Bílá místa v dějinách

Bílá místa v dějinách https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67767/bila-mista-67767.jpg 4 6 3

Knižní podoba oblíbeného televizního pořadu mapuje záhady a zajímavosti české historie od 15. do 18. století. Názvy kapitol Prostopášný Vok, Česká čachtická paní, Brutální levoboček mluví za své. Nevyjasněná úmrtí, nekalé praktiky panovníků, šlechtyi vojevůdců, mystické jevy barokní doby, které nebyly dosud vysvětleny to jsou témata publikace, která vás vtáhnou do neprobádané historie.... celý text

Přidat komentář

Kakho-Oto
26.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Název je dost zavádějící, poněvadž publikace se věnuje 15 historickým osobnostem či událostem, z nichž některé patří k velice známým, mj. intrikán Oldřich II. z Rožmberka (známý i z husitské trilogie, konkrétně z druhého dílu Jan Žižka), zvolení Ferdinanda I. Habsburského českým králem v roce 1526, osobnost zrádného a mocichtivého Albrechta z Valdštejna. Příběhy o nemanželském synovi Rudolfa II. a Kateřině z Komárova jsou díky jejich krutosti a nebývalé bestialitě také poměrně známé. Osobně se mi nejvíce líbily kapitoly o vojevůdci Russwormovi (známý z filmů Císařův pekař a Pekařův císař) a Václavu Bítovském z Bítova. Oba dopadli tragicky, byť se proslavili v bojích proti Turkům (ten první), případně katolíkům (druhý z nich). Kniha určitě představuje kvalitní popularizaci české historie v období 15. - 17. století.

tenax
16.08.2013 4 z 5

Zajímavé čtení, jednotlivé kapitoly nejsou příliš rozsáhlé, přesto dostatečně podrobně zpracovávají vždy jedno téma nebo historickou postavu včetně dobových souvislostí. Viděl jsem některé díly v televizi, kde je mistrně uváděl Svatopluk Skopal a kniha svou poutavostí odpovídá předloze.


kmenicka
20.08.2011 5 z 5

Tato knížka mne opravdu potěšila. Zajímavé věci, které jsou zde jsem třeba vůbec nevěděl... Tuto knihu rozhodně doporučuji.

Autoři knihy

Václav Ledvinka
česká, 1947
Zuzana Francková
česká, 1951
Jindřich Francek
česká, 1943
Milan Růžička
česká, 1937 - 2011

Kniha Bílá místa v dějinách je v

Přečtených8x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x