Bible vagíny

Bible vagíny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485315/bmid_bible-vaginy-dqd-485315.jpg 4 47 16

Průvodce životem s vulvou a pochvou bez mýtů a předsudků. Jen sebejistá a informovaná žena může zodpovědně rozhodovat o svém zdraví: zná totiž své tělo a ví, na koho se obrátit, když něco nefunguje, jak má; dokáže odlišit lži, mýty a polopravdy od faktů; nenechá se vyděsit normálními tělesnými projevy. S pomocí této knihy se přesně takovou ženou stanete! Vybavena desetiletími gynekologické praxe vyráží Jen Gunterová do boje s neinformovaností, přežitými patriarchálními stereotypy, studem a tabuizováním témat, která se ženských pohlavních orgánů týkají. Vysvětluje, že vinu na tom nese nejen historická marginalizace žen, ale i média, farmaceutický a kosmetický průmysl, pseudovědecké „poznatky“, šarlatáni a celebrity usilující o zviditelnění a zisk. Ženy si však zaslouží víc než bludy! Tato spásná kniha odpovědí na malé i velké otázky; je plná porozumění, zkušeností, humoru, laskavosti a zejména vysoké erudice. Už nemusíte hledat na internetu, ptát se kamarádek či zkoušet babské rady. Bible vagíny se stane vaším spolehlivým domácím zdrojem informací: o anatomii, reprodukčním zdraví, menstruačních pomůckách, hygieně, antikoncepci, vaginálním mikrobiomu, pubickém ochlupení, lubrikantech, hormonech, HPV viru, kosmetické vaginální chirurgii, onemocněních, menopauze, sexu... A v neposlední řadě i o tom, jak to vše probrat se svým lékařem. Ať už právě dospíváte a trápíte se tvarem své vulvy, nebo jste po menopauze šedesát a potýkáte se s bolestí při sexu, Bible vagíny bude vaším důvěryhodným rádcem a oporou.... celý text

Žánr:
Pro ženy , Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The Vagina Bible: The Vulva and the Vagina , 2019


více info...

Přidat komentář

sgjoli
18.02.2024 5 z 5

Vyposlechnuto jako audiokniha a asi si to budu muset pořídit i tištěně. Tato publikace přináší souvislý a srozumitelně napsaný text o ženských intimních partiích - beze studu, civilně, velmi obšírně. A znovu zopakuji - srozumitelně, což je podle mne velmi důležité.
Autorka vychází nejen ze svého odborného vzdělání z pozice lékařky, ale i z praxe z rozhovorů s reálnými ženami, které jí prošly ordinací, kdy si tak mohla udělat sama ucelený obrázek o tom, co ženy trápí - nejen z medicínského hlediska, ale i obecně v rámci přístupu ve vztahu lékařka-pacientka. S čím ženy nejčastěji za ní jako lékařkou chodí, o čem se pacientky bojí mluvit, na co se bojí zeptat, o jakých věcech by žena měla v rámci svého těla vědět, ale třeba jí chybí dostatečné informace, atd.
Jak jsem psala, kniha je hodně obšírná, ale přitom psaná tak čtivě a srozumitelně, že si čtenářka nepřipadá zahlcena informacemi a taky si nepřipadá hloupě, že by něčemu nerozuměla. Protože tady je všechno popsané a vysvětlené hodně polopaticky.
Kniha je dělena do různých kapitol a čtenářka má tak možnost vracet se k tomu, co je nejvíce zajímá. Já třeba některé kapitoly poslouchala detailně, hodně pozorně - některé jsem zase spíše přelítla, ale mám možnost se kdykoliv vrátit, když by mne nějaké konkrétní téma zajímalo více, což je skvělé.
Za sebe moc doporučuji. Kniha je hodně poučná a rozhodně stojí za pozornost.

Ternem
24.03.2023 2 z 5

Tady bych řekla název lepší, než obsah.


papada
26.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Výborná kniha pro dospívající dívky. Mně to jako dospělé mnoho nových poznatků nepřineslo, ale co bych za ni dala jako teenager!

Autorka se některým kapitolám věnuje přespříliš (sexuálně přenosné infekce), některé odbývá (antikoncepce, těhotenství a porod), ale ve výsledku pěkně shrnuje všemožná témata týkající se vulvy/vagíny.

Pro mě nejzajímavější informaci - že se už dnes každoroční gynekologická vyšetření obecně nedoporučují - jsem si odnesla z kapitoly 'Prevence a zdravotní prohlídky'. Je zvláštní, že v ČR se tyto kontroly stále jednou ročně doporučují, i když jsou bezpředmětné (pozor, neplést s pravidelnými preventivními prohlídkami jako jsou screeningy, ty naopak smysl mají, např. screening karcinomu děložního hrdla). Ale asi bych se této skutečnosti neměla divit, když se u nás najde ještě dost doktorů, co podporuje zastaralé praktiky typu holení nebo klystýr před porodem. Je vidno, že aktuální postupy lékařské péče v oblasti porodnictví a gynekologie se k nám dostávají s velkým zpožděním.

