Bezvětrné město. Kniha První

Bezvětrné město. Kniha První https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487654/bmid_bezvetrne-mesto-kniha-prvni-TYM-487654.jpg 4 91 30

Bezvětrné město série

1. díl >

Vstupte do Hyperboreje, tajemného věžatého města rozděleného do sedmi úrovní. Absolutistický vládce Basileus se obklopuje mocnými ministry, kteří mají městu vládnout. Nejchudší obyvatelé žijí na první úrovni, zatímco ti nejbohatší, kteří zastávají důležité politické role, žijí na sedmé úrovni. Devatenáctiletý Lastyanax právě dokončil studia a stal se mágem. Chystá se začít zdolávat mocenský žebříček postupně, avšak záhadná smrt jeho mentora Palatese ho náhle vymrští až na vrchol. Na cestě plné politických nástrah se setká s Arkou, mladou bojovnicí vychovanou Amazonkami, která do města přijela teprve nedávno. Pyšní se talentem najít východisko z velmi nebezpečných situací, což se hodí, vzhledem k tomu, že je přitahuje jako magnet. On hledá vraha svého učitele, ona zase svého otce, kterého nikdy nepoznala. Aby mohli překonat všechna spiknutí ohrožující město a najít odpovědi na své otázky, budou se muset naučit spolupracovat. Velmi rychle se ocitají v kolotoči intrik a společnými silami začnou rozkrývat prohnilost a zkorumpovanost města.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: , Host
Originální název:

La ville sans vent , 2020


více info...

Přidat komentář

zandu
28.02.2024 4 z 5

Fajn příběh.
Nádherná obálka.
Těším se na další díl :-)

lvice_elaa
18.10.2023 5 z 5

Tak tohle byla paráda. Moc sympatický hlavní postavy (jenom Pyrrha mě tou arogancí štvala, ale zas to byla dobře umíněná bojovnice za ženský práva), propracovanej a zajímavej svět, možná občas trošku překombinovaná zápletka, ale aspoň to nebylo předvídatelný. Nejvíc jsem asi bojovala s Pánem lemurů - pokaždý se mi totiž vybavil král Jelimán :-D


Butterfly340
06.09.2023 4 z 5

Velmi originální fantasy!

Líbil se mi svět Hyperboreji. Všechny ty věže, kanály, želvy a tropické klima... Hned bych se tam jela podívat :D Autorka tohle vše měla dokonale vymyšlené. V Hyperboreji dokonce nemají týdny, ale čas tam měří na dekády. Tolik asi k propracovanosti.

Zároveň cením, že nešlo o takovou tu typickou young adult fantasy. V Bezvětrném městě nenajdete žádnou romantiku, žádné brutální násilí a žádnou erotiku.

I děj je do značné míry netypický. Většinu knihy pozorujeme běžný život hlavních postav. Teprve až v závěru dochází na strhující akce a zvraty.

Bezvětrné město mě zaujalo a četbu jsem si užívala. Nicméně něco mi tam trošku chybělo. Nějaká větší hodnota knihy, popřípadě vyšší čtivost. Nevím. Jednu hvězdu si teda nechávám v záloze a už se těším na druhý díl!

Magda39
22.08.2023 5 z 5

Opravdu krásný příběh, cestování na želvách, gangy, nemilosrdný kastovní systém, svéhlavý kůň, který zachrání nejednu situaci. Hlavní hrdinka Arka, která svojí drzostí a důvtipem ,,ničí" mága, svého mentora. Doporučuji všem milovníkům fantasy. Škoda, že o knize není více slyšet, rozhodně si své čtenáře zaslouží.

Ronnie68
10.07.2023 4 z 5

Zprvu mi kniha nepřipadala nijak zvláštní.... Ale nedalo mi to a zkusila jsem číst dál a udělala jsem dobře.... Město, kde jsou kouzelníci, strach z Amazonek, zrada i loajálnost ... A zajímavý, docela i napínavý, konec .... Těším se na další díl...

Grohlinka
26.05.2023 4 z 5

Já se neskutečně bavila od začátku do konce.

Líbil se mi popis Hyperboreje, výborně popsané vztahy mezi jednotlivými vrstvami, originální nápady, cestování po kanálech za pomocí želviček? Ano, prosím!

Postavy jsou velmi dobře napsané, sympatické a věrohodné, vývoj vztahů mezi postavami také.

