Komentáře knihy Ztracená naděje
Popravdě jsem nečekala, že bude mít autorka ještě něčím překvapit po prvním díle.Tak nějak jsem myslela, že skoro vše bylo řečeno.Moc jsem se spletla.Byla to smršť emocí a dojmů
Tak tohle bylo pro mě neskutečné utrpení dostat se na konec. Nebýt míst, kde jsem si krátila dobu čekání čtením knížky, tak tenhle počin budu číst i přes půl roku. Kdyby tahle série neměla dva díly tak bych tolik netrpěla (jsem totiž člověk co knihy musí dočíst..) Naprosto zbytečný pokračující druhý díl. Čtete naprosto totožný příběh akorát z mužského pohledu s minimem odchylek od prvního dílu. Takže, jsem si tu knihu prakticky přečetla 2x. Absolutně nezáživná a nudná kniha. Půl hvězdy tentokrát dávám se zavřenýma oběma očima jenom proto, že se mi líbilo jak autorka uchopila slovo "zničený" - po smrti někoho blízkého, mohou být všichni - smutní, truchlící, plačící, zlomení..atd. jenom pouze rodič má plný nárok na to, cítit se zničeně.
Jsem znovu ztracene, beznadejne zamilovana!
Prvni dil byl laska od prvni stranky po posledni.
Tenhle dil byl nejdriv nadseni z pokracovani, pak strach z kazde dalsi stranky (kdyz dopredu vime, co se bude dit), vztek s Holderem, co vsechno se v jejich zivote pokazilo, smich z jejich vecneho postuchovani, pratelstvi s nejvic nejvetsim kamosem a prekvapeni, ze i v tehle knize se muze stat neco naprosto necekaneho!
Tolik emoci zazivam skoro jen u CoHo knizek..
Jak par vet zmeni pohled na celou situaci je neskutecne!
Neskutecne silna, krasna kniha!
CH miluju, stejně jako první díl této série, ale pokud by tahle kniha vůbec nevznikla, myslím, že by se nic nestalo. Čekala jsem nějaké pokračování, nebo nebo něco navíc, ale prakticky se děj opakoval z první knihy.
Ztracená naděje
Svět viděný Holderem je lépe popsaný než Sky v prvním díle. Bylo mi smutno z jeho zážitků, dalo se to číst, ale v momentě, kdy se setkal se Sky, je to vlastně duplicita – odstavce se opakují z prvního dílu, a to mě přestalo bavit. První díl jsem vzdala ve dvou třetinách a tento díl podstatně dřív. Autorku mám ráda, vše co jsem od ní četla, se mi moc líbilo. Ne, tato série není pro mne. Dávám 3 hvězdy, které jsou hodnocením vlastně jen začátku.
Ztracená naděje je často označována jako volné pokračování předchozí knihy Bez naděje. Jedná se však spíše o doplnění původního díla, neboť je celý děj převyprávěn znovu z pohledu Holdera. Příběh Sky nyní figuruje spíše v pozadí - dozvídáme se více detailů ze života Holdera, minulosti jeho zesnulé sestry Les, jejich vzájemný vztah, jak vše prožíval on a také jeho osobní boj s tím, zda Sky prozradit pravdu o jejím životě.
Tento díl určitě doporučuji číst až jako druhý v pořadí, protože se v něm už ze začátku naráží na to, co se v prvním díle dozvídáme až později, a mohlo by se tak vyspoilerovat šokující a emotivní odhalení ze závěru. Možná je také vhodnější číst tuto knihu s větším odstupem - já je četla hned po sobě a hlavní kostru příběhu jsem tak měla ještě v dobré paměti. Pasáže, které se objevují v prvním díle, mne tak místy trochu nudily a naopak jsem se víc těšila na části, ve kterých se dozvím něco nového. Celé vyprávění však ozvláštňují Holderovy deníkové zápisky, které koncipuje jako dopisy sestře Les.
Co se týká celkového hodnocení, musela bych opakovat to, co jsem zmínila již v recenzi předchozího dílu - opět byl příběh napsán čtivě a emotivně, avšak znovu jsem si říkala, zda by postavy v tomto věku jednaly takto dospěle. Koncept převyprávění určitě není zbytečný, ale možná by neškodilo spojit obě knihy do jedné a postupně děje prolínat, nebo třeba střídat kapitoly z pohledu Sky a Holdera. A bohužel také musím zmínit stejný nešvar, na který jsem narazila už při čtení 9. listopadu - v obou dílech bylo opět poměrně dost chyb, překlepů a chybějících písmen, které by jistě vychytala pečlivější korektura a redakce.
Ztracenou naději opět doporučuji stejné cílové skupině jako předcházející díl, ale jak jsem již zmínila, tuto knihu je určitě lepší číst až jako druhou v pořadí.
Hodnocení: 3,5*
Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)
Ne, příběh psaný z pohledu jiné postavy opravdu nebyl záchranou prvního dílu. Příběh překombinovaný, těžko říct, jestli by se tohle mohlo v reálném životě stát. Dočetla jsem, protože jsem potřebovala něco nenáročného na vyčištění hlavy, což účel splnilo, moje hlava je zcela vygumovaná a od Colleen si musím dát pauzu.
