Bídníci I.

Bídníci I. https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76097/bidnici-i-76097.jpg 5 670 73

Tento román zachycuje život francouzského lidu v 1. třetině 19. století. Ústřední postavou je Jean Valjean. Je to bývalý galejník, který se na galeje dostal za krádež chleba. Když se mu podařilo uprchnout, okradl starého kněze, který mu nabídl nocleh. Když ho ale chytli četníci, kněz jim řekl, že stříbrné příbory Jeanu Valjeanovi dal darem, přidal mu ještě stříbrné svícny a tím ho zachránil od galejí. Tím Jeana ovlivnil a ten se poté stal dobrodincem a ochráncem těch nejbídnějších. Jeho protihráčem je policejní prefekt Javert, který ho pronásleduje. Zastává názor, že galejník zůstane galejníkem, a považuje dopadení Valjeana za své životní poslání... Román vyznívá jako obžaloba tehdejší společnosti a mravů. Pozn.: V edici Knihovna klasiků se jedná o 2. svazek spisů Victora Huga.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les Misérables , 1862


více info...

Přidat komentář

sajanka
18.07.2023 3 z 5

Velmi ráda jsem tuto knihu četla.

JakeTheDog
17.06.2023 4 z 5

Victor Hugo - Bídníci

Je možné na Bídníky pohlížet pouze jako na naivní a idealizovaný příběh o lásce a o boji dobra se zlem. Ve spoustě věcí jsou také poplatní době napsání. To vše je do jisté míry pravda, byla by ale velká škoda je hodnotit pouze tímto pohledem. Victor Hugo byl možná omezen dobou, v níž žil, dokázal ale velmi dobře snít i mimo ni a v lecčems ji předejít. Vytvořil komplexní a co se týče zkoumání lidské povahy univerzální knihu, ve které si dokáže snad každý najít to své. I v dnešní době dává podněty k zamyšlení nad obecně rozšířenými představami o lidské povaze a svědomí, o povaze práva, spravedlnosti, lásky, náboženství a politiky.

Bídníci vypráví příběh Jana Valjeana, který ukradl bochník chleba, aby nakrmil hladovějící rodinu. Při krádeži je přistižen a je odsouzen na pět let na galejích . Z věznice ovšem několikrát uprchne a vyslouží si tím prodloužení trestu na 19 let. Po propuštění je Jan Valjean pokořený a nenávidí celý svět. Brzy se ale setkává biskupem, který mu projeví obrovskou a nečekanou laskavost. Ve Valjeanově svědomí se odehraje velký obrat, který změní celý jeho následující život plný velkých událostí a nečekaných zvratů.

Bídníci ovšem nejsou pouze příběhem Jana Valjeana. Důležitou součástí je také historicko - filosofická část, která velmi často přesunuje děj na druhou kolej a zabývá se historickými reáliemi tehdejší Francie a filosofickým zamyšlením nad lidským životem a fungování společnosti. Tyto části tvoří pocitově kolem 40 % knihy a pro některé současné čtenáře mohou být překážkou (autor například na 50 stranách popisuje fungování jednoho klášteru) .

Victor Hugo psal velice krásným, květnatým a elegantním jazykem, který přirozeně plyne a svými dlouhými, poetickými popisy vytváří doslova nádherné momenty. Styl knihy je úžasný a sám o sobě je důvodem, proč jsem si užíval celých 1400 stran. Navíc nepůsobí ani příliš archaicky a je čitelný i pro dnešního čtenáře.

Stojí za to číst Bídníky i v dnešní době? Já jsem přesvědčený, že ano. Zkoumání lidské povahy, krásný jazyk, poutavý příběh plný zvratů, obsáhlá historická exkurze do Francie 19. století. To vše jsou důvody, proč dát Bídníkům alespoň šanci.

Hodnocení 4/5


sabina5156
27.12.2022 5 z 5

Knihu mám moc ráda, za mě je to jedno z mých nejcitovanějších děl, která vůbec mám. Je složitá na soustředění ale kdo chce vědět víc, toho rozsah díla neodradí. Postavy jsou velmi dobře vyprofilované stejně, jako povaha tehdejší společnosti. Francie měla historicky vždy co říct, o to zajímavější je, že ke konci knihy se setkáváme s důležitým historickým mezníkem v podobě Velké francouzské revoluce, která je zde popsána surově, nicméně jak má Hugo ve zvyku, s prvky řádné romantiky. Některé pasáže jsou nadbytečné, nicméně rozsah díla dle mého názoru tehdy určoval spisovatelovu úroveň. Musíme brát v potaz gramotnost lidí v té době žijících. Hugo potřeboval zdůraznit své schopnosti popisu okolí i jednotlivých charakterů. Díky těmto detailním - a někdy méně detailním popisům víme, jaké postavy budou hrát důležitou roli. Jean je můj hrdina a jeho příběh je koncentrovaný život na několika příběhových liniích, je veselý i smutný ale zároveň, po celou dobu knihy, je plný strachu. Strachu protože hmatatelně vnímá, jak jej jeho vlastní minulost tahá zpět. Nutí jej aby stále obcházel zákon a aby stále žil ve stínech - ačkoli, pakliže by tomu tak nebylo, byl by to jeden z nejpočestnějších postav v celé knihy. Ostatně, to on je, nicméně důraz na zákon je v knize velmi patrný, někde se jedná o otevřenou kritiku smýšlení tehdejšího zákona, jinde je to neopodstatněná obhajoba. Spravedlnost je slepá. Ostatní postavy spíše dokreslují Jeanovo zmařený život, který je v jeho případě jednoznačný ale druzí na stránkách knihy nacházejí vše, co mohl mít i on - od toho dobrého po to špatné.

