Bídníci II.

Bídníci II. https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183436/bidnici-ii-183436.jpg 5 215 20

Tento román zachycuje život francouzského lidu v 1. třetině 19. století. Ústřední postavou je Jean Valjean. Je to bývalý galejník, který se na galeje dostal za krádež chleba. Když se mu podařilo uprchnout, okradl starého kněze, který mu nabídl nocleh. Když ho ale chytli četníci, kněz jim řekl, že stříbrné příbory Jeanu Valjeanovi dal darem, přidal mu ještě stříbrné svícny a tím ho zachránil od galejí. Tím Jeana ovlivnil a ten se poté stal dobrodincem a ochráncem těch nejbídnějších. Jeho protihráčem je policejní prefekt Javert, který ho pronásleduje. Zastává názor, že galejník zůstane galejníkem, a považuje dopadení Valjeana za své životní poslání... Román vyznívá jako obžaloba tehdejší společnosti a mravů. Pozn.: V edici Knihovna klasiků se jedná o 3. svazek spisů Victora Huga.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les Misérables , 1862


více info...

Přidat komentář

Kabuky
20.12.2022 5 z 5

Klasika povinné četby.

LenkaWal
27.10.2022 5 z 5

Celkově opravdu perfektní. Chápu, že spoustě lidem vadí všechny ty odbočky, než se autor zase vrátí k nějaké postavě a události. Bylo dost úmorné to číst, ale i tak to miluju. Snad bude někdy nálada a čas, dat si to znovu.


Hakate
28.08.2022 5 z 5

Další z knih, po kterých jsem sáhla před lety k přípravě na maturitu.
Krásná kniha, úžasný příběh.

jana1976
21.02.2022 5 z 5

Naprosto úchvatné!!! Vše co mám na srdci, už bylo napsáno níže a nemá cenu se opakovat...

ludek.n
23.03.2021 5 z 5

Druhý svazek Hugových Bídníků hned zkraje začíná krátkou vsuvkou o spodině lidské společnosti a bandě Patron-Minette, aby se hned vzápětí vrátil k základní dějové linii, která pomalu, ale jistě nabírá na dramatičnosti. Zdá se, že Hugo měl rozvržení románové zápletky a celou strukturu tohoto epochálního díla rozmyšlenou do posledního detailu, a tak teď skládá dílek k dílku, vrství a zahušťuje jednotlivé epizody. Odbočky s blížícím se koncem už nejsou tak rozsáhlé a pozornost odvádějící. Nepřibývají nové postavy, naopak se zdá, že staří známí se ztrácejí v propadlišti dějin. Odchodu některých postav si ani nepovšimnete, u jiných se vám až zastaví dech. Jestliže na začátku díla jsme byli svědky přerodu bídného galejníka Jeana Valjeana v bohabojného pana Madeleina, nyní se nám dostává podobného, emocionálně vypjatého, zvratu u inspektora Javerta a v samém závěru i neméně slzotvorného prozření Maria Pontmercyho. Druhá polovina Hugova veledíla je podle mého sevřenější a soustředěnější. Drama vrcholí a je stejně skutečné jako naplnění velké lásky Maria a Cosetty. Ostatně přiznejme si, které oko zůstalo ve finále v ulici Homme-Armé číslo 7 suché… Mohu jen zopakovat, co jsem napsal v komentáři k prvnímu svazku Hugových Bídníků: monumentální nesmrtelné dílo… a nezapomenutelné!

Dédečko75
14.04.2020 5 z 5

No co říci, málem jsem na konci bulel

bílárůže
31.12.2019 5 z 5

Jak zhodnotit celé Bídníky? Myslím, že to jde jen velmi těžko a nepodaří se mi vystihnout vše, co cítím k této knize. Je to v první řadě dílo hodné čtení, nebo alespoň znalosti děje. V tomto plném vydání je jeho četba náročná, ale když jsem knihu odložila, byla jsem hrdá, že jsem dokázala přečíst tolik stránek, z větší části popisů. Byla to opravdu výzva. Jazyk byl pro mne lehce srozumitelný a styl psaní mi nevadil, byť mne mnoho lidí varovalo před úmorností Hugových textů. Do četby Chrámu Matky Boží v Paříži mě asi jen tak hned nikdo nedostane, ale i tak pana Huga obdivuji. Promyšlenost, s jakou psal Bídníky je obdivuhodná. Měl život každé postavy promyšlen do posledního detailu. Zvláště pak život Javertův je pro mě fascinující a konec záhadný. Byla jsem velmi naivní, takže mi nedocházely různé souvislosti a před odhalením jsem málokdy předvídala, že daná osoba je někdo jiný, ale o to víc jsem si knihu užila. Hodnotím nejvyšším možným počtem hvězd. Bídníci jsou unikát, na který se nesmí zapomenout.