Skvěle fantasy s detektivní zápletkou a propracovanou politikou.

sArKa236
21.05.2023 4 z 5

Knížka se mi vlastně moc líbila, měla zajímavý námět a postavy. Co mi přišlo jako nevyvinuté byl magický systém (ve druhé knížce se magii v podstatě nevěnujeme), ale to vlastně nevadí, protože celý děj se točí kolem politiky, což se ještě stupňuje v pokračování.
Nedoporučuji, pokud jste fanoušky propracovaných magických systémů a považujete je za jeden z důvodů, proč vás čtení baví.
Doporučuji, pokud vás baví detektivní bádání a politické intriky (ty jsou znatelnější v knize druhé, ale jsou i zde).

strana394
04.05.2023 4 z 5

Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy #spoluprace IG: @strana394

Nejenže má kniha zajímavou zápletku, ale velkou měrou k ní přispívá ještě zajímavější prostředí. Příběh se odehrává v netradičním městě jménem Hyperborea. Jedná se o magické a věžaté město pod kupolí, která ho chrání od okolní krajiny plné sněhu a ledu. Svět, který autorka vymyslela, včetně nových pojmů, vynálezů, řádů, magie, je boží. Jelikož se ale jedná o zcela nový a do detailu promyšlený fantasy svět, chvilku vám zabere, než se do toho plně ponoříte. Oceňuji i skvělý slovník na konci knihy. S mapou by byla celá kniha posunutá ještě o level výš, nicméně příběh jako takový to nepotřebuje. To jen já jsem ujetá na mapy v knihách

Kniha se pohybuje mezi politikou, nerovností ve společnosti, dobrodružstvím a magií. A celé je to zahaleno oparem tajemství a vyšetřování vražd. Arka mi k srdci přirostla svou nezkrotnou a lehce šílenou povahou. Spolu s Lastyanaxem se skvěle doplňovali.

Věřím tomu, že kdybych knihu četla v jiném časovém období, byla bych nadšenější. Nicméně tento francouzský fantasy příběh si 100 % zaslouží vaši pozornost.

BojácnéKuře
23.04.2023 3 z 5

Měla jsem velký problém vcítit se do jakékoliv postavy, což bylo pro mě obrovské mínus. Vedlo to k tomu, že jsem byla spíš nezúčastněný pozorovatel a osudy postav mě zas tak nezajímaly. Naštěstí všechno vyvážil příběh, člověk chce pokračovat, aby se dozvěděl veškerá ta tajemství a intriky všude kolem. Je to solidní příběh, ale žádné wow nelze čekat.

Kaduri
09.04.2023 4 z 5

Príbeh začína príchodom Arky, ktorej pôvod je zahalený rúškom tajomstva, do mesta pod kupolou - Hyperboreje. V tej chvíli mladý kúzelník Lastyanax, ktorý práve úspešne zložil skúšky, nachádza svojho mentora mŕtveho.
V istom bode sa ich osudy pretnú...
Takže takto.
Prvé dve tretiny knižky som nadšene zhltla, tak výborne napísanú a premyslenú fantasy som už dávno nečítala. (A tie korytnačky!:))
V poslednej tretine sa to nejako pokazilo. Neprehľadný, prekombinovaný, uponáhľaný záver. Všetok vtip a ľahkosť písania boli razom tatam.
Škoda.
Knižku však stále, v tomto čase vydávania titulov rôznorodej kvality, hodnotím ako nadpriemer a druhú časť si rozhodne nedám ujsť.

"Palates byl jak nekompetentní, tak smířlivý a spojoval v sobě tyto dvě vlastnosti potřebné k dlouhé kariéře hyperborejského politika."

Arka se podívala na svého mentora a napadlo ji, že určitě vypadá stejně jako on: bledá tvář, ze které crčí voda, napjatá čelist, jak zatínal zuby, aby nepodlehl panice. Ráda by viděla něco jiného, dřív, než zemře.
"Byl jste dobrý mentor, mistře," zalhala.
"A ty zas děsná žačka," odpověděl Lastyanax.

Laerry
22.02.2023 5 z 5

Soudím knihu podle obálky (nebo spíše nakupuji) a když se k nádherné obálce přidá i překvapivý a výborný fantasy příběh, tak to beru jako příjemný bonus. Autorka mě mile překvapovala svou inovací a neustálým měněním dynamiky příběhu, který vás ani na okamžik nepřestane nudit. Nejprve vás ohromí promyšlené architektonické řešení věžovitého města pod kupolí a jeho atmosféra (smradlavý „spodek“, povrchní nablýskanost vrcholků), dále vás zaujme zajímavě pojatá myšlenka kouzelnictví, navnadí vás politickým pletichařením a záhadnými vraždami, až vás nakonec dojme spletitým příběhem mladé Arky (a jejího mentora), která vás bude překvapovat svými dobrodružstvími (ať už na dostizích, či jako čerstvá kouzelnická učednice) stejně jako ona sebe samu.

