Bílá nemoc

Bílá nemoc https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46543/bila-nemoc-46543.jpg 4 5861 599

Drama o třech aktech ve 14 obrazech. Čapkova hra napsaná v předvečer 2. svět. války. Na příběhu dvou hlavních protagonistů - doktora Galéna a maršála - ukazuje na nesmyslnost války v životě národů.

Přidat komentář

KajusaKil
29.03.2024 4 z 5

/povinná četba/ - ne až tak dobré jako R.U.R., ale stále skvělá česká kniha. Čapek se čte dobře.

Aleshgang
17.03.2024 5 z 5

K bílé nemoci mám velmi zvláštní vztah. Nejdříve jsem četl grafický román, potom se podíval na film s Hugem Haasem, a až teď jsem přečetl původní drama. Ve všech třech verzích se odehrává všechno (skoro) stejně, ale v jiném pořadí. Ale všechno to nakonec skončilo stejně. Mě se nejvíce líbil tento scénář. Ale záleží čistě na preferencích. Ale v každém případě to stojí za to.


zamilov.do.knih
10.03.2024 5 z 5

tohle byla další kniha z maturitní četba, která se mi moc líbila! nejen, že se snadno a rychle četla, ale hlavně mě její myšlenka přinutila se zamyslet a konec příběhu mě dokonce chytil za srdce. je teda pravda, že jsem měla takovou slabší chvilku, ale já jsem se nad tím koncem sakra rozbrečela v šalině. v šalině! nad bílou nemocí! jakože cítila jsem se pak trochu trapně, to uznávám, ale fíha, nikdy bych neřekla, že budu bulet nad čapkem. a ještě k tomu v šalině!
no dobře, šalin už bylo dost a recenze málo, když ale já ani nevím, co víc dodat. asi teda jenom dodám, že za mě to bxlo jedno z top děl, které máme v povinné četbě, a určitě si jej vezmu k maturitě. jo a čapek byl na svou dobu fakt borec! toť vše.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Krátké, ale velmi silné Čapkovo dílo. Je až neuvěřitelné, kolik hlubokých a zásadních myšlenek dokázal autor do téhle útlé knížky zanést.
Zajímavé je, že prakticky kdykoli od napsání tohoto díla až po současnost se dá v událostech geopolitického významu najít nějaká paralela s příběhem popsaným v Bílé nemoci.
Také oceňuji tragické zakončení celého příběhu, je velmi osvěžující také někdy nemít happyend. Chvíli jsem se pral s tím, že jde o hru a tahle forma mi moc nesedí. Nicméně tady se povedlo mě vtáhnout do děje velmi rychle.

Twoo
25.02.2024 5 z 5

Je to tak kratke, ze to zvladnete, i kdyz klasiku nesnasite. A tohle fakt potrebujete.

Bafy
22.02.2024 5 z 5

Další nadčasové dílo autora jenž ukazuje jak jsou lidé pro tzv."elity" jen bezcenné figurky. Dialogy mezi postavami jsou leckdy tak absurdní a jejich absurditu jen podtrhuje fakt, že jsou vlastně stále reálné. Lidstvo i přes svou dlouhou pouť časem má stále potřebu bojovat. Ať už o území, o práva, bojuje za ochranu přírody i s nemocemi..... a stále nechápe, že boj tvoří jen další boj....

roman6788
13.02.2024 5 z 5

Známe dielo, kt. v svojom čase nahnevalo agresorov. Okrem telesnej choroby by som tam videl aj duševnú. Súvislosti s dneškom sú dosť podobné.
Aj keď som ešte film nevidel a viem, že v ňom hral Hugo Haas, tak tu jasne trčí z každej repliky. Karel Čapek mu, svojmu dobrému priateľovi, tú úlohu písal na telo.

