 12

Alžběta z Yorku byla odmala připravovaná na to, že se stane královnou. Jindřich Tudor VII. se s ní ožení, aby si upevnil moc. Jenže Angličané věří v návrat princů, Alžbětiných bratrů. Ti záhadně zmizeli a Jindřich se obává, že kdyby se některý objevil, on o trůn přijde. A stane se. Alžbětu čeká volba mezi ztraceným bratrem, jehož nepoznává, a manželem, kterého miluje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

The White Princess , 2013


více info...

Katie88
Katie88
28.03.2023 2 z 5

Bohužel jsem se zklamala nejen v seriálu, ale i v knižní předloze. Phillippa Gregory historií Tudorovců určitě velice dobře zná a ví, co jsou fakta a co jsou domněnky. Pro svoji tvorbu však popouští silně uzdu fantazií a oné domněnky vydává za pravdu a naopak. Vztah Jindřicha a Alžběty byl dle názoru historiků šťastný, nicméně Phillippa se rozhodla rozcupovat tento fakt na kousky a vytvořit příběh trochu jiný. Dostáváme tak docela depresivní dílo, kde hlavní hrdinka - Alžběta je zmítaná okolnostmi, dle svých slov neustále "neví co dělat" a její manžel je král "na baterky" a to i v soukromí. To už se mi, přiznávám, více zamlouvá seriálové zpracování, které je sice pojato dost feministicky, ale diváka uspokojí víc, než knižní předloha.

orinka3
orinka3
02.06.2022 5 z 5

Myslím, že Philipa Gregory historii Tudorovců umí na jedničku. Nedávno jsem se dívala na televizní seriál o Alžbětě z Yorku a Jindřichovi VII, který byl historicky dost nepřesný, tak jsem ocenila knihu. Ta je historicky propracovanější i když i jde jde o básnickou licenci autorky, je velice čtivá, postavy zde vystupují věrohodně. Tajemství zmizelých dvou bratrů v Toweru asi zůstane záhadnou na věky. No, a Jindřich VII. je zde zpodobněný jako nevyrovnaná, nešťastná bytost, která doplácí na studenou výchovu své studené matky. Jen krátkou chvíli tu prožívá manželské štěstí.


VendulaB
VendulaB
09.03.2022 5 z 5

Výborná kniha popisující neuvěřitelný životní příběh Alžběty z Yorku. Čtivé, přirozené, uvěřitelné. Ani se nechce věřit, že v základních obrysech vychází ze skutečnosti. Doporučuji.

1271
1271
02.10.2021 2 z 5

Kniha se četla hezky, ale z historického hlediska je tam bohužel spoustu nepřesností. Vím, že se jedná pouze o fikci, nečekala jsem od knihy záplavu historických faktů, ale nelíbilo si mi to, jak si autorka pohrála s obyčejnými domněnkami a vydávala je za pravdu (romantický vztah Richarda a Alžběty, Princové z Toweru...). A nelíbilo se mi ani jak vykreslila vztah Jindřicha a Bětky. Je dost pravděpodobné, že se ti dva skutečně velmi milovali, ale v této knížce to vypadá, jako by Alžběta manželství s ním jen protrpěla a pořád myslela na svého strýce.

iveta1294
iveta1294
16.01.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila hezky se četla

terkakrausova
terkakrausova
03.09.2020 5 z 5

Skvělá kniha :)

Morgaine07
Morgaine07
16.03.2018 4 z 5

Úžasná kniha, přečetla jsem jí za den. Sice nejlšpí ze série byla Bílá princezna, ale i tato kniha mě nadchla stejně jako jen jedna bude královna.

TerryDee
TerryDee
05.03.2018 3 z 5

Hodně dlouho jsem čekala na tuto knihu. Až jsem se jednoho dne dočkala. A nejspíš to čekání způsobilo, že jsem byla až moc natěšená, protože knihy od Philippy Gregory mám opravdu hodně ráda. Když jsem se dostala k samotnému čtení příběhu, tak ze mě to nadšení postupně začalo opadávat. Ne že by to bylo špatně napsané, či příběh byl nějak nezajímavý, ale něco mi tam chybělo. Nicméně líbila se mi myšlenka dvou "ztracených" princů v Toweru, která určuje směr dění, což podtrhává tento text: "Choti můj, můj pane, můžeme přijít o syna i o vnuka. Náš rod skončí dívkou a po ní už nebude nic. Všechno, co jsi udělal, všechno, čím jsme protrpěli, může skončit panenskou královnou, neplodnou ženou..."

MAFIAGIRL
MAFIAGIRL
25.10.2017 5 z 5

KNIHA MÁ KRÁSNÝ OBAL,ALE TO JE ASI TAK VŠE.KNIHA MĚ NECHYTLA.DÁVÁM 3 HVĚZDY.

alnahu
alnahu
05.06.2017 2 z 5

Mám ráda knihy od této spisovatelky ,ale fiktivní příběh Alžběty z Yorku mě neoslovil. Kniha má krásný lákavý přebal.

Barbora H
Barbora H
11.05.2017 1 z 5

Nic moc...

Ladiva
Ladiva
21.04.2017 3 z 5

Príbeh Alžbety z Yorku je veľmi zaujímavým námetom, mňa však toto spracovanie príliš neoslovilo. Autorka v závere románu uvádza, že ide o fiktívny príbeh o jednej záhade, mne sa však zdalo, že tam tej fikcie bolo až priveľa a to aj vo vystupovaní a konaní hlavných postáv.