Big Short - V útrobách stroje zkázy

Big Short - V útrobách stroje zkázy https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151877/big-short-v-utrobach-stroje-zkazy-151877.jpg 4 38 9

Kniha Big Short hladce a poutavě proniká do nitra amerického trhu s hypotékami v době před vypuknutím krize v roce 2008, která záhy přerostla v celosvětovou krizi finanční. Autor využívá své kontakty ze světa velkých financí a prostřednictvím svědectví bezprostředně zainteresovaných lidí a vlastní suverénní orientace v prostředí nám předkládá vyprávění, jaké jsme o této "nejčistší finanční ekonomické pohromě v dějinách" ještě nečetli. S pobavením i mrazením v zádech můžeme sledovat osudy a aktivity několika jednotlivců, kteří si jako první plně uvědomili, že rozrůstající se trh s hypotékami se v důsledku pochybné součinnosti wallstreetských investičních bank a ratingových agentur nafukuje v ekonomickou bublinu obřích rozměrů. Udělali to, co uměli nejlépe: pokusili se investovat mazaněji než ostatní. V době sofistikovaných finančních nástrojů trh s rizikovými hypotékami prostě "shortovali". Ve velkém. A když hypoteční bublina praskla, spadlo jim do klína omračující množství peněz. ... celý text

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Big Short: Inside the Doomsday Machine , 2010


více info...

Přidat komentář

leukjetezien
24.05.2022 5 z 5

Příčiny krize 2008 zná povrchně asi každý, takže ví, že má souvislosti s hypotékami v USA a s jejich nesplácením. Tato knížka jde trochu víc do hloubky.

Michael Lewis popisuje příčiny krize na případech několika lidí, kteří předvídali krach pár let dopředu. Přestože je to tedy spíše vyprávění a má to v sobě lidský element, neubírá to výrazně na edukativnosti. Máme tak možnost dočíst se, proč hlavní postavy dokázaly předvídat ekonomickou krizi, co je k tomu vedlo a jaká přijaly investiční rozhodnutí. Výhodou je to, že na úvahách těchto hlavních postav je nenásilně a "real-timově" poukázáno právě na existenci realitní bubliny a příčiny jejího vzniku.

Do kontrastu s hlavními postavami je pak dáno chování velkých investičních bank a ratingových agentur, pokud by si z přečtení měl vzít člověk alespoň jednu věc, tak to, že je brát v investičních záležitostech s velkou rezervou.

Ekonomický background se určitě při čtení hodí, ale myslím, že si z knížky odnesou podstatné i lidi bez ekonomického vzdělání.

Oceňuji i to, že autor nepropagoval socialistické myšlenky (jako to někdy u takových témat bývá), ale svůj názor na prapůvod krize uvedl skromně v závěru knihy.

tomsk
06.10.2019 5 z 5

Opravdu poučné čtení o vzniku krize a fungování bank a fondů před krizí... nicméně (pro mě) odborný a těžký text. Ke knížce se musím ještě vrátit a přečíst si ji znova.


geimz
17.03.2018 4 z 5

Sám som prekvapený, ako 300-stranová kniha bez výraznejšieho príbehu o shortovaní zaistených dlhových obligácií cez swapy úverového zlyhania dokáže byť zaujímavá a prínosná. Prínosná nielen v tom, že sa človek relatívne detailne dozvie skutočné príčiny hospodárskej krízy, ale aj vďaka celkovému náhľadu do fungovania najväčšieho finančného trhu na svete so všetkými jeho amorálnymi aspektmi.

Bartys25
07.11.2017 5 z 5

Skvěle popsané příčiny krize z roku 2008. Náročnější čtení, které vyžaduje ekonomický přehled.

Loubooker
21.09.2015 5 z 5

Vyborne napsane.
Myslim, ze principy vysvetluje {ale to je jen muj osobni nazor..} - velke wallstreetske firmy, jako napr. Salomon Bros. vymysleli stale nove financni instrumenty, slozitejsi a pak je prodavali klientum. Napr. koupili hypotecni listy, prebalili je do noveho balicku a bylo.
A pak zde bylo spousta toxickych hypotek, ktere clovek, jenz si hypoteku vzal nemohl splatit a bankeri to vedeli { z jineho zdroje - v USA se davala napr. druha ci treti hypoteka kadernici podnikatelce s prijmem 3000 USD mesicne, nebo v Britanii makler prohlasil, ze vedel, ze klienti nemohou nikdy hypoteku splatit... ale proc by ji neposkytl, kdyz mel za odmenu dovolenou na Malorce a bonus 10 000 GBP..}. A na krach hypotek se mohlo vsadit... atd.
Mne se kniha moc libila a jak to tak pisi, tak si ji prectu asi znova.

Night
21.06.2015 5 z 5

Dobře popsána jedna z velkých událostí na Wallstreet. Příběhy lidí, kteří do toho byli zapojení. Vcelku popsané i zábavnou formou. Velice doporučuji.

xxtom
16.06.2015 1 z 5

Kniha je podle mě dost odborná a nevysvětluje dost termíny a principy, o kterých se v celé knize píše.

bapi
24.01.2015 5 z 5

Velká pecka a těším se na film.

lakyh
03.12.2014 4 z 5

Tato kniha se kvůli danému tématu špatně hodnotí. Trochu se totiž skáče v čase a mezi různými lidmi, ale téma jako takové je velice zajímavé a i když by možná šlo popsat ještě zajímavěji, tak zde je ale popisováno pravdivě, což je důležité ocenit a zřejmě i ty skoky mají logiku. Pro toho, kdo se chce dozvědět více o počátcích světové krize je to určitě dobrá kniha, protože je psána celkem srozumitelně a přináší opravdu velice zajímavý pohled pod vrchní vrstvu ohledně fungování bank, obchodu s dluhopisy a akciemi...

Autorovy další knížky

Michael Lewis
americká, 1960
2013  89%Big Short - V útrobách stroje zkázy
2012  89%Bumerang
2014  85%Lhářův poker
2016  89%Jako blesk

Kniha Big Short - V útrobách stroje zkázy je v

Právě čtených3x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce17x
Chystám se číst49x
Chci si koupit21x