Bezva finta

Bezva finta https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42327/bmid_bezva-finta-nsD-42327.jpg 3 10 6

Grimm dostane geniální nápad, jak vyloupit banku. V převleku za klauna proniká do peněžního ústavu, podaří se mu zesměšnit policisty, a nakonec uteče i s komplici s bohatou kořistí. Jenže geniální plán začíná dostávat trhliny… Novela se stala předlohou pro stejnojmenný film s Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Quick Change


více info...

Přidat komentář

konicekbily
25.08.2023 4 z 5

Většinou nejdříve si přečtu knihu a potom vyhledám filmové zpracování. To bylo lze aplikovati, pokud knižní vydání bylo po ruce. V tomto případě snad každý z mých vrstevníků viděl Belmondův super-výkon a tehdy byl s ním spokojen. Nyní v naší DK se mohu dopracovat ke zjištění, kde jsou předlohy k těmto filmovým pokladům. Nesrovnávám, spíše porovnávám jak se filmoví tvůrci vyrovnali s předlohou a jak si ji upravili.

Lili
16.02.2023 3 z 5

Plán je plán. Ale jde všechno doopravdy naplánovat?


trudoš
25.04.2018 5 z 5

Obrovské překvapení. Nečekal jsem lautr nic, o to spíš, že filmové zpracování si pamatuji matně z dětství a na žebříček mých nejoblíbenějších snímků se nikdy se nedostalo. Film s knihou však srovnávat nelze. Přestože se oboje pohybuje v rovině zlodějské komedie, tam kde se biják drží v mantinelech svižné zábavy, Jay Cronley rozjíždí skutečný kolotoč trablů a komplikací. A přitom vůbec nevadí, že ústřední zvrat znáte, protože román zdaleka nestojí pouze na něm. Inkriminovaná bankovní loupež končí poměrně záhy a pak už následují eskapády, u nichž se zkrátka nejde se nesmát.
Nebýt předmluvy, dal bych ruku do ohně, že text ve skutečnosti napsal Donald E. Westlake. Groteskní rovina vyprávění i styl zápletky, kdy se geniální zlodějský plán rychle mění v katastrofu čistě díky nepředvídatelným (a zpravidla nešťastným) zásahům osudu, to vše ukazuje na ruku mistra. A přestože Bezva finta vznikla v roce 1981, není na ní nic, co by v průběhu let nějak zevšednělo, nebo přestalo fungovat. Úžasná věc.

ber-tram
10.12.2015 3 z 5

Film bezva, knížka finta – na ty, kteří mají jako kultovní zafixovaný film a totéž očekávají od knížky. V ní se budou marně snažit poznat v Grimmovi šarmantního Belmonda a udržet prst na tepu rozháraného, byť slušnou pointou korunovaného děje. Ale jak jsem v LK zajásal, vida na přebalu klauna! „Taková pizza, mňam, mňam, mňam!!!“ 14/15

ThomasRuhe
17.11.2015 2 z 5

Velké zklamání.Hodně jsem se na knihu těšil, protože mám rád film s Belmondem, ale tady úplně chybí vtip i akce. Je to hodně odfláknuté. Pro toho kdo má ten film rád, tak když necháte tuhle knihu ladem, tak o nic nepříjdete.

tytyna95
29.06.2014 2 z 5

Jsem opravdu zklamaná... Přestože mě konec lehce překvapil, musím i tak konstatovat, že se mi tohle stalo poprvé - kniha je pro mě o MNOHO horší než film /Bezva finta - 1985/. I když je to samozřejmě subjektivní.

Autorovy knížky

Jay Cronley
americká, 1934 - 2017
2010  62%Bezva finta

Kniha Bezva finta je v

Přečtených12x
Knihotéce7x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x