Rabea
19.01.2023 5 z 5

Kniha má krásně propracovaný svět, sama o sobě nemá příliš inovativní námět. Učedník, učitel, vraždy a záhady, trocha té magie. Ale celistvě to funguje, těším se až se zakousnu do druhého dílu. Ač mě děsí, že je kratší, než první díl. Slabších 5 hvězd. Spíše 4,5.

Audrina
29.12.2022 5 z 5

Rozhodně se řadím po bok nadšených čtenářů. Fantasy čtu poměrně málo, tahle kniha a celý tamější svět mě ale bavil moc. Vše dávalo smysl, postavy byly dobře vykreslené a příběh měl spád. Rozhodně oceňuji, že se v příběhu nevyskytovalo přehnané množství romantiky

VerronikaH
21.12.2022 5 z 5

Jsem nadšená. Asi nejlepší fantasy, na které jsem v poslední době narazila. Má to všechno, co si nenáročný čtenář jako já, může přát - zajímavé fantasy prostředí, zajímavé protagonisty, intriky, zrady, přátelství, napětí, překvapivé zvraty. Při první příležitosti kupuji druhý díl, abych zjistila, jak to celé vlastně dopadne.

Katelienes
08.11.2022 5 z 5

Skvělý příběh plný kouzel, intrik a záhad. Divokou Arku si musí snad zamilovat každý čtenář, stejně tak Lastyanaxe. Příběh je velmi čtivý, plný akce a bez zdlouhavých nudných pasáží. Jednoduše, kniha se čte sama.

Za sebe mohu jen doporučit, pokud máte rádi fantasy s nádechem záhad tak je tato kniha přímo šitá pro vás.

tyrkysoveknihy
23.10.2022 4 z 5

Pokud hledáte akcí a bitvami natřískané fantasy od začátku do konce, tak hledejte dál. Ovšem pokud vám sedí spíše více intrik a politiky, ve které převládádají záhady a napětí okořeněné sem tam nějakou akcí či zvratem, tak jste u Bezvětrného města na správné adrese.

Na knize mě právě nejvíce zaujalo ono prostředí - město, jež je rozdělené do sedmi úrovní, plné kanálů po kterých jeho obyvatelé cestují na želvách, což příběhu dodalo i jistou hravost, rozvernost či rozpustilost. Magický systém mi přišel zajímavý, ale mohl klidně dostat o něco více prostoru - ráda bych se s Arkou podívala více do její výuky. Zrovna tak bych se ráda víc mrkla do jednotlivých úrovní města (tedy kromě první a sedmé ze kterých jsme viděli nejvíc) a na ministry a jejich funkce. Celkově vzato, svět má kniha vážně super - je promyšlený, je uvěřitelný, je funkční. Myslím, že v té hromadě fantasy světů vážně dokáže zaujmout.

Příběh je napsaný ve třetí osobě a vyprávěný z pohledu více postav - hlavně tedy Lastyanaxe a Arky. Postavy jsou to rozmanité a dobře vykreslené - jejich motivy jsou jasné a pochopitelné. Doufám, že se ve dvoce dočkám i mé oblíbené feministky Pyrrhy. Tady bych chtěla zmínit, že více mě bavily právě části Arky, které mi přišly asi trochu více akční (díky závodu, zkouškám…), a jejíž komentáře a svéhlavost příběh… odlehčovaly. Její hovory s Lastem mi sedly a bavily mě. Zmatek jsem v postavách neměla, ale musím říct, že by nebylo špatné jejich pohledy ještě více stylem psaní odlišit (jak jsem si časem všimla… i část třináctileté Arky totiž obsahuje slova jako vyluzovat, obsedantní či licoměrnost), což souvisí i se závěrečným bodem této recenze.

Děj bych zajímavou směsicí odhalování korupce a vyšetřování vraždy protkané Arčiným pátráním po otci a jejím zasvěcováním do magie. Tak akorát, aby to udrželo čtenářovu zvědavost. Rozuzlení pro mě nebylo nějak šokující, ale musím říci, že to má autorka dobře promyšlené a vyplatí se u čtení vážně dávat pozor.

Všimla jsem si, že celkem dost lidí říká, že se tato kniha pohybuje mezi middle grade, YA a fantasy pro dospělé. No, já mám v tomto celkem jasno. Zařadila bych jí díky pomalému tempu, trochu i rozsahu, tématům (politika, postavení a práva žen, sociální rozdíly a nevraživost mezi vrstvami, první zaměstnání právě dostudovaného devatenáctiletého hrdiny), věku hlavních hrdinů (19 a 13) a jak jako celkovému pocitu do NA fantasy - funkce NA je být mostem mezi YA a fantasy pro dospělé. No a i new adult kniha může být místy hravá .

