Bez šance
Komentáře knihy Bez šance
Spousta znepokojivých otázek a poctivé hledání odpovědí. A děsivé vědomí, že se něco takového klidně může stát...
Bez šance se fakt dobře čte. Neal Shusterman píše svižně, čtivě a dokáže člověka rychle vtáhnout do děje. Nejsem úplně expertka na dystopie, takže nemůžu knihu nějak zásadně porovnávat s jinými autory, maximálně snad s 1984, ale s tím asi nechce být srovnávaný nikdo.
Příběh se odehrává ve společnosti, kde platí děsivý zákon. Každé dítě má právo na život od početí do třinácti let, ale mezi třináctým a osmnáctým rokem už záleží na rodičích, jestli ho chtějí vychovat do dospělosti. Pokud ne, dítě jde na takzvané rozpojení, při kterém jsou všechny části jeho těla využity pro lidi, kteří je potřebují. Na rozpojení se dostávají problémové děti, děti z dětských domovů nebo potomci věřících rodin, kteří slouží jako ,,desátky".
Kniha sleduje tři třináctileté hlavní hrdiny, kteří jsou na útěku, protože se sami mají stát rozpojenci. Samotný námět je opravdu silný a originální a nabízí spoustu prostoru k zamyšlení.
Co mi ale trochu vadilo, je to, že Shusterman ne vždy dostatečně vysvětluje pojmy a fungování tohoto dystopického světa. Některé věci člověk pochopí až později a některé vlastně vůbec.
Když bych navíc chtěla jít víc do hloubky, tak určité momenty trochu postrádaly logiku. Občas se také dělo až moc věcí najednou a některé pasáže působily zbytečně, protože děj nijak neposouvaly a pro příběh nebyly důležité.
Na druhou stranu samotné rozuzlení bylo nakonec vymyšlené opravdu dobře a závěr fungoval skvěle. Přesto mě ale kniha neuchvátila natolik, abych měla potřebu hned sahat po druhém dílu.
Úžasné a zároveň příšerné. Po hodně dlouhé době kniha, u které jsem se rozbrečela a dalo mi dost práce se uklidnit a kvůli které jsem také oželila spánek.
Autor sepsal tuto knihu parádním stylem, který vás prostě nutí číst dál, i když zároveň nechcete ale prostě musíte. Prostě chcete a potřebujete vědět co je na další stránce.
Mohu říct, že jsem ani neměla problém se vžít do postav a dívat se na situace jejich očima (což je pecka) a morálních otázek k zamyšlení zde bylo víc než dost, což mne naprosto vyhovuje.
...
Příběh byl v určitých chvílích opravdu silný. Až tak, že jsem si říkala, že pokračování nezvládnu... ale zvládnu.
Přečteno podruhé - a opět zásah. Pořád jsou tam neuvěřitelně silné pasáže. A poslední část, začínající Rolandovým závěrečným výstupem, je prostě dechberoucí. A co vy? Nechali byste (se) rozpojit?
Opět přesvědčil. Ja Neala asi miluju. Na sérii se Smrtkou titul Bez šance nemá šanci, ale vzhledem k tomu, ze se jedná o prvotinu nemam co vytknout… neskutečně promyšlený svět, skvělé postavy, jakkoliv jsou vám nesympatické. Chci číst všechny jeho knihy.
Kniha mě hodně zaujala zápletkou a přiznám se že jsem docela dlouho sbírala odvahu se do ni pustit. Nakonec příběh se vyvíjel úplně jinak než jsem čekala, ale vůbec mi to nevadilo. Je to kvalitní dílo, které Vás donutí se zamyslet nad spoustou etických otázek. U některých z nich Vaše odpověď bude jednoznačná, u jiných - ne. Trochu mě mrzí že autor se nevěnoval víc světu jako takovému, ale třeba to dožene v dalších dílech. Rozhodně jsem si knihu užila (i přes husí kůži kterou jsem občas měla) a těším se na pokračování.
Od Shustermana jsem již četla Sucho a sérii Smrtka, Bez šance tak byla dalším logickým krokem. Všechny dosavadní knihy v sobě spojují poměrně drsný námět a "dětské" hlavní hrdiny, kteří i přes nesčetné útrapy svými činy prokážou, že jsou hrdinové právem.
Téma rozpojování pro mě osobně nebylo vůbec jednoduché. Smířit se se světem, kdy rodiče dokážou poslat své děti na porážku, šlo těžko. Zvlášť ve srovnání s dnešní realitou, kdy je dětí pomálu. Shusterman však dokázal těžké téma zlehčit a naservírovat ho tak, že i pro mě bylo stravitelné a sama jsem již zvědavá, co nabídne v dalších dílech.
Skvělá serie a moc se mi líbily i nějaké ty poznámky autora k pravdivým nálezům např. na Ukrajině. Dechberoucí a děsivé zároveň. A věřím, že za oponou toho, co je nám známé se dějí na černém trhu opravdu hodně podobné zrůdnosti. :( Hlavní postavy mi přišly super a kniha odsýpala svižně.
Těšila jsem se na další pociny tohoto autora co jsem docetla celou Smrtku, ale bohužel jsem byla zklamaná. Na konci pár stran bylo zajímavých, jinak pro me nuda. Do pokračování zatím nejdu.
(SPOILER)
Autor pro mě není neznámý, četla jsem jak trilogii Smrtka tak Sucho, takže jsem věděla, do čeho jdu. Navíc námět byl hodně zajímavý. Jaké bylo moje zklamání, když jsem se na začátku dost trápila. Útěk, únos a do toho to mimino. Jak o tomhle někdo mohl napsat, že je to lepší než Smrtka? Pak se ale děj otočil, nabral spád a mě to začalo děsně moc bavit. Hřbitov byl podle mě super místo. No a konec? Kapitola s popisem rozpojení byla něco z čeho vám mravenčí celé tělo. Končilo to sice happy endem, ale co bude v dalším díle? Přijde si Connor pro svůj dopis rodičům?
