Bílá Masajka

Bílá Masajka https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255829/bmid_bila-masajka-255829.jpg 4 1211 241

Bílá Masajka série

< 1. díl >

Corinne Hofmannová, švýcarská podnikatelka, se rozhodne strávit se svým snoubencem dovolenou v Keni. Hned po přistání na letišti v Mombase je touto zemí zcela očarovaná. Při přejezdu řeky na féře náhodou zahlédne urostlého masajského válečníka Lketingu a fascinuje ji jeho krása i chování. Je to láska na první pohled a Corinne udělá všechno pro to, aby se s Lketingou znovu setkala.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die weisse Massai , 1998


více info...

Přidat komentář

kiki11
31.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Velice zajímavá knížka o životě v jiné zemi, přesně takové příběhy mám ráda. Chování Corinne jsem ale od začátku nechápala, jak mohla zahodit celý svůj dosavadní život, bez mrknutí oka se vykašlat na snoubence a odstěhovat se do úplné divočiny mezi lidi s naprosto odlišnou mentalitou... Když potom zažívala všechny ty nesnáze s byrokracií, věčně rozbitým autem a nakonec i s nesnesitelným manželem, který neměl všech pět pohromadě, na jednu stranu jsem si říkala, jak je hrozně silná a statečná, že si s tolika věcmi poradila, co všechno zvládla, ale na druhou stranu jsem ji nedokázala nějak litovat, protože si zkrátka za všechno mohla sama. Rozhodně to ale pro ni musela být obrovská životní zkušenost.

Hoblinka
13.10.2023 5 z 5

Knížka se četla dobře, ale nějak nedokážu pochopit, že je někdo schopen takhle "zblbnout".


Aiden888
25.06.2023 5 z 5

Mám vážně smíšený pocity. Četlo se to jedním dechem, tím spíš, že je to skutečný příběh. Na druhou stranu jsem při čtení úplně zuřila. Nejdřív jsem vyloženě nenašela Corinne za tu její šílenou tvrdohlavost a za to, jak je naivní. Nechápala jsem, že někdo takhle překope svůj hezký a pohodlný život kvůli nějakému domorodci a chce vyměnit nádherný Švýcarsko (!!!!) za život ve špinavý boudě v Africe. Kvůli jednomu chlapovi? Se kterým to navíc od začátku není ono, protože obrovské kulturní rozdíly? Jenom proto, že jí připadal krásnej? Když jsem pak viděla, jak v Africe pořád jen bojuje, je nemocná, musí se bránit manželovým náladám apod. říkala jsem si, že bych už dávno byla zpátky doma a na nějakýho černocha se vyprdla. Příběh je to ale perfektní!

Radimka
23.06.2023 1 z 5

Nechápu, jak může takhle někdo zmagořit a zamilovat se do smradlavýho, negramotnýho černocha, všechno opustit a jít bydlet do domorodýho stanu a ještě o tom napsat. Možná jen proto, aby odradila ostatní magorky nebo na tom vydělala prachy.

janadibelkova
21.05.2023 3 z 5

Tuto knihu by si měly přečíst všechny mladé dívky, které mají chuť zažít něco neobvyklého

Calypso
17.01.2023 2 z 5

Připomnělo mi to nezapomenutelný článek, který jsem četla v pubertě v nějakém módním časopise (asi v Elle). Dotyčná byla ještě horší případ než paní Hofmann (vím, těžko uvěřitelné), běloška (asi z Británie), která opustila svou zemi, kontinent, civilizaci a děti kvůli svému africkému milenci a jeho kmeni. Nijak ji neznepokojovalo, že její malá dcera se vrhá na každou ženu, která se jí trochu podobá, protože 'bez něj bych byla zoufalá'. Pořád se ale zdráhala přijmout toto prostředí kompletně, doufala že ženské obřízce se vyhne. Radši to ponechám bez dalšího komentáře.

