Bezvadný den

Bezvadný den https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446989/bmid_bezvadny-den-5eL-446989.jpg 4 18 4

Prozaický debut významného českého spisovatele, dramatika a publicisty Ivana Klímy, který měl svou premiéru roku 1960. V souboru povídek se Ivan Klíma vyrovnává s tématem osamocení, s vnitřním stavem člověka, jenž se náhle ocitne v těžké situaci, s lhostejností i odcizením. Vzhledem k době, kdy byla kniha vydána, jsou zde ovšem zpracovány i modelová a časově poplatná témata jako jsou brigády či život mladých lidí ve venkovském prostředí. I tady však autor odvážně hledá a mnohdy odhaluje potíže jedince, který se pohybuje uvnitř vlastního uzavřeného světa a jen obtížně se identifikuje s okolní, rádoby bezstarostnou a optimistickou společenskou atmosférou.... celý text

Přidat komentář

mi-380
11.07.2021 4 z 5

Devět povídek a na konci jedna ústřední novela, která zabírá víc než polovinu knihy. Autor nás zavádí do periferních částí naší republiky na konci padesátých let. Pohraničí, omšelá pražská čtvrť, smutné lásky, kolektivizace, budovatelské nadšení, závazky, povinné studentské brigády, stranické schůze. Doba stále ještě nebezpečná, Klíma ji ale popisuje jen s přiměřenou angažovaností, takže se nejedná o agitku, ale o poctivý popis doby z pohledu tehdy levicového intelektuála.
80 % (aktuálně 11 hodnocení s modrým průměrem 71 %).

Alíša236
09.08.2020 5 z 5

hodně hodně hodně dobrá kniha. Velice mě překvapila, nic jsem od ní nečekala a byla to fakt pecka. Na pár stránkách každé povídky tolik hmatatelné energie, nálady, smutku.... nálada z každé povídky úplně kape. Musím si od autora ještě něco přečíst. (mimochodem mám ráda pocit, když cítím, že je autor chytřejší než já a přitom mi to nevnucuje....)


karinga
16.07.2013 4 z 5

Ráda si v knihách podtrhávám "povedené" věty, pasáže. U čtení této knihy bych jí musela podtrhnout dobrou polovinu a proto tleskám. Skvostné.

dusty
24.09.2012 4 z 5

Zajímavá práce I. Klímy. V povídkách se autor pokouší o popsání momentálního stavu psychiky v mezních situacích. V nejdelší z nich je nastíněn pocit odcizení mezi lidmi, lehce z toho zavání existenciální témata. Z knížky je bohužel cítit komunistická minulost (v té době ještě současnost) Ivana Klímy.