Bílá místa v našich dějinách?

Bílá místa v našich dějinách? https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65941/bila-mista-v-nasich-dejinach-65941.jpg 3 8 3

Studie českého historika o tzv. bílých místech v československých a zejména českých dějinách v předválečném i poválečném období.

Přidat komentář

Kasperle
09.06.2023 3 z 5

Je pravda, že jsem čekal faktografickou práci o "mezerách" v naší historii, čili přímo nějakou naučnou hisotrickou knihu. Jenže se jedná se o úvahy, která témata by měla historiografie zpracovat, co vše bylo za minulého režimu zamlčováno a proč, či jak se k daným "bílým místům" stavěla tehdejší vládnoucí strana a její historiografové. I tak mě to bavilo, i když jsem občas musel některé věty, resp. souvětí, číst opakovaně. Autor má košatý jazyk a užívá často složité větné konstrukce. Občas se vyskytne i náznak vtipu či ironie.
Pozoruhodné dílo na to, že to vznikalo těsně v období před listopadem ´89, v některých věcech dobře předpovídal vývoj.

Apo73
08.10.2021 3 z 5

Je to pozoruhodný historický artefakt. Text byl napsán v roce 1988, resp. 1989, ještě před revolucí a navíc s vidinou, že nikdy nebude publikován. Z tohoto hlediska je velmi odvážná. Zcela otevřeně, tak, jak jsme zvyklí v dnešní době svobodného historického bádání, rozebírá různá zákoutí české historie, zejm. té 20. století a upozorňuje na souvislosti, které tehdejší (tehdy současná) "oficiální" historiografie pomíjí nebo překrucuje. Na knize je velmi zajímavé, jak není jednostranná - člověk by čekal jenom kritiku, co všechno se zamlčelo a pokroutilo v pohledu na Masaryka, Mnichov, církve, na Beneše, procesy, Stalina atd., ale Křen velmi zajímavě líčí i co sama disciplína "Dějiny KSČ" vynechala z dějin dělnického hnutí v Českých zemích a upozorňuje na to, že to byl velmi silný dlouhodobý proud, který zúžením na "Dějiny KSČ" se v podstatě sebezkarikoval. Za pozoruhodnou považuji kapitolu o nacionalismu a konzervatismu.
Takže tato kniha nenahrazuje žádné učebnice, ani nedoplňuje učebnicově bílá místa, ale v době, kdy se o tom ještě nemohlo mluvit, zcela svobodně se "nahlas" zamýšlí nad jevy naší historie, které se vynechávají a proč. Dobrý střípek do mozaiky.


JeKa
19.07.2013 3 z 5

Kniha upozorňuje na témata, která bylo/je třeba v naši historiografii doplnit či znovu zpracovat...stav k roku 1990.

Autorovy další knížky

Jan Křen
česká, 1930 - 2020
2005  83%Dvě století střední Evropy
1990  60%Bílá místa v našich dějinách?
1990  85%Konfliktní společenství
1969  0%Do emigrace
1992  85%Historické proměny češství

Kniha Bílá místa v našich dějinách? je v

Přečtených10x
Knihotéce15x
Chystám se číst5x