Lukyn96
21.12.2022 4 z 5

Za okny padá sníh a je mráz a já se prostřednictvím Bílé Masajky v myšlenkách přesouvám do horké Keni. Čtení to je zábavné i poučné, rád se dozvídám o různých zvyklostech v Africe. Byla to však právě rozdílnost kultur, která přispěla k tomu, že štěstí Corinny a jejího nesnesitelně žárlivého manžela Lkepingy dlouho nevydrželo. V knize mně trochu vadí mělkost emocí - Corinna například opouští jí do té doby známý život a své myšlenkové pochody vlastně odbývá pár větami.

Nofar197
14.10.2022 4 z 5

Dva lide ze dvou naprosto odlišných světů - to prostě nemohlo fungovat.

ronave
23.08.2022 4 z 5

Knížku jsem si půjčila od kolegyně a tak mě nadchla, že jsem si ji koupila i s jejími pokračováními.
Neuvěřitelný a místy i nepochopitelný obrat života ženy z ,, moderního,, světa do,, zaostalé,, Afriky.
I přes veškeré překážky a utrpení zůstala Africe věrná.
Kniha se četla dobře.

Samar
05.08.2022 4 z 5

Chybi mi tam hlubsi popsani pocitu a prostor pro fantazii. Kniha je napsana jednoduse jako nejaky referat na zš.
Ale pribeh samotny super.
O lasce tam mnoho neni ale slozitosti zivota v pustine je to nabusene.
Nejde o afriku a nemam rada kdyz to nekdo nazyva - “zivotem v africe”
Ona zila v nejprimitivnejsi socialne skupine ktera zije na mile daleko od kenske civilizace v podminkach kterym se divi i samotni kenane. Mam pocit ze to cele udelala aby o tom nakonec mohla napsat.

akdar72
01.08.2022 4 z 5

Pro mě zcela nepochopitelný příběh...

Martina291086
21.07.2022 3 z 5

Příběh jako takový zajímavý, ale její myšlení a chování je pro mě nepředstavitelné. Četla jsem i navazující díly a ty už se tak dobře nečetly. Znovu už do této série nepůjdu.

xelzax
18.06.2022

Luxusní knížka… nějakou dobu se teď potácím v šedi moderních “bestsellerů” a trpím. Tahle kniha mě chytla a vrátila mi chuť číst! Výborné napsané

marcela3655
12.06.2022 5 z 5

Zajímavé

SilvieSisinka
05.06.2022 4 z 5

Neuvěřitelný příběh.Jet na dovolenou do Afriky s přítelem a nechat se ocarovat Masajem.Tak moc že se člověk vzdá pohodlí,rodiny a své rodné země.Pro mě nepochopitelné.To jak tam lidé žijí je hrozné.Nemaji vůbec nic.Lednici, toaletní papír,pro vodu musí chodit daleko.Nebezpeci číhá všude.Nebezpecna zvířata,různé nemoci, těhotenství a porod v hrozných podmínkách.Narodnost úplně jiná.Pani Hofmannová má můj velký obdiv že zde zvládla žít a nezbláznit se úplně.

katerina4564
30.05.2022 4 z 5

Příběh:
Fascinující, pro běžného Evropana těžko pochopitelný, ale zároveň dokazující, že láska je nevyzpytatelná a občas dokáže opravdu divy. Nedokáži to pochopit, ale příběh jsem zhltla jedním dechem, znám ho už z dřívější doby, viděla jsem i film, který je hodně, hodně osekaný oproti knize, ale stále mi nad tím příběhem zůstává rozum stát.
Po literární stránce je to dosti slabé, asi by si kniha zasloužila lepší češtinu, lepší slovosled a rozvinutější věty, ale na druhou stranu se tu vypráví příběh ze života, podle skutečné události. U smyšleného příběhu bych styl překladu neodpustila. Čtenář běžně bude vnímat příběh a ostatní jde mimo a tady se autorce povedlo občas navodit pocit, že ležím v maňatě a lezou po mne moskyti oceňuji fotografie, které udělají čtenáři lepší představivost.

