Zpátky z Afriky

Zpátky z Afriky https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310151/bmid_zpatky-z-afriky-Vuq-310151.jpg 4 519 73

Bílá Masajka série

< 2. díl >

Po primitivním, nelehkém životě u Masajů čekají Corinnu i při novém začátku ve „světě bílých“ netušené problémy. Se stejnou vůlí, odvahou a optimismem, s nimiž zvládala překážky v Keni, buduje své dceři a sobě novou existenci ve své původní vlasti. Díky dodnes trvající korespondenci s bývalou „africkou rodinou“ v ní však časem již téměř zapomenuté události znovu ožívají. Její fascinace černým kontinentem zůstala. A tak Corinne po letech opět vstupuje na africkou půdu a prožívá nové pocity a dobrodružství až k absolutnímu fyzickému i duševnímu vyčerpání…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Zurück aus Afrika , 2003


více info...

Nofar197
Nofar197
15.03.2023 4 z 5

Corinne se s přesvědčením vrhla do neznáma, když se na dovolené v Keni zamilovala do Masaje Lketingy. Věřím, že jejich vztah by mohl mít snad nějakou budoucnost, pokud by šlo o dva lidi se stejným vzděláním, náhledem na svět, dobře ovládající společný jazyk. Nic takového ale neexistovalo a k úspěšnému manželství jen láska nestačí. To si Corinne uvědomila příliš pozdě, ale ne zase až tak pozdě. Z Keni odletěla na údajnou dovolenou s dcerou a pár osobními věcmi, zato s obrovskou nejistotou. Bude ji povoleno zůstat ve Švýcarsku? Zvládne se opět začlenit do západního světa? O byrokratických překážkách a podlomenem zdraví nemluvě. V knize nechybí množství krásných fotografii, je velice ctiva, všem doporučuji.

Naďa2411
Naďa2411
29.11.2022 2 z 5

Nemám ráda smíšené partnerství z různých kultur a partnerství, kde je věkově i dvougenerační rozdíl. Vždy po fázi velké zamilovanosti v obou případech bude znát rozdílná kultura, rozdílná historie, rozdílný smysl a naplnění života. Kniha je hezky napsaná to ano, myslím si, že má spoustu čtenářů, protože nás láká zjistit něco nového, dočíst se neobvyklé a pro mnohé z nás nedosažitelné. Každopádně neumím pochopit, proč se autorka vzdala své lásky a rodiny, která jí byla v Evropě blíž než z Keni, jak píše v knize Bílá Masajka. Ano láska je slepá, divoká, tak to má být. Ale v těchto případech si autorka neuvědomila následky. Velká bariéra je řeč, věřím, že svou keňskou rodinu miluje, ale snad pochopila, že jim vzala jejich dar - dítě, které v této zemi je velmi vzácné. Autorka si neuvědomila, jaké tam jsou zvyky. Peníze nikdy a jakýkoliv dar nenahradí fyzický kontakt. Hvězdy dávám za výstup na nejvyšší horu v Africe - Klimanžáro.


a304
a304
26.11.2022 5 z 5

(SPOILER) ODPAD- KAŽDÝ JE JEDINEČNÝ, s osobitým vkusem, líbí se mu jiný žánr např. detektivky a to respektuji a je to skvělé. Nutí to, podívat se na věc očima druhého, z jeho úhlu pohledu, synapse se radují a empatie se rozvíjí.
A právě autorčina odvaha je nevšední. Poznává na vlastní kůži jinou kulturu, než do které se narodila. Držela jsem ji palce, aby měla dostatek sil a výdrže , poznávané pochopit a čerpat z toho jiného , jen to dobré. Každá kultura má mnoho i dobrého a to se dá sdílet. Poznat se, pochopit se a vzájemně si lidsky vyjít vstříc a pomáhat si. Člověk upřednostňuje ekonomiku, obchod a klidně kráčí přes mrtvoly. Toho jsme svědky v Evropě. Elita nepochopí, že prostý lidský život je plnohodnotný i když se jinému jeví jinak, protože je jiný. Každá kultura má svá specifika, proto musí usilovat , rozvíjet svou kulturu, právě tam, kde se staletí i tisíciletí vyvíjela. A právě ta odlišnost může obohacovat novým poznáním jinou kulturu, při snaze se lidsky poznat a pochopit.