A mimochodem, obálka prvního vydání je prostě fenomenální.
(SPOILER) Kniha nás seznamuje s děsivým světem. Světem, ve kterém mohou rodiče do 13 let svého dítěte rozhodnout o jeho rozpojení na náhradní orgány. A důvod může být jakýkoli. Třeba nemožnost se dohodnout při rozvodu, čí bude dítě. Samozřejmě několik rozpojenců uprchne a pokouší se najít místo pro nový život. Ale vláda se je snaží chytit, protože na jejich orgány už mají kupce. Je to boj o přežití.
Od autora jsem četla Sucho, které mě bohužel zklamalo, proto jsem se bála pustit do této knihy.
Bez šance se mi ale líbilo. Námět je originální a velmi zajímavý.
Při čtení na mě působilo jako by si to autor vymýšlel za pochodu. To není v zásadě špatně, ale jsou spisovatelé, kteří si to předpřipraví, promyslí, „vybudují“ si to v hlavě a z textu to jde poznat. Tady jsem měla pocit, že měl autor ten nápad, ale všechno nebo většinu vymýšlel až v průběhu psaní.
Všechny tři hlavní postavy jsem si velmi oblíbila a hlavně kvůli nim bych si chtěla přečíst další díl (i celou sérii), abych se dozvěděla jaké osudy je čekají. A ráda si i knihu přečtu znovu, než se dostanu k pokračování.
Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Přes neskutečně bolavé téma se čte jedním dechem. Osudy tří hlavních postav se prolínají od samotného začátku, aby se na konci spojily v jeden, který změní všechno, co změnit šlo. V námětu mi kniha připomněla Znamenitou mrtvolu od Agustiny Bazterricy.
Právě jsem dočetla nejsmutnější knihu v mém životě.
Po dlouhé době jsem si zase pobrečela. Teda, je zázrak že jsem tím nevzbudila sourozence.
(čteno cca do 2:30 ráno)
Celé téma mě celkem zasáhlo. Asi si nedokážu představit, že bych já, reálně já, měla bojovat o svůj život už v tak nízkém věku.
Nejhorší bylo rozpojování Rolanda. Nechápu proč, nesnáším ho, ale stejně!
Prostě nechápu jak tuto část někdo mohl číst a nebrečet.
Čím víc byl rozpojený, tím víc jsem sama umírala. Prostě v jednu chvíli jsem byla úplně prázdná. Nebo alespoň takový to byl pocit.
Ráda bych si přečetla druhý díl, ale obávám se že...JO přečtu si ho!
Hehe.
Z hlavních postav jsem si nejvíc oblíbila Connora. Risu a Leva mám taky ráda, ale Connorovy kapitoly byly prostě nejlépe "vžitelné".
Doporučuji 10/10.
A možná by se dalo říct, že tuhle knihu mám fakt ráda :)
Od autora jsem četla všechno, co od něj u nás vyšlo, až na tento skvost. Jsem ráda, že jsem to konečně napravila, protože tato série si určitě zaslouží přečtení. Opět zde máme originální svět, který se uchýlil k něčemu, jako je rozpojování dětí. Nápad je opravdu skvělý, čte se to opět dobře a zajímalo mě, jak vlastně takové rozpojování vypadá. Odpověď jsem našla na konci knihy (a bylo to super). Měla jsem ale problém s kapitolami z pohledu Leva, to mě tolik nebavilo. Taky tam je pár věcí, které nedávají logicky úplně smysl, ale i tak jsem si ji užila a určitě půjdu číst i druhý díl.
Je hrozné, čo všetko sú ľudia ochotní urobiť v mene "vyššieho dobra".
Je veľmi málo živočíchov, ktorí sú k svojmu vlastnému druhu tak krutí ako človek.
Příjemné překvapení. Bála jsem se násilného námětu, ale za mě lepší, než Smrtka a těším se na další díly.
Ja si nepamätám ...kedy naposledy ma kniha TAK poznamenala. Ten koniec (kto vie vie) som musela čítať s pauzamy, cez slzy som skoro nevidela a aj tak som to nakoniec musela dočítať nahlas aby sa mi to lahšie spracovávalo...
Odzačiatku-
Sledujeme predovšetkým 3 hlavné linky Connora, Risu a Leviho. Neviem čím to ale Connor si ma získal od začiatku a to som si myslela ,že ho nebudem mať rada. Jeho aj Leviho vývoj mi tam príde najviac patrný zato u Risi vôbec.
Príbeh je čtivý, tempo svižné, námet je mierne povedané znepokojivý. Napriek tomu ( a mojej traume) je kniha užasná a určite stojí za prečítanie. A viem ,že v dnešej dobe mladší čitatelia už čítajú kde čo ale tu by fakt nebolo odveci možno tých 15+. (len môj názor som trochu citlivejšia povaha)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
antiutopie, dystopie, kakotopie americká literatura budoucnost vzpoura pro dospívající mládež (young adult)Externí recenze
- Recenzia – Neal Shusterman: Uvoľnení / Fandom.sk - Valéria Scholtzová
- Můj první názor na knihu Bez šance / barbora7SbM
- Můj první názor na knihu Bez šance / barbora7SbM

83 %
77 %

Skvely namet. Bavili me ruzne pohledy a to, jak autor vybral ruzne druhy rozpojencu. Nad cim vsim musel uvazovat. Postavy jsem si oblibila. Kniha je plna zamysleni a moralnich dilemat. A to me bavi.