Bez peria

Bez peria https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434348/bmid_bez-peria-vJW-434348.jpg 4 292 30

Druhá zbierka newyorského filmára, spisovateľa a hudobníka Woodyho Allena (*1935) Bez peria (Without Feathers, 1975) vychádza presne po štyridsiatich rokoch od vydania v Spojených štátoch pri príležitosti autorových osemdesiatin. V Amerike zožala veľký úspech – štyri mesiace figurovala v zozname bestsellerov denníka The New York Times –, no čitatelia na Slovensku si ju doteraz mohli prečítať len v českom preklade.... celý text

Literatura světová Humor Povídky
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Without Feathers , 1975


více info...

Přidat komentář

missbellatrixx
01.01.2024 5 z 5

Tak takovou bombu jsem teda nečekala...bylo to krutopřísně báječné...to snad sjedu ještě jednou:)

hawěť
06.04.2023 4 z 5

Tak výrazný allenovský rukopis, že je až k nevíře, že to člověka furt dokáže bavit, respektive ho to úplně "furt" bavit nedokáže. Nicméně chvílema velkolepá sranda.


Z.V.
24.10.2022 5 z 5

Povídka "Kdyby byli impresionisté dentisty" mě úplně dostala. Celkově je to ale super jízda plná šílených nápadů. A to se mi líbí, stejně jako u ostatních Woodyho povídkových knížek. Proto je taky beru do ruky nejčastěji. A vždycky se pobavím k slzám.

jant02
22.09.2021 3 z 5

Mám rád humor Woodyho Allena, viděl jsem desítky jeho filmů, některé opakovaně. Dívat se čas od času na svět jeho očima mi není cizí. Avšak i přesto, že povídky v této sbírce obsahují mnoho opravdu vtipných momentů, sžíravá satira kvete mezi řádky jak sedmikrásky na louce a absurdita některých autorových obratů mi občas vyrážela dech, přesto všechno hodnotím celek jen jako mírně nadprůměrný. Dokud jsem si představoval, že jednotlivá „moudra" pronáší svým nezaměnitelným zajíkavým stylem Woody osobně, bylo to skvělé, ale jakmile jsem na chvíli z této představy vypadl, kouzlo se ztrácelo. Vnímal jsem určitou nevyrovnanost souboru, u některých povídek jsem se skvěle bavil, některé jsem dočetl jen z úcty k autorovi. Kdyby to šlo, dal bych 3,5 hvězdy. Bohužel to nejde, takže tentokrát za 3.

Greenfingers
16.08.2021 4 z 5

Woody Allen mě opět dokázal rozesmát. Nejvíce snad v povídce, ve které Vincent van Gogh coby dentista sděluje své zkušenosti ze zubařského řemesla svému bratrovi
Theovi. Takovou absurditku jen tak nevymyslíš.

jimbow
02.04.2021 4 z 5

K čemu bych tak Allenovy povídky přirovnal? Už vím. Je to s nimi jako s rozbalováním vánočních dárků, viděno dětskýma očima. Se vzpomínkou na všechny minulé Vánoce se nemůžete dočkat až přijdete ke stromku a začnete rozbalovat dárky. Je to znovu tak vzrušující a každý nově rozbalený dárek vám dělá obrovskou radost. Postupem času se ale z rozbalování stane rutina a vy byste si nejradši šli hrát do svého pokoje a zbylé dárky nechali nerozbalené svému osudu.
Tahle recenze přesto není míněná jako kritika, autor se velmi snaží, aby každá povídka byla originální - spíše ale její stavbou či námětem. Vlastní absurdní fórky, nebo spíše jejich duch, mi po chvíli čtení přijdou dost podobné. Snažit se přečíst celou knihu na jeden zátah, alespoň u mě, nefunguje. Ve své privátní knihovně byste ale knihy W. Allena rozhodně měli mít, aby bylo kam sáhnout v případě potřeby okamžitého zlepšení nálady. V tu chvíli doporučuji náhodně si vybrat pouze jednu, dvě povídky. Pak je jejich (i vedlejší) efekt dokonalý.

JancaMia
22.04.2020 4 z 5

v patnácti jsem hltala a ťeď s odstupem patnácti let se jen směju pod fousama a trošku žbrblám ... další klasika dle mých měřítek zlatého fondu

Disease
25.10.2018 3 z 5

Asi 3 povídky byly super, zbytek poněkud monotónně absurdní.