Kabuky
20.12.2022 5 z 5

Klasika povinné četby.

Hani77
20.12.2022 4 z 5

Ze začátku jsem byla nadšená, jak se všechny ty odbočky nakonec propojí a dlouhé pasáže přiblíží prostředí natolik, že se do něj člověk krásně vžije. I ta bitva u Waterloo byla nakonec zajímavá, nikdy jsem se takové detaily ve škole neučila a donutilo mě to vyhledat si fakta. Ale v té poslední části se mi zdálo, že už těch odboček bylo moc a že ne všechny jsou podstatné. Proto nakonec ubírám jednu hvězdičku. Ale příběh je to velice krásný. A těším se na další díl.

Hakate
28.08.2022 5 z 5

Další z knih, po kterých jsem sáhla před lety k přípravě na maturitu.
Krásná kniha, úžasný příběh.

Kontryhelka
05.01.2022 5 z 5

Úžasná klasika, která mně vždycky pohltí. Nádherná knižní forma i krásné filmové zpracování. Pěkný a i místy pohnutlivý a smutný příběh galejníka a jeho nejbližších v někdy ne příliš lákavých místech jinak romantické Paříže a Francie.

Annicka
26.09.2021 4 z 5

Bídníci jsou román 19. století se vším všudy - rozsáhlé popisy plné různých synonym a odboček. Něco, co by dnes bylo na dvou, třech stranách, má Hugo popsané na padesáti. Ale o to mi děj přišel zajímavější a hlavně napínavější - trnula jsem, co se stane, ale tak snadno se to nedozvím. Neviděla jsem ani muzikál, ani film, takže jsem skutečně nevěděla, kam se děj vyvine. Vydání (francouzské), které jsem četla, obsahovalo první dva díly - Fantina a Cosetta. Konec obou byl fascinující, do poslední stránky jsem jen tušila, jak to asi dopadne, ale malých zvratů bylo tolik, že jsem si tím do poslední stránky nebyla jistá...

Knihu také oživují autorovy jízlivé poznámky ohledně francouzské společnosti 19. století. Na druhou stranu dojem trošku u obou dílů kazil začátek. Než se totiž autor dostal k tomu, o co v knize jde, musel přednést sáhodlouhý popis něčeho úplně jiného... Sáhodlouhý popis bitvy u Waterloo jsem, vzhledem k tomu, že mě bitvy nikdy nebavily, nějak úplně nedávala...

Atuin
29.03.2021 5 z 5

Je neuvěřitelné jak Hugo dokázal posouvat děj aniž má člověk pocit že něco vázne. Ve správném okamžiku se dokáže kniha odklonit a pořádí zápletek a hrdinů je tak nezapomenutelné. Kromě toho uměl zasáhnout na všech těch místech a úrovních o kterých člověk možná do té doby raději nechtěl vědět. Je to kniha k níž je radost se vracet, je to zrcadlo, které odráží vždy neuvěřitelně citové a skutečné prvky, byť s některými názory lze i u tohoto giganta nesouhlasit, jeho Bídníci a jiná díla,jsou díla nesmrtelná.

ludek.n
23.03.2021 5 z 5

Troufnu si označit Bídníky za monumentální nesmrtelné dílo. Asi se nenajde nikdo, kdo by neviděl některé z filmových zpracování Les Misérables, divadelní činoherní představení či muzikál, při nejhorším o tomto veledíle alespoň něco neslyšel. Sám autor má v textu tuto charakteristiku: „Kniha, kterou má v tuto chvíli čtenář před očima, je od začátku až do konce, ve svém celku i ve svých podrobnostech, ať už jsou tam jakákoliv přerušení, výjimky a nedostatky, cestou od zla k dobru, od nespravedlnosti k spravedlnosti, od falše k pravdě, od temna k světlu, od hltavosti k svědomí, od hniloby k životu, od zhovadilosti k povinnosti, od pekla k nebesům, od nicoty k Bohu.“ Hugův román je stejným dílem pompézní a romantický, jako i realistický. Je jako provázek s konečným počtem uzlíků, když vlastní příběh bývalého trestance Jeana Veljeana je neustále přerušován a doplňován nejrůznějšími vsuvkami a odbočkami. Tady máme náčrt historické bitvy u Waterloo, tamhle zase sociálně kritickou studii společnosti, ozvěny velké francouzské revoluce, nebo rozbor klerikalismu a nelidskosti klášterů. Je jasné, že každý uzlík je nutno zdolat, abychom se posunuli dále. Sám za sebe přiznávám, že v tomto prvním svazku, mi přišlo těch vsuvek až příliš mnoho a často jsem se přistihl, že je vnímám jen polovinou mozkové kapacity.