PapayaD
14.07.2019 5 z 5

Pokračování je ještě lepší než předchozí kniha. Miluju to čím dál víc :D. Hodnotím 10 000*.

jfialova
18.03.2019 3 z 5

Pokračování známého románového příběhu. Opět se střídají dějové a popisné pasáže. Je třeba být na to dostatačně naladěn.

pavel.2
10.01.2019 5 z 5

Co jsem již napsal pro díl první, platí i pro tento. Shrnuto, žádná jiná kniha, které jsem dal 5 hvězdiček, nedostalo takové hvězdičky jako tento mistrný kus, který je dokonalý ve všech ohledech. Mít možnost vybrat si jedinou knihu na liduprázdném ostrově, byli by to Bídníci.

beruskovana
11.10.2018 3 z 5

Hlavní děj krásný, čtivý. Bohužel zdlouhavé popisy událostí (některých zdánlivě nesouvisejících s dějem) knihu na můj vkus zbytečně prodlužují.

šneki
08.10.2018 4 z 5

Příběh opravdu nejde nemilovat, bohužel mi stále vadí dlouhé popisy okolí a událostí ne tak úplně podstatnými, takže zůstanu u filmového zpracování.

konicekbily
13.05.2018 5 z 5

Jeden z nelepších románů všech dob - tedy podle mého mínění. Porovnávám myšlenky autora o napravení hříšníka, souboj mezi dobrými skutky a zlem se současností - hříšníci se nenapravují, jsou stále agresivnější a vypadá to, že mnohdy arogantní zlo vítězí nad dobrem. Ještě, že ne vždycky!

archandelka
08.04.2018 5 z 5

Bojovali za svůj sen, za lepší život, za lepší situaci ve své zemi, za své ideály... nejen ti, kteří byli na barikádě, ale i Javert, Valjean, Marius, Eponine a další postavy. Každý z toho svého podhledu, každý za to své a každý nejlépe, jak věděl. I když jeden vedle druhého věděl, co je čeká, i když věděli, že to může dopadnout všelijak. A tohle by pro nás mělo být inspirací.
Tahle kniha ani náhodou není o stylu napsání, nečte se jednoduše, ale je právě o té velmi silné výpovědní hodnotě.
"Even the darkest hour will end and the sun will rise."

mcleod
07.01.2018 5 z 5

Knihu nejlépe popsal sám autor (na straně 523 druhého svazku)... kniha je "cestou od zla k dobru, od nespravedlivosti k spravedlnosti, od falše k pravdě, od temna k světlu, od hltavosti k svědomí, od hniloby k životu, od zhovadilosti k povinnosti, od pekla k nebesům, od nicoty k Bohu." Zkrátka je o lidském a společenském pokroku, jak autor sám dodává. Kniha je úžasně propracovaná, všechny sebemenší dějové linie do sebe zapadají, perfektně přiblíženy jsou charaktery postav, jejich uvažování, pocity, rozervanost daná nepřízní osudu... prostě jde o jedno z nejzajímavějších děl romantismu, které opět rozšířilo míru mého obdivu vůči tomuto uměleckému i životnímu směru (i když mě více strhával příběh Jeana Valjeana a Javerta, než příběh Maria, který byl ale také výborný). Především úvahové pasáže, přiblížení charakterů a myšlenek postav, prostředí dějů a širšího kontextu dělají z knihy opravdový poklad světové literatury. Zda by kniha obstála s menším rozsahem je už při 1452 stranách (obou svazků) zřejmě bezpředmětnou poznámkou, takže se jí raději vyhnu :-) Přesto energie příběhu na žádné stránce až do konce románu ani v nejmenším nepohasíná (dokonce ani výdrž čtenáře). Také diskuze tehdejší politiky, nad kterou se většina lidí pozastavuje, mi připadala jako výborná součást knihy, neocenitelný pohled tehdejšího obyvatele, který jsem vždy velmi rád pročítal. Díky knize jsem si konečně ujasnil složité dějiny Francie plné revolucí, monarchií, republik a císařství, které byly důležité také pro vývoj příběhu a všech jeho souvislostí. A třeba takový popis bitvy u Waterloo byl neuvěřitelně plastický, strhující a prostě nezapomenutelný... ostatně stejně tak jako pozdější popis války v ulicích Paříže vytvářející zajímavou příběhovou paralelu. Závěrem... kdo nemá několik měsíců co dělat, měl by si knihu určitě přečíst :-) Stojí to za to... od první do poslední stránky.

