Bídníci.cz aneb Špinavé obrazy z dějin národa českého 1 - Kořeny (1945-1973)

Bídníci.cz aneb Špinavé obrazy z dějin národa českého 1 - Kořeny (1945-1973) https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246970/bmid_bidnici-cz-aneb-spinave-obrazy-z-de-246970.jpg 4 10 6

Ještě nikdo nezachytil marasmus a mezilidské vztahy v komunistickém Československu takovým způsobem, jako Jiří Zídek v Bídnících.cz. Kniha je mozaikou osudů několika lidí, které spojuje život v západočeském Městě. Jejich příběhy se v mnoha bodech protínají a ovlivňují. Najdete tu postavy, které držely prst na tepu doby (předseda národního výboru, agent StB), ale také obyčejné lidi, kteří se v době komunismu snažili vést klidný život. Svou roli zde hrají skutečné osobnosti, jako byli Rudolf Slánský, Gustáv Husák nebo Alexander Dubček, ale také postavy komunistických propagandistických děl, jako jsou major Zeman nebo Václav Pláteník. Bídníci.cz se čtou jedním dechem nejen proto, o čem pojednávají, ale také pro svůj jedinečný styl. Historická fakta se v ní mísí s fikcí tak obratným způsobem, jako kdyby se Quentin Tarantino pustil do psaní knih. Je to poezie a perverze v jednom. Tahle kniha vás buď nadchne, nebo naštve. Dojme nebo zhnusí. V každém případě vám pohne s emocemi tak, že vás to samotné překvapí. „NEJKONTROVERZNĚJŠÍ ROMÁN DESETILETÍ“ „POETICKÉ A PERVERZNÍ ZÁROVEŇ“ „KNIHA O ČESKÝCH DĚJINÁCH, JAKÁ TU JEŠTĚ NEBYLA!!!“... celý text

Přidat komentář

PAVEL z BRNA
28.01.2024

Toto je kniha na kterou se nezapomíná, otřesné dějiny národa českého. Co na tom, že se realita střídá s fikcí v jedné působivé a šokující koláži. Skvěle napsáno, velmi čtivé a napínavé a v poslední kapitole se setkáme s jistým duchovním přesahem.

Kiki22
29.10.2019 1 z 5

Já vám nevím, přečetla jsem 50 stran a končím, vůbec mě to nebere. Knížka mi připadala zajímavá přebalem, formátem i tématem spojení sexu a násilí v dějinách, ale nakonec jsem se nedokázala ani zorientovat v postavách. Navíc mě šíleně rozčilují neustálé pravopisné chyby.


RMarkéta
21.03.2018 4 z 5

Nejdříve jsem nabyla dojmu, že pan spisovatel je jen zamindrákovaný blbeček, kterému muselo být několikrát velmi bolestně ublíženo a on se rozhodl si vyřídit účty se všemi ostatními a spláchnul je v této knize, tím je ale udělal nesmrtelnými. Ale to byl zásadní omyl. Tenhle člověk použil klasickou metodu zrcadla a prostě ho jenom nastavil společnosti a prásknul do ní. Záleží jenom na tom, jak se to příjme.Vytáhnul z lidí to nejhorší a koncentroval to do této knihy. Nikdo z nás není svatý a každý z nás má v sobě něco temného. Lidi jsou schopní se chovat k ostatním hůř než zvířata a udělat si takové věci, při kterých zůstává až rozum stát. Hemží se to tady sexem a násilím, ale není to zase prvoplnávané. Vždycky to vyjde ze situace, která právě nastala, zkrátka z toho, co se zrovna děje. Trošku tu vykrádá Majora Zemana a přináší svůj pohled na věc. V českých dějinách by se od počátku věků našly i další nepěkné věci. Taky se nemůžu (nedokážu) rozhodnout, jestli tohle není jen marketingový kalkul nebo čistočistá fikce. Každopádně je to tah na branku. Nicméně, rozporuplné pocity z tohoto díla mám pořád.

Crimble
15.11.2016 3 z 5

"nejkontroverznější román desetiletí", "buď vás nadchne nebo naštve, dojme nebo zhnusí" ... no já nevím, nečekejte zas tak moc. Ano, čte se pěkně, každou chvíli nějaký sex, ale je to takové až moc roztříštěné. Někdy super, někdy nuda, někdy dost laciné, někdy trefné. Sice velkorysá grafická úprava, ale nevhodně zvolená sazba trošku znepříjemňuje čtení (příliš dlouhé řádky bezpatkovým písmem - sorry, možná profesionální deformace). Korektorsky odfláknuté, nějaká chyba skoro na každé straně. Ale nakonec mohu říci, že jsem rád, že jsem si to přečetl.

martinidd
06.12.2015 odpad!

Tak po přečtení tedy nevím jestli jde o prodejní kalkulaci nebo vědecko fantastickou :-) Bez dokladování historických souvislostí ,částečným "vyloupením" majora zemana a přibarveností dotaženou do absurdity. Něco takového se jistě někdy někde, stát mohlo ale bez doložení konkrétních historických osudů je hodnota informací z kategorie JPP.

policie
19.05.2015 5 z 5

Čtete!!! Vyborne napsana kniha. Cte se jedním dechem!!!

Autorovy další knížky

Jiří Zídek
česká, 1967
2015  72%Bídníci.cz aneb Špinavé obrazy z dějin národa českého 1 - Kořeny (1945-1973)
2019  69%Delirium nevinnosti
2022  92%Slzy utopené do ticha
2018  76%Ta naše písnička česká

Kniha Bídníci.cz aneb Špinavé obrazy z dějin národa českého 1 - Kořeny (1945-1973) je v

Právě čtených2x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst4x
Chci si koupit4x