Corinne se pro mne stala prototypem lidskosti a inspirací: poznat - pochopit - vzájemné pomoci, to je cesta, pro klidný život v míru - bez pomoci nové rodiny by obě nepřežily.
Moc jsem byla zvědavá , jak zvládne další návrat z Afriky. Domov... Záleží na každém z nás.

SilvieSisinka
SilvieSisinka
11.06.2022 odpad!

Po primitivním životě u Masaju čekají Corinnu v novém začátku problémy.S odvahou, vůlí a optimismem buduje své dceři a sobě novou existenci.
Díky dodnes trvající korespondenci s bývalou rodinou ožívají téměř zapomenuté události.
Stále své Masaje finančně podporuje.
Měla problém se rozvést.Najit práci,bydlení.Ted si našla nový vztah a daří se jí skvěle.

Hermiona419
Hermiona419
23.11.2021 5 z 5

Opět skvělá kniha!

Margherita_N
Margherita_N
08.10.2021 2 z 5

Četla jsem před pár lety, ale vybavuju si, že Corinne sice měla Keňu moc ráda a dobrovolně tam přivedla na svět dítě, když se ale vrátila s dcerou domů, mluvila o ní jako o "švýcarské holčičce" a nedovedla si představit, že by se s ní vypravila zpátky do Afriky. Tam se po pár letech vypraví sama, aby se podívala na filmové natáčení svého příběhu a setkala se na chvíli s rodinou bývalého manžela, ale celkově je na ní patrná neskutečná úleva, že se vrátila zpátky do civilizace.

Sarriii
Sarriii
11.06.2021 4 z 5

Četla jsem již kdysi. Bavilo mě to:) Pokračování života bylo taky čtivě napsané a zajímavé. Autorka je silná žena s vůli a je vidět, že už rozhodně není tak naivní a zaslepená láskou jako v prvním díle. A dokázala se postavit na nohy a začít znovu od začátku. Má můj obdiv

Evaho73
Evaho73
01.06.2021 3 z 5

Zvedavosť ma donútila prečítať i druhý diel, v ktorom už Corinne vystupuje viac ako sebavedomá žena idúca si za svojím cieľom. Čitateľský je však táto časť oveľa menej atraktívna, chýbalo mi v nej to čaro "neznámeho"...

MichaelaPersen
MichaelaPersen
15.01.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Paní Corinne moc obdivuji, kazde jeji vypraveni me prenese do jejiho sveta a moc si to uzivam.
Tesim se az si prectu pokracovani jejiho vzrusujiciho zivota :-)

LenkaM66
LenkaM66
25.09.2020 3 z 5

První kniha Bílá Masajka mě bavila více. Ale i tak bylo tohle čtení zajímavé..

klaraj093
klaraj093
26.05.2020 5 z 5

Po přečtení Bilé Masajky jsem se rozhodla přečíst si i tuto knihu. A musím říct, že to bylo milé čtení. Zajímal mě osud hlavní hrdinky a její dcery. První díl byl sice mnohem zajímavější, ale i tak mě kniha bavila.

mario.nette
mario.nette
07.05.2020 3 z 5

Slabší než první díl, ale i tak jsem to přečetla.

Hani77
Hani77
08.02.2020 3 z 5

První polovina knihy ještě šla a konec byl taky zajímavý, ale jinak Corinne psala jen o své práci a knize. Zhruba ve 3. čtvrtině knihy už mě to strašně štvalo. Také mi vadilo, jak James v každém dopise škemral o peníze-to nemají masajští muži svoji hrdost, že se nechají živit ženou-samoživitelkou, která tvrdě pracuje na úkor své dcery, která trávila hodně času u babičky a chův? Navíc o ní autorka už skoro vůbec nepsala, což mi chybělo. A také jsem si uvědomila, že míchá Masaje a Sambury. V 1. knize mi nedošlo, že to není dvojí označení pro 1 kmen, ale že jsou to 2 příbuzné kmeny. Tak u kterého tedy žila?!?