mira.l
24.05.2022 3 z 5

Docela zvláštní příběh a upřímně i docela zvláštní kniha. Není tomu tak dávno, co jsem viděl filmové zpracování s Ninou Hoss, které se mi vcelku líbilo a řekl si, že by nebylo špatné se poohlédnout po knižní předloze.
A jaké to bylo? No upřímně ten film byl skoro stravitelnější. Pokud bych to rozdělil na stránku věcnou a literární, tak po stránce věcné... ona Corrine byla asi trošku švihlá od samého začátku. Prosperující (podle toho, co bylo uvedeno) obchodnice ve Švýcarsku na dovolené v Keni zcela bezdůvodně propadne kouzlu masajského válečníka, který je sice možná vzhledově atraktivní nebo spíš exotický, ale jinak je to negramotný primitiv, žijící uprostřed buše v jakési chatrči z větví, bláta a kravského trusu, kde si v klidu pase své stádo koz, a navíc se s ním hlavně zpočátku ani nedomluví. Co si od toho sakra asi tak slibovala?!? Vždyť jí v té době bylo skoro třicet, nebyla to žádná nevyzrálá sedmnáctiletá puberťačka... Zcela zpitomělá zahodí veškerý svůj dosavadní život v jedné z nejvyspělejších zemí Evropy, do Afriky se odstěhuje a po mnoha byrokratických průtazích si ho vezme, porodí mu dceru a pokouší se uživit provozováním obchodu kdesi v keňské divočině. Postupně se ale její idylka stává noční můrou a ona netouží po ničem jiném, než z nitra Keni vypadnout, pryč od špíny, minimální hygieny, jednotvárné bídné stravy, malárie a jiných nemocí a také od žárlivého magora, který se z jejího miláčka vyklubal. V podstatě v průběhu celé knihy Corrine pořád někam jezdí, zhruba od začátku druhé půlky už sice trochu méně, ale první polovina knihy je víceméně jen ve znamení neustálých přesunů odněkud někam, lépe řečeno z jedné africké díry do druhé, z čehož jsem byl občas trochu zmatený, kde a proč vlastně zrovna je. Občas je to proložené výletem do Švýcarska.
Po závěrečném, taktéž neúspěšném pokusu o nový rozjezd a nový obchod v Mombase se jí nakonec podaří i s dcerou odjet či spíše snad až trochu zbaběle utéct zpět do Švýcarska. Byla ale v situaci, kdy jí víceméně nic jiného nezbývalo.
Co se týká literární stránky knihy, no co si budem... žádný skvost to taky zrovna není. Jednoduché věty, napsáno poněkud ve stylu "hop sem, hop tam". Corrine je sice možná i v nitru Afriky slušná obchodnice, ale rozhodně ne dobrá spisovatelka. A o její naivitě se tu už vyjádřili mnozí přede mnou. Takže nakonec takové slušné tři ***, slušný průměr, ale znovu po téhle knize už asi nesáhnu.
A snad to nebude až tak od věci, když si ji zařadím do letošní čtenářské výzvy jako knihu s tématem nešťastné lásky, protože tohle opravdu autorce štěstí nepřineslo.

PlaszCZ
25.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Bláznivá a mladá bílá holka, která se vydá za krásami exotiky, a tím dostává její život úplně jiné obrátky ... Chvílemi jsem byla až šokovaná autorčinou najivitou, na druhou stranu, o to lépe a s větší zvědavostí jsem knihu četla. Po vystřízlivění se nakonec Corinne rozhoupává a Afriku i s dcerou opouští. Ještě že tak ... jsem ráda, že se kniha nestala africkou verzí Bez dcerky neodejdu ...

katushah
16.12.2021 5 z 5

Trochu složité ze začátku, jak pořád někam jezdí a potkává nové lidi, ale pak jsem si zvykla a příběh to byl opravdu vydařený a celkem šokující, co všechno strpěla pro lásku.

katushah
12.12.2021 5 z 5

Zajímavý příběh a prostředí, ale občas se v tom ztrácim, furt někam jezdí.