Bílá ruka a poklad hradu Handštejna

Bílá ruka a poklad hradu Handštejna https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49630/mid_bila-ruka-a-poklad-hradu-handstejna-ZvS-49630.jpg 4 22 3

Velká dobrodružství, spojená s objevováním hradního podzemí i souboji s nacisty, prožila parta kluků, kteří si říkají Bílá ruka, už v předchozím díle s názvem Bílá ruka — Za tajemstvím hradu Handštejna. Jeho děj se odehrával na sklonku druhé světové války. Teď už je válka u konce a vypadá to, že s letními dobrodružstvími je konec. Jenže tajemné podzemí hradu stále čeká na prozkoumání! Vždyť klukům se dosud nepodařilo odhalit všechny jeho prostory ani nástrahy, které před staletími vymýšlel hradní pán a jeho úhlavní nepřítel proti nezvaným hostům, aby chránili svá tajemství. Navíc podzemí a jeho tajemství přitahuje nadále pozornost nejen Bílé ruky, ale také různých agentů a hledačů pokladů — ti všichni sní o pokladu nedozírné ceny a neváhají kvůli němu sáhnout třeba po zbrani. Kluci se tak ocitají v nebezpečí nejen léček fantoma podzemí. Všechny překážky, léčky, nástrahy, všechny otevřené souboje, které musí kluci překonávat, je však učí pochopit, jak jsou jeden závislý na druhém, jak důležité je držet slovo a vzájemně si pomáhat. Vždyť jim často jde vyloženě o život! Proto je spojuje stále pevnější kamarádství, jaké se rodí jen ze soudržnosti.... celý text

Kochy84
Kochy84
29.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Když máte děti, je jednou ze skvělých přidaných hodnot to, že můžete číst dětské knížky aniž by na vás někdo koukal přes prsty. Můžete vždycky prostě říkat, že to čtěte proto, abyste věděli jestli se jim to bude líbit. Moji synové jsou zatím malí, ale věřím tomu, že za pár let je Bílá ruka bude bavit. Mě totiž bavila moc .
Ono v každém dospělém chlapovi by asi měl zůstat kus kluka (hlavně když to není obráceně, kus dospělého chlapa v klukovi, to by bylo divné..). Ten můj u téhle knížky nostalgicky vzpomínal na dětství. Já totiž taky vyrůstal pod hradem, heč. Nad naší malou vesnici se tyčila zřícenina kdysi důležitého hradu, jehož jediná zajímavá věc v dějinách spočívala v tom, že tam přenocoval Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na své cestě po světě. (Přitom Bezdružice jsou od nás asi tak 20km, já bych to na jeho místě prostě už dojel..). Hrad posléze chátral a dneska už tam zbyly jen zbytky věže, protože z hradních kamenů si lidé ve vsi postavili baráky. Sám jsem vyrůstal v pokoji s Kamennou zdí do zahrady a bylo super jaký tam byl chládek.
Jako kluci jsme samozřejmě taky nechávali prostor fantazii, na hrad pořádali různé výpravy a povídali si o tom, že jsou tam jistě někde nějaké chodby. Žádnou jsme nikdy nenašli, zato se nám povedlo objevit mnoho alternativních cest, přeskočit potok, vydat se po úzké stezce po skále nahoru, vylézt přímo pod věží, bratranec se při jedné takové výpravě jednou malém zabil. Ale jak se nám tahle znalost hodila, když jsme dosáhli puberty. Na místě hradu totiž komunisté postavili letní parket a když jste potřebovali třeba na Brutus nebo na Sifony, cesta po skále vám ušetřila kolikrát i na 3 piva. Jasně, nevyrůstal jsem za války jako hrdinové z Bílé ruky, ale vidíte, že jsme to taky měli v mládí těžké. Nepronásledovalo nás gestapo, ale naši vlastní lidé, hasiči od nás ze vsi, kteří se dožadovali vstupného. A někdy jsme navíc po cestě zažili i jiná dobrodružství, mezi skálou a parketem byl malý lesík, kam si tančící páry chodily plnit to co si při ploužácích slíbily. Jasně, podzemní chodba s bazénkem, usekany ruce jako ukazatele a alchymistická dílna.. ale zase zadarmo na Brutus a ještě cestou vidět něco zajímavého? Mělo to něco do sebe.
Jinak knížka začíná vyvrácením Foglarovy teorie, že kdo neposlechne Mirka Dušína a napije se na třešně, pravděpodobně zemře. Naši hrdinové neumřeli a autor nám hned v první kapitole zodpověděl věčnou otázku - jak se v protektorátu chodilo na toaletu.

Turlogh
Turlogh
09.05.2020 5 z 5

Další pokračování dobrodružství Bílé ruky, tentokráte až na pomezí okultismu či strašidelného hororu. Řekl bych, že o něco slabší děj než předchozí díl, také ilustrace od Rudolfa Macha mi moc neseděly. Proto toliko čtyři hvězdy v hodnocení. Přesto doporučuji k přečtení. Howgh.


Turlogh
Turlogh
29.04.2020 5 z 5

A zase pecka! Vynikajícím způsobem popsané dobrodružství čtyř hochů z vesnice Jizbice , čtyř prstů slavné Bílé ruky, tajemného chlapeckého spolku, který si dal za úkol objevit všechny záhady zříceniny hradu Handštejna! Znamenité vyprávění, takřka na úrovni Jestřábovy trilogie Stínadel, a navíc, má to pokračování! Už se na to věru těším! Takže shánějte tuto knihu a její pokračování, dobrodruzi a přátelé záhad a tajemství! Všem správným klukům a děvčatům vřele doporučuji! Howgh.