Myslím, že africká rodina Corinne využívala. Nevadilo mi to jen u tchýně, která měla podle místních zvyklostí právo na její dceru Napirai, a přesto ji nechala odcestovat. Navíc se děti mají postarat o rodiče. Ale bývalého muže a švagra nechápu. Myslí si snad, že peníze rostou v Evropě na stromě? Něco jiného je pomáhat a něco jiného je nechat se zneužívat.

Andynka
Andynka
05.02.2020 3 z 5

Jsem ráda, že jsem se do pokračování pustila po několika letech od čtení prvního dílu. Je zde totiž plno vzpomínek na Keňu a tak se mi vše krásně oživilo a bylo pro mě znovu zajímavé.
Jsem ráda, že autorka napsala pokračování, jaké to pro ní a její dceru bylo se začlenit zpět do moderní civilaze. Jak zvládla ustát různé problémy. Začlenění míšence mezi bílé lidi. Dříve se to tu tolik nevidělo.
A hlavně, jak vše zvládla jako samoživitelka. Myslím, že to hodně ženám dodalo odvahu.
Za mě bych tomu vytkla ten sluníčkový nádech. Přijde mi, že autorka příběhu vypsala spíše ty pozitivnější věci v životě a její klidnější přístup.
Ano, oproti Africe to pro ní nebyly až takové potíže. Ale přeci jenom každý známe, že přijdou i zoufalé situace a ty mě tady chyběly...
Po pár stránkách mi to sluníčkové vyprávění lezlo prostě krkem.

klaritkaa
klaritkaa
18.01.2020 4 z 5

Pokračování života spisovatelky a její nový začátek ve Švýcarsku.

Suzynka29
Suzynka29
07.01.2020 3 z 5

Druhý díl byl fajn, ale úplně mě nenadchnul jako ten první. Tak ono to také nebylo zas tak dramatické jako život v Keni. Co mě moc nebavilo bylo její vychvalování vlastních obchodních zkušeností, získávání práce atd, ale na druhou stranu jsem ocenila, že zbytečně všechno nerozepisuje do detailu a o ne moc podstatných událostech se zmíní v pár větách. Každopádně výstup na Kilimanžáro musel být velmi náročný a za to ji svým způsobem obdivuji! Špatné čtení to nebylo, přečetla jsem za jeden den, spíš to byla taková oddechovka.

HelenBarbora
HelenBarbora
26.10.2019 4 z 5

Knihu jsem s chutí četla od začátku až do konce, poslední kapitola o výstupu na horu Uhuru mě fascinovala a zapálila ve mě touhu se tam taky vypravit. Corinne je neuvěřitelně silná osobnost a její životní příběh mě bude vždycky inspirovat.

pocketka
pocketka
15.10.2019 2 z 5

Velké zklamání. Bílou masajkou jsem byla nadšená a proto si hned koupila díl druhý a rovnou i třetí. Autorka již jen těžila z popularity prvního dílu. Hodně částí se opakovalo, do čtení jsem se musela nutit. Možná by kniha nebyla tak špatná, kdybych četla s delším časovým odstupem. Rozhodně nedoporučuji číst s rozestupem jednoho dne.

Renike
Renike
30.08.2019 5 z 5

Knížku jsem náhodou našla v knihovně, pár měsíců po Bílé Masajce jsem byla zvědavá na pokračování, nebylo špatné. Nejvíc se mi líbil popis výstupu na Kilimandžáro, to mě dostal, hezký konec knihy, proto dám 5*.

zimolka
zimolka
06.05.2019 5 z 5

Kniha nebyla tak krásná,jako první díl,ale i tak jsem přečetla velmi rychle.