Zpočátku jsem měla pocit, že už jsem knihu četla, až když jsem hledala krátký souhrn, tak jsem zjistila, že je to z pohledu Holdera. Četlo se to samo. Oddychovka.
Prakticky přepis prvního dílu, jen z pohledu Holdera. Nutno říct, že jeho verze se mi líbila o něco více, neboť Sky jsem nikdy příliš nechápala a přišla mi protivná. Román nicméně trpí stejnými nedostatky jako první díl - dlouhatánské odstavce o ničem, vážná a zajímavá témata, jenže v rukou autorky, která je nedokáže pojmout poutavě a věrohodně, a postav, jejichž jednání nedává smysl. I Holder mi lezl krkem - na mlčenlivého introverta vede obdivuhodnou řadu procítěných monologů, které by se hodily spíše do úst psychiatra než údajně málomluvného mladíka. První díl měl alespoň neotřelou zápletku s pár zajímavými zvraty, ale tuto knihu vesměs nemá cenu číst.
Sakra, Collen to fakt umí. Sice jsem jako první přečetla druhý díl, ale to mě asi metrápí a těším se na ten první. Ze začátku ani nevíte, co se bude dít a každou stránku hltáte v napětí. Je to moje druhá kniha od Collen a zároveň druhá, která mě na konci rozbrečela. Emotivní příběh nesmírně čtivý s občas nerealistickým množstvím zvratů, ale právě ty vás podle mě vtáhnou a vyhodí až na konci.
Je to už spíš takové doplnění, opravdu se toho tam hodně opakuje z předchozího dílu. Ale je to krásný čtení jako všechny knížky od Hooverové.
Jediný co bych chtěla vědět která holka to byla s Danielem v tý úklidový místnosti. Tipla bych to na Less.
Další z knih, kdy byl uchopen stejný příběh, jen z jiného pohledu. Ne vždy mě takové čtení baví, protože už není moc co odkrýt a i tady jsem se občas během čtení nudila, protože některé fáze byly prostě převyprávěné znovu. Ale v závěru jsme se přecejen něco nového dozvěděli a zjistili jsme konečně pohled postavy, která v celém příběhu sehrála jednu z hlavních rolí, aniž by tam byla. A možná díky tomu jsem po dočtení cítila takové zvláštní smíření, které jsem po přečtení prvního dílu necítila. Takže ve finále jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.
Upřímně je pro mě tohle první knížka od Colleen. A dostala se ke mně náhodou . Tím že sem nějak extra nepotřebovala číst předchozí díl sem si tento užila .
Z Holderova pohledu se mi četlo dobře , jeden čas sem se teda nudila , myslím že to bylo někde mezi půlkou kdy mám pocit že to bylo až moc natahované. Ale knížka se mi líbila , určitě si do budoucna přečtu i jinou Colleen knížku.
Prakticky stejný příběh jako předtím, s pár dodatky. I tak mě to ale bavilo číst ! U prvního dílu jsem si totiž často říkala, že bych chtěla pohled i z druhé strany :) Takže za mě super, bylo to čtivé, určitě doporučuji ! :)
První díl z pohledu Hope se mi moc líbil, byl silný. Tento díl je také silný, ale číst znovu stejný příběh asi není nic moc pro mě. Některé věci se doplnili a bylo to fajn. První stránky po Lesliní smrti mě bavili, znát jeho pocity, myšlenkové pochody. Pak sem tam něco zaujalo. Přiznávám se, důvěrnosti jsem přeskakovala dost razantně. A pak co konečně bylo fakt super byly poslední stránky. Ty za to stáli, se prokousat touhle knihou. Asi na to jsem čekala.
Četla jsem hned po prvním díle a bylo to fajn. Některé věci si skvěle doplní a čtenář toho víc pochopí. Je to silný příběh, určitě doporučuju k přečtení.
Knihu jsem četla hned po prvním díle a měla jsem strach,že mě tento díl bude nudit,když vlastně vím,jak to všechno dopadne. Ale opak byl pravdou a dokonce se mi tento díl z pohledu Holdera líbil možná i víc.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
přátelství, kamarádství sebevraždy láska smrt rodina tajemství romantika únosy dětí pro dospívající mládež (young adult) vyrovnání se s minulostí pohled jiné postavy na původní příběhColleen Hoover také napsal(a)
| 2018 | Námi to končí |
- Velmi povedený pohled na známý příběh / http://www.svet-mezi-radky.cz
- Ztracená naděje / Jane, janeseverything.blogspot.cz
- Když naděje umírá poslední / Knihomolčino, Eliška E. Jey

83 %

Škoda, že autorka nevyužila potenciál prvního dílu. Nešlo o pokračování, pouze o jiný pohled na stejnou situaci. Navíc nemůžu přijmout, že šestiletý chlapec má tak vyvinutou odpovědnost, trápí se výčitkami 13 let, dokáže milovat čtyřletou kamarádku...