Česneksmedem
03.09.2018 2 z 5

Dlouho jsme nechtěli a neměli televizi. Teď už ji máme (poplatky platíme), ale pouštíme ji prakticky jenom na Štědrý den, na Silvestra a když má být konec světa. Nevím, který z těch tří dnů to zrovna byl, ale zahlédnul jsem v ní na krátký okamžik WA. Zdálo se mi, že ze sebe ten chlápek dělá blba, i když je zřejmé, že je velice inteligentní. No a u této knihy povídek jsem zjistil, že ten blb jsem já. Možná je to tím, že na tak absurdní humor jsem už moc starý. A to i přesto, že by teoreticky WA mohl být mým otcem. Snad bych ho pak i lépe chápal.

Tomas@S
24.08.2018 4 z 5

Dost vtipna knizka, plna vybornych napadu. Nektere mi ale uplne nesedly tak kvuli tomu davam o hvezdicku min nez plny pocet. Presto za mne jednoznacne skvela vecicka, ktera zarucene pobavi.

happy-smile
06.04.2017 2 z 5

Sice mám ráda šílený až absurdní humor, ale toto asi není nic pro mě. Podle mě je to až moc a ve výsledku to vlastně ani není vtipné. Takže bych to klasifikovala tak, že se jedná o knihu pro otrlé (nebo otrkané) humoristy...

PetraMishka
07.01.2017 4 z 5

Velmi rychle se čte, ale není pro každého, a myslím, že postupem času bude pro stále méně lidí. Představivost Woodyho Allena spojuje jeho hluboké vzdělání, znalost klasiků a života, a výsledkem jsou bizarní výjevy, které si představuji jako scénky z Monty Pythonů.

veron_nika
05.12.2016 1 z 5

Nie, nie a este raz nie. Allenove filmy ano, knihy nie.

Sighisoara
09.10.2016 3 z 5

Na světě jiného Woodyho Allena není!:-)

allebra
27.08.2016 4 z 5

Humor Woodyho Allena asi není pro každého a je potřeba si na něj chvilku zvykat. Svými filmy si mě už získal a teď se mu to daří i u povídek. Určitě si přečtu i jeho další knihy.

Lessana
14.07.2016 2 z 5

Pred rokmi (nechcem napísať rokúcimi, hoci mi to tak pripadá) som bola neuveriteľne poctená, keď sa mi táto kniha, spolu s Vyřídit si účty, dostala do rúk. Čítať som ju ale začala až o dosť neskôr. Ktovie, ako by som ju vnímala predtým, najskôr nekriticky, ako dokonalú, ako "správny intelektuál", ktorý sa stretne s produktom Woodyho Allena. Ale teraz, žiaľ, musím skonštatovať, že to nie že nie je 100 % literárny či umelecký skvost, ako by som pred rokmi bez váhania povedala, dokonca je to kniha, ku ktorej sa nepotrebujem nikdy vrátiť.

kutavi
04.03.2016 3 z 5

tahle kniha musela být opravdu překladatelský oříšek :-)
pobavilo

jitka3162
14.06.2015

Bylo to mé první setkání s Allenovým absurdním humorem. Musím říct, že se mi to líbilo, je to taková knížka, kdy si ji člověk veme aby se pobavil tak, že si pořád říká - "Co?", "Cože?", "A jako vážně."? Není to pro pochopení, ale pro pobavení :) Určitě si ještě něco od něho přečtu. Akorát si nedokážu představit jak na tomto postavit celou knihu, resp. jeden příběh. Krátké povídky se mi líbí.

standunun
15.01.2015 4 z 5

Allenův absurdní humor - občas člověk nepochopí. Ale jinak vcelku fajn jednohubka. Určitě si od něj přečtu další sbírku povídek :)

Danafantom
02.07.2014

Knihu jsem začala číst, když jsem byla trochu mešuge. To jsem se smála jako blázen. Pak jsem se vrátila zase do normálu a nechápala jsem, co mě na tom tak pobavilo. Asi prostě záleží na náladě. Ale abych pravdu řekla, tak doufám, že už nikdy nebudu mít chuť si přečíst něco od Woody Allena. ;)