Luc00inka
27.02.2021 4 z 5

Knížka mě mile překvapila. Očekávala jsem, že to bude nuda, ale naopak. Velmi mě bavil děj a příběhy hlavních hrdinů. Musím přiznat, že vsuvky mimo děj mě tolik nebavily, ale jinak jsem si knížku zamilovala. Doporučuji všem! ;)

evineckY
19.02.2021 5 z 5

Tolik bolesti a bídy ! Poslouchala jsem audioknihy. Jsou tak krásně načtené, že ten konec jsem probrečela.

Blue
24.08.2020 5 z 5

Bídníci jsou zvláštní kniha. Kdyby se autor soustředil pouze na vlastní příběh a odpustil si historické vsuvky a eseje, text by byl poloviční a také čtenářsky atraktivnější. Ale byl by to pouze další z velmi dobrých historických románů. Právě Hugův přístup dělá z Bídníků knihu výjimečnou.

Dédečko75
09.04.2020 5 z 5

Super kniha, moc se mi líbí podání příběhu

Aleh
23.02.2020 4 z 5

Klasika, která neomrzí. Historický román ze života francouzského lidu z počátku 19. století. Přivítala bych, kdyby román nebyl tak dlouhý a příliš rozvláčný. Často jsem měla slzy na krajíčku, i když obsah románu už dávno znám. Viděla jsem několikrát film a také nádherný muzikál. Ale musím uznat, že hlavní dějová linka stojí za to a dojímá mě stále a opakovaně se stejnou intenzitou.

VikyKleinik
18.01.2020 4 z 5

Čtivá a poučná klasika. Bídníci jsou knihou o velkém dobru.

Terka357
17.08.2019 5 z 5

S touto knihou jsem měla velmi složitý vztah. Miluji muzikál, takže jsem chtěla vědět, z čeho pánové Schönberg a Boublil vycházeli, nicméně knihu jsem si vybrala na léto a u moře se mi tento žánr číst nechtělo. Po 200 stranách jsem ji tedy odložila a vrátila se k ní v září, kdy nám ji paní profesorka dala do povinné četby. Řekla jsem si, že se hecnu a dočtu ji. Byl to boj, ale asi v polovině prvního svazku jsem si na Hugův styl zvykla a zamilovala si všechny ty mistrně použité umělecké prostředky.
Druhý díl jsem dočetla tematicky v autobuse do Paříže a raději jsem si na sebe vzala sluneční brýle, aby spolužáci neviděli moje vlhké oči.
Nemohu dát jinak než 5 hvězd, Victor Hugo byl prostě Pan spisovatel, který věděl, o čem píše, a dokázal nádherně pracovat s tématikou lásky ve všech podobách.

PapayaD
14.07.2019 5 z 5

MILUJU TO
Bídníci jsou kniha, kterou jsem naprosto posedlá. Mám ráda všechny postavy (ano, i Thénardierovy, i když ty spíše v muzikálu), jejich vývoj a psychologie je úžasná. Po dočtení vždy sedím a přemýšlím - proč ten udělal to, a ne to? Jak je tohle možné? Valjean musí být přinejmenším světec!
Bídníci nejsou asi kniha pro každého, a i když hlavní příběh opravdu stojí za to, odbočky a dlouhosáhlé popisy (bitva u Waterloo například) dají opravdu zabrat a mohou nejednoho čtenáře odradit. Já jsem knihu četla dvakrát (poprvé v roce 2017) a rozhodně si to ještě několikrát přečtu.
Hodnocení: 1000* (no, a teď vidíte, jak moc to miluju, heheh)

jfialova
18.03.2019 3 z 5

Dala jsem to ještě na základce, takže vzhledem k rozsahu díla to byl pro mě tenkrát hodně náročný kousek. Dějová linka se střídá s poměrně obsáhlými popisnými pasážemi, což je však pro Huga typické. Naprostá klasika.

pavel.2
10.01.2019 5 z 5

Film z roku 1998 s Liamem Neesonem se mi velmi líbil a postupem času mě inspiroval k přečtení této vynikající knihy. Nejprve jsem knihu odložil v okamžiku, kdy jsem se dostal k líčení napoleonských válek, které mě nudilo... Později jsem dal knize opět šanci počítaje s těmito vedlejšími "větvičkami" (byť značně rozsáhlými), které se splétají ve strom přerůstajícími snad všechny jiné. Opravdu, právě tyto různé osudy - ať už země nebo lidí - které vstupují do života Jeana Valjeana jsem si zamiloval a právě to je jedním z důvodů, proč Bídníky považují za jedno z největších děl lidského ducha (i když to je subjektivní, k malování nebo hudbě nemám tak silný vztah jako k literatuře).