Bílá hora

Bílá hora https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183068/bmid_bila-hora-lWM-183068.jpg 5 10 2

Málokterá historická událost sehrála v procesu utváření českého národního vědomí takovou roli jako bitva na Bílé hoře. Z vojenského hlediska na první pohled nepříliš významná šarvátka měla dalekosáhlé důsledky a stala se skutečným symbolem osudové porážky a počátku národní poroby. Monografie francouzského historika Oliviera Chalina neponechává tuto stránku bez povšimnutí, snaží se však především o to, aby zpoza dlouho pěstovaného mýtu plasticky vystoupila reálná a zcela konkrétní historická událost – událost bitvy. Čerpá přitom nejen z badatelsky málo využitých písemných pramenů, ale i ze zdrojů méně obvyklých, jako jsou topografie bitevního pole nebo prameny ikonografické. Překlad knihy, která již v zahraničí vzbudila zasloužený ohlas, umožňuje českému čtenáři, aby se na tuto klíčovou událost našich dějin podíval z jiného úhlu, než byl dosud zvyklý.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Karolinum
Originální název:

La Bataille de la Montagne Blanche , 2000


více info...

Přidat komentář

TaťkaMF
27.09.2020 4 z 5

Bílá hora od francouzského historika O. Chalina je detailně zpracovaná studie o jednom z nejpamátnějším střetnutí našich dějin. Kniha je rozdělená na tři části. V první je vylíčen samotný boj, jaké události bitvě předcházeli, kdo zastupoval jednotlivé strany či jak vypadalo a fungovalo vojsko složené převážně z kosmopolitní společnosti najatých žoldnéřů. V druhé části se autor zabývá náboženským významem bitvy, ve které hraje důležitou roli osobnost karmelitána Dominika od Ježíše a Marie, ale zabývá se i tehdejším ospravedlněním použití násilí ve jménu Božím či do jaké míry viděla katolická Evropa toto tažení jako znovuzrození křížových výprav. V poslední části se pak zabývá odrazem bitvy v pamětech, kultuře či umění.

Vojslava
03.07.2017 5 z 5

Excelentní skloubení vědecké fundovanosti a čtivého stylu, který nebývá ve vědeckých pracích tohoto střihu úplně běžný. Jsem ráda, že konečně je možné v solidní pramenné úrovni získat pohled na Bílou Horu, jaká asi opravdu byla, a k tomu široký kulturní, politický, náboženský a společenský kontext. Skvělá četba!