Za poskytnutí výtisku knihy na recenzi děkuji nakladatelství Host.

Turlogh
06.10.2022 5 z 5

Výborná fantasy. Přečteno jedním dechem, oba díly za dva dny. Vřele doporučuji. Howgh.

TynaBehuncikova
14.09.2022 5 z 5

Přečteno během týdne a bylo to super! Už jsem zaúkolovala přítele, aby mi koupil druhý díl

Zpočátku jsem byla skeptická, přišlo mi to jako teen fantasy, ostatně třináctiletá hrdinka, která má doslova víc štěstí než rozumu, to jen potvrzovala. Nakonec ale musím říct, že se to solidně rozjelo v politickou vyšetřovací až detektivní akci. A ono zmiňované štěstí se v závěru taky vysvětlí

Rozhodně to není předvídatelné, kniha je přímo napěchována zvraty, napětím, dobrodružstvím a za to si zasloužila i mou pátou hvězdu. Ani chvilku jsem se nenudila a celé mě to až extrémně bavilo.

Jak říkám, těším se na další díl a to asi mluví za vše.

Alex.Barunka
05.09.2022 4 z 5

Asi jedny z nejčistších čtyř hvězdiček.

Na Bezvětrném městě mě baví hned několik věcí. V první řadě to, že kde se vzalo, tu se vzalo. Nikdo o něm nevěděl, nikdo vehementně nečekal na překlad, nikdo jej předtím kvůli překladu z francouzštiny nečetl.

Věc druhá - s jakou lehkostí to autorka všechno přenáší na papír. Není to komplikovaný, je to vlastně dost jednoduchý, hbitý a přímočarý s kapkou humoru. Nebudu říkat, že nejsou místa, která by si nezasloužila ten krok hlouběji, protože jsou. Ale jako celek to bylo krásně plnohodnotný.

Věc třetí - je to jiný, svěží. Jak po stránce budování světa (ale amazonky pořád trochu bolí), tak v rámci intenzity vztahových záležitostí, které nehrají úplně první housle, ani druhý. Ani magie se nedere dopředu, i když by se z prvních stránek mohlo zdát, že otěže přebere právě ona. Ty aspekty jsou trošku překopaný, hodnotově jinde, než na co jsme většinou zvyklí.

Hyperborea je město, které má sedm úrovní, želvy, které zastávají taxi službu, ministerstva, která mohla opravdu kápnout víc božské, minimálně to pro vyrovnávání a nakonec je to dějiště tak trošku detektivní zápletky, která otřese všemi úrovněmi.
A ono to všechno začíná skoro jako middle-gradka, u které se nakonec ale taky moc neohřejeme.

Těším se na dvojku, těším.

lena.o.knihach
22.08.2022 4 z 5

Bezvětrné město je první díl francouzské fantasy série, který na první pohled zaujme obálkou. Je nádherná a naživo přímo božská a pokud by vás nezaujala ilustrace, jistě si všimnete chybějícího písmena u nakladatelství.

Vítejte v Hyperboreji, tajemném věžatém městě rozděleného do sedmi úrovní. Úplně vespod (v první úrovni) bydlí nejchudší obyvatelé. Když se svezete želvou nahoru, dostanete se k těm nejbohatším. A právě v sedmé úrovni žije i devatenáctiletý Lastyanax - mág a nově i mentor Arky - třináctileté dívky, která do města pod kupolí přijela hledat svého otce.

Bezvětrné město není nabité akcemi, ale je plné překvapivých zvratů, správné dávky sarkastického humoru, magie, politických intrik, vyšetřování vraždy a skvěle vymyšleného prostředí, díky čemuž se nebudete moct odtrhnout. Bohužel je plné i překlepů a chyb, bez kterých bych se klidně obešla.

Kapitoly se střídají hned z několika pohledů. Nejvíc mě bavilo dobrodružství drzé Arky, která závodila na koni, podstupovala zkoušky, aby se mohla stát učnicí, bojovala o život a měla spoustu tajemství. Už se nemůžu dočkat pokračování!

Autorovy další knížky

Éléonore Devillepoix
francouzská, 1991
2022  86%Bezvětrné město. Kniha První
2022  82%Bezvětrné město. Kniha Druhá

Kniha Bezvětrné město. Kniha První je v

Právě čtených4x
Přečtených106x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených5x
Knihotéce100x
Chystám se číst174x
Chci si koupit46x
dalších seznamech3x