Fleur12
19.02.2023

Zase jsem se nechala zmást recenzema... Na vrch best, uvnitř hnůj!!! Namátkou bylinná napářka je blbost, očkování nemá žádná NU, hliník, rtuť a formaldehyd je všude přirozeně, tak co řešíte nějaké očkování, kdo si holí pipku, zemře ideálně na infekci, v tom horším přijde o všechen požitek ze sexu, v menstruačních vložkách a tamponech nikdy žádné toxiny nebyly, a bavlněné jsou jen výmysl patriarchátu, potraviny nijak neovlivňují váš zdravotní stav, příprava na porod je nesmysl a nástřih je přirozená věc, ke které proste dojít musí, stejně tak jako hemoroidy apod. Baba je pěkně jedovatá, furt jen jak lékařská věda vyvrátila todle, a todle, a bla, bla, ale, že 75% žen se po porodu dle té její vědy odmítá vrátit k sexu, to jí přijde normální! Jo a na závěr, že slušnej doktor prý nečte komentáře na svoje dílo a názory veřejnosti, hlavně ty negativní, tak tam paní kolegyní asi jeden pošlu Prostě blitka...Práci Jan Melvil mám ráda, ale tohle je fakt krok vedle. Škoda peněz i papíru.

lenkaBajza
08.02.2023 3 z 5

Zajímavé a poučné. Autorka se téma snažila podat odborně, s nadhledem a s humorem. Bohužel mi přišlo, že se čímdál více informace opakovaly, odborností bylo někde až příliš, mohlo být více obrázků/fotek (samozřejmě vhodné).

hu_87
30.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Mně se knížka líbí. Je napsána odborně (pro někoho možná překvapivě - psala jí gynekoložka) a jsou zde užitečné informace, na které třeba běžně nenarazíte, protože vás o nich třeba napadne přemýšlet, ale mávnete nad nimi rukou. Zajímavé informace, od menstruace a menstruačních pomůcek, po rozebírání toho, zda vagína opravdu "dýchá". Plus některé patologie, kvasinky, bakterie apod.

charlizee
12.10.2022 4 z 5

Pokud bych měla vybrat jednu z mnou přečtených knih, která vzbuzuje kontroverzi, bude to tahle.
Vůbec mě nenapadlo, jak bude na lidi působit a jaké představy v nich bude vyvolávat. :)) Sama jsem možná žádné divoké představy neměla jen proto, že jsem sledovala průběh jejích příprav…

Milí zlatí, tak jednou provždy: Ne, tohle není žádné porno, ani žádná recese, ba dokonce ani žádná pseudo příručka z pera společnosti Goop. Je to přesný opak.

A pokud vaše babičky mívaly ve své knihovničce lékařského průvodce a každý náznak nemoci porovnávaly s informacemi popsanými v něm, pak vězte, že tohle jede na podobné vlně, jen je to mnohem lepší, chytlavější a čtivější, protože:
• Autorka je parádně ironická. Miluju její komentáře typu: “…kdyby to tak bylo, naše evoluce by se moc nepovedla, že?”, nebo: “Je to vagína, ne piña colada.”
• “Podporuje” podnikání Gwyneth Paltrow. Prosím, pošlete mi odkaz, až ty dvě někdo společně pozve do talk show.
• Ačkoliv je kniha dost detailní a obšírná (úplně klidně příručka pro medika!), díky příhodným přirovnáním každý pochopí, o čem je řeč.
• Přehledné strukturování kapitol usnadní dohledávání aktuálně potřebných informací - snadno najdete požadované a navíc vám přímo v textu autorka poradí, ve kterých dalších kapitolách se k tématu můžete dozvědět ještě něco dalšího.
• Prozradí vám, kde končí medicína a začíná marketing. (Ach, jak upřímně líto mi bylo teenagerky, kterou za její “nedůslednost” pérovala její matka v drogerii u regálu s intimní hygienou).

Jediné informace, které mi přišly malinko zastaralé, se týkaly menstruačních kalhotek. Jejich vývoj šel podle mě dost dopředu, zdaleka už se nehodí jen pro slabé dny a o tom, že jsou drahé, by se taky dalo polemizovat.

Nomia
07.10.2022 3 z 5

Jakkoliv přiblble může název knihy působit, tak zdání klame. Bible vagíny je chytře napsána kniha, plná zajímavostí, která může fungovat jako výborný manuál k ženskému klínu od A do Z.

Ale raději ještě drobné upozornění. Já osobně jsem tak trochu hypochondr s odvěkou fobii z pohlavních nemocí, zároveň mě vždy bavilo studovat lidské tělo a rozličné choroby, ale pokud někdo nemá zrovna fetiš na čtení "domácího lékaře" atpd, tak ho neoslní ani Bible vagíny, která se všem chorobám a infekcím věnuje opravdu velkolepě. :)

domihruzkova
28.06.2022 3 z 5

Pár zajímavých informací, ale jinak škoda papíru. Výčet všech možných nemocí vás donutí přeskočit polovinu knihy.