Hanys_
06.02.2024 5 z 5

Člověk by si řekl, že Galén byl fakt naiva. A že Maršál byl až moc velký milovník válek, který by nikdy nemohl být skutečný. No ale o dva roky později nemohl být Čapek blíž pravdě. Tím, že tohle je přepis divadelní hry, odpadá popis krajiny a různých vlastně pro příběh ne tak důležitých věcí. Zůstávají jen dialogy. A v případě Bílé nemoci fakt silné dialogy.

ivetka859
25.01.2024 5 z 5

(SPOILER) na 120 stránkách dramatu mi autor dokázal vsadit nespočet brouků do hlavy, položit několik filosofických otázek o životě, válce a perspektivě názorů a schovat hádanky o historickém kontextu.
Třeba že dvorní rada poprvé referoval o nemoci již v roce 1923 - to v Německu proběhl Pivní puč, první pokus o státní převrat. Nebo srovnání pohledu lékaře a maršála na lidi ve válce - který z nich vidí ty vítěze a který hlavně ty raněné a mrtvé. A potřebuje skutečně lid válku a vítězství v ní, aby získal národní identitu a cítění?
Závěr mi přišel trochu náhlý, měla jsem pocit, že maršál se nechal přesvědčit na novou víru moc snadno. Drama je to nadčasové, myšlenky hluboké a rafinovaně poskládané. Čapek vyzdvihl spoustu paradoxů, otázek a uvědomění.

StrYke
22.01.2024 4 z 5

Bílá nemoc je mistrovské dílo varující před nastupujícím, sílícím nacismem v Německu. Vidět (a ne pouze číst) tuto divadelní hru musí být něco úžasného. K literární formě mám jedinou výtku: Některé monology jsou příliš dlouhé a vzájemné přemlouvání hlavních postav napříč celým příběhem se chvílemi stává otravné a frustrující (ale je také dost dobře možné, že to bylo autorovým účelem). Každopádně doporučuji každému.

milovnice_knih_
12.01.2024 4 z 5

Po knížce jsem sáhla díky maturitní četbě a jsem za to ráda, protože kniha není vůbec špatná.
Knížka mě zaujala už když jsme ji probírali ve škole a věděla jsem, že si ji budu chtít přečíst. Knížka se dobře četla, ale scény v nemocnici mi přišly trochu nudnější. Co se týče postav tak byly asi v pohodě, ale u těch scén v nemocnici se mi občas pletlo kdo to mluví, ale z žádnou postavou jsem neměla nějaký problém.
Celkově je knížka fajn, určitě ji můžu doporučit ať už do maturitní četby nebo jen tak.

Petr874
27.12.2023 3 z 5

Čapek ukazuje, co dokáže moc a snada o válku. Že chamtivost nic nedokáže zastavit. Úžasné drama, jen mi to přišlo zamotané.

dadulik
13.12.2023 5 z 5

Útla knižka, napriek tomu výborné čítanie. Čapkove knihy sú nadčasové.

Elea
12.12.2023 5 z 5

Čapek byl geniální spisovatel a ze stálé aktuálnosti knihy dost mrazí.

Janča1532
10.12.2023 5 z 5

Jako povinná četba my kniha moc neříkala.Nyní jako žena ve zralém věku, sem se do knihy začetla a moc se my líbila.V dnešní době hodně poučná,

Verouš23
04.12.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Zatím mě Čapek neustále ohromuje. R.U.R., Továrna na Absolutno, Bílá nemoc, ... Vždy mě ke čtení navede film Člověk proti zkáze. Mám ho moc ráda a doporučuji ho stejně jako Bílou nemoc.
Tuhle tenkou knížečku jsem přečetla za chvíli, a hltala jsem každé slovo. Napínavá od začátku až do konce, který je neméně překvapivý. Rozhodně by si ji měl přečíst každý, aby se nad ní zamyslel a pochopil její význam.

Tomk0
03.12.2023 5 z 5

Hezká ukázka lidské povahy. Závěr byl skvělý. 82%

Štěpán88
17.11.2023 4 z 5

Pochází z Číny. Je neskutečně smrtonosný. Postihuje především starší lidi. Lék zatím neexistuje a ne není to nadpisek článku na TN CZ z března roku 2020. Kája Čapků v době kdy už se s tím moc nepáral, šel rovnou na věc a mně se to dost líbilo! Tah na branku skvělý (nebo spíše střela z voleje a to přímo na Hitlera). Jinak je to jednoduchá jednohubka vhodná k maturitě. 46/52

mila2411
05.11.2023 5 z 5

Klasika klasik. Když už víme, jak TO dopadlo a že autor MĚL sakra pravdu je to hodně hořké čtení...

SueD
27.10.2023

Nedávno jsem na tom byla v divadle. Celkem krátké ale dobré představení. A tak jsem se konečně dokopala k této knize. Je mi líto, že jsme ji nečetla dřív. Je absolutně báječná. Nenechte si ji znechutit povinnou četbou. Bude se vám líbit.