Percabethka
30.12.2017 5 z 5

Celá duologie byla nádherná ♥
Přestože bych asi stejně jako u prvního dílu trochu zkrátila ty popisy, celkový dojem mi to vůbec nekazí a rozhodně bych řekla, že na mě ještě žádná kniha nezapůsobila tak moc jako právě Bídníci. Sice ne úplně, ale hodně změnili můj pohled na svět a asi se teď budu snažit, aspoň než ze mě vyprchá ta atmosféra Bídníků, abych byla aspoň z části tak dobrá jako Jean Valjean ♥♥♥

parxel
21.12.2017 2 z 5

V polovině druhého dílu jsem to vzdal. Prostě jsem měl najednou pocit, že se do čtení musím nutit a že bych knihu vlastně četl jenom proto, abych mohl říct, že jí mám přečtenou.

Ta spousta odboček a různých úvah je možná dobrá pro intelktuály a jiný podobný pavouky, ale ve mne vyvolává pocit takové roztříštěnosti a nekonzistentnosti. Možná, že kdybych Bídníky neznal z několika filmových adaptací a jedné seriálové, tak bych vydržel až do konce, ale takto to opravdu nedává smysl.

Jana17
25.07.2017 5 z 5

Četla jsem ji kvůli maturitní četbě, ale jsem asi jediná, kdo si ji vybere. Vůbec toho ale nelituji. Je to opravdu nádherný příběh o lásce, změně a o tom jak se lidské osudy neustále proplétají. Chtěla bych si Bídníky koupit, ale prodávají jen tu zkrácenou verzi a to prostě není ono. Když si chce někdo přečíst Bídníky, tak si je má přečíst celé a ne jenom třetinu. To se podle mě prostě nepočítá...

annihilation
27.02.2014 5 z 5

Někoho možná zprvu vystraší rozsáhlost knihy, ale opravdu není čeho se bát. Victor Hugo slova používá důmyslně a čtenáře neznudí nicneříkajícím vyprávěním. Bídníci - to je dílo, které je naprosto nepřekonatelné, propracované do detailu a hlavně dokáže v každém něco zanechat. Nejúžasnější je líčení postav. Je to opravdu poprvé, co někdo dokonale dokázal popsat jednotlivé lidské povahy se všemi jejich touhami, emocemi, motivacemi a utrpením z ambivalentních pocitů, které sužují jejich bídnou duši. Dokonale propracovaná postava Jeana Valjeana vás vtáhne do jeho bloudění. Není možné se s ním nesnažit ztotožňovat, zamilovat si ho a obdivovat obrovský růst jeho osobnosti a pokory. Jak na Jeanu Valjeanovi, tak na ostatních mistrně vylíčených postavách, dokáže autor vykreslit jakékoliv emoce - od čiré lásky k slepé nenávisti, od průzračné dobroty duše k hloupé temnotě a sobectví, od sebezapření k sebevyjádření. A to vše s lehkou něhou a vírou v hlubokou pravdu skrytou za závojem slov.
Jestli vás ještě něco ohromí, tak to bude nit propletená lidskými osudy, která se nedokáže přetrhnout a opět všechny svádí k sobě a přivádí je až k nejvyššímu bodu vášně. Co je pro mě naprosto nepochopitelné, je doba, kdy byl román napsán. Je neuvěřitelné, že v té době někdo stvořil tak úžasné dílo, že nikdy nezestárne. Jeho idey jsou totiž olemovány osudy lidského utrpení, které se s časem nemění. Bídníkem jste možná i vy. Bída ale není něco materiálního, je to kus vás, který si v sobě nesete. Je to ten člověk hluboko uvnitř, který trpí ve své podstatě a s této bídy není úniku. Román vás k sobě touto skutečností připoutá a vtáhne vás do napínavého příběhu, kde každá malá náhoda může nakonec sehrát hlavní roli, kde má každý člověk svůj úděl, kde se některé činy nedají vysvětlit, protože je neovládá síla mysli, ale síla srdce. Jak lépe popsat tíhu (lehkost?) lidského života, než jako bídné bloudění?

Tess.96
16.12.2013 3 z 5

První kniha se mi líbila o dost více než tahle. V téhle knize bylo víc popisování a byla tam (pro mě) spousta zbytečností, takže bych Bídníky já osobně ohodnotila jako průměrné dílo.