Pasadenka
26.05.2022 3 z 5

Tak jo další vaginální knížka hned po sobě. Proč ne? :D

Jakože hmm. Porovnání s předchozím počinem dvou norských studentek mediny docela jiné kafe. :)

Hezky si projdeme anatomii, taky fungování těla hormony, různé druhy žen a pak asi půlka knihy je o sexuálně přenosných nemocech/infekcích ( Kdo zas má mentální problém s nemocemi a musí se teď říkat infekce opravdu netuším, stejně jako netuším, v čem je nemoc horší než infekce. :D ) a dalších běžných problémech s vulvou a vagínou).

Z knížky jde cítit jednak věk autorky (už je po přechodu), jednak odbornost (je z fachu). Autorka se nebojí témat i méně běžných, nebo okrajových. Pracuje se třemi druhy „žen“, hodně se opírá o výzkumy (necituje, jen povídá, že američtí vědci vykoumali :D). Musím říct, že první půlka knihy mi docela sedla a díky okrajovým tématům je určitě poučná i pro poučenější čtenářky.

Co mi nesedlo?
1. Autorka jde tvrdě po krku patriarchátu (na konci knihy se k tomu otevřeně přiznává). Takže v textu zatočíme s falokracií, mizogynií, vysmějeme se kouzelným penisům a ukážeme si, jak jsou muži trapní, odporní a blbý. :D Je to trochu nadsázka, ale některé ty komentáře si mohla odpustit (a to by mě zajímalo, kolik jich editorka smazala :D)
2. Půlka knihy je de facto výčet nemocí, s jejich popisem a možnou léčbou. Jako dobrý, ale opravdu mě tak půlka nudila a pokud si neplánujete otevřít stánek s nemocemi, tak stačí se držet pravidla: když mám problém jdu za lékařkou které věřím. Jo a při sexu si dávám bacha – hlavně když toho/tu dotyčnou neznám. A půlky knížky můžeme škrtnout. :D
3. V rozsahu by se mi víc líbilo rozšíření témat o těhotenství a menopauzu (na ní má autorka samostatnou knížku)


Celkově dobrá knížka i pro pokročilé. Opět je autorka hodně sugestivní, některé témata mi přišla nedotažená, nebo spíš je problém, že je z nám od jiných autorek a povídají něco jiného. A teď komu věřit, že ano. :) Trochu toho amerického progresivizmu, takže pokud vás takové věci nebaví, tak raději tuto knížku ee.

Lepší než Bez hanby o ohanbí, ale půlka knížky mě nudila a nezajímala, takže taky za 3. Kdyby to autorka trošku zkrátila, doplnila ještě další témata, tak za 4. :)

lucin_a
04.05.2022 2 z 5

Zbytečná kniha, žádné zajímavé informace. Nakladatelství Melvil miluji, ale tohle je krok mimo.
Nedočteno.

Tejalangusta
29.04.2022

No kdybych si mohla vybrat.... tak ten penis by možná nebyl takovy pain

Bustedka
30.03.2022 4 z 5

Co k tomu říct... Polovina planety vagínu má, a tak by stálo možná za to o ní něco vědět. Kniha je rozdělená na přehledné kapitoly, každá se vztahuje k jinému problému. Je tedy dost možné, že vás některé části bavit nebudou. U mě to byla třeba kapitola o menopauze, ale věřím, že si ji za 10 let znovu ráda přečtu.
Obzvlášť první polovinu knihy, nebo aspoň nějaké výtažky, bych doporučila na středních školách jako povinnou četbu. Protože jak píše autorka, "penis není tak mocný nástroj", jak se mu často přisuzuje... a je to dobré vědět.

tra-my5156
14.03.2022 4 z 5

Já si myslím, že tohle by měla být snad povinná četba na středních školách. Rozhodně můj gynekolog není tak intuitivní jako Dr Gunter a všichni víme, že internet často i klame. Opravdu velmi přínosná kniha a doporučuji každému, kdo se chce dozvědět víc než "lajcké" věci o ženském zdraví.

AnnaNes
07.03.2022 4 z 5

Kniha je velice čtivě napsaná. I přestože je primárně určená pro Ameriku, každý si najde to své a dozví se nové informace. Ne se vším v knize souzním, ale celkově se mi líbila.

Gurtha
07.02.2022 4 z 5

Perfektní čtení, dozvěděla jsem se mnohé nové a něco na víc. Pár kapitol jsem přeskočila, ale věřím, že se k nim časem vrátím.
Oceňuji čtivý a upřímný styl knihy.
Dala bych plné hodnocení, ale chyběly mi zde některé otázky. Kniha je navíc psaná pro americký trh, spoustu problémů zde probíraných vůbec neřešíme, autorka také často doporučuje produkty, které u nás prostě neseženete.