Komentáře knihy Bez masky

m2056
10.04.2026

Kniha je biografie o člověku co zasvětil život odhalování zločinu bohužel jsem čekal že to bude více příběh.

BAYO
01.04.2026

Máte rádi seriál DEXTER? Pokud ano, je tahle knížka pro Vás to pravé! Je to takový Dexter ale v realitě a vlastně na druhé straně zákona - zde jako forenzní pracovník, policista, vyšetřovatel Paul Holes, reálná postava. Knížka je doplněna i fotografiemi z jeho života i z případů na kterých pracoval. Je udělána přímo skvěle - jako taková páteř je zde hlavní linie, asi 40-ti leté pátrání po sériovém vrahovi ale zároveň se věnuje i jiným případům, na které ve svém životě forenzního specialisty Paul narazil. Hodně se zde dozvíme o jeho osobním životě, což pro mne osobně byla třešinka na dortu, neb jsem povahově hodně podobný (již jako dítě jsem tajně pročítal otcovy schované, speciální vydání "Kriminalistického sborníku", určeného jen pro kriminalisty v oboru atd.) Osobní život Paula mne tedy hodně bavil a byl by možná podobný mému, kdybych se v životě ke kriminálce dostal (ne že bych o to neusiloval - život to ale chtěl jinak). Musím tedy knize dát plných pět * i když by dle mého zasloužila hodně víc. Chápu ale, že ne všichni jsou tak zažraní do problematiky vražd, forenzních technik a vyšetřování případů, na kterých si jiní vylámali zuby. Závěrem tedy poděkování alespoň touhle cestou Paulu Holesovi, že kniha vůbec vznikla. Troufnu si říci, že podobně čtivou knížku plnou napětí ale i psychologie nejen postav ale i samotného autora, jsem nečetl. Vstávám a buším dlaněmi o sebe BRAVO! BRAVO! Více takového materiálu do našich polic!!

Mihal27
20.03.2026

Som rád že som si mohol prečítať túto knihu. Veľa mi dala a mohol som spoznať prácu vyšetrovateľov z blízka. Kniha pekne popisovala metódy vyšetrovania zločinov a čo všetko je schopný jeden človek spraviť druhému.
Určite si túto knihu prečítajte.

Annabelle
11.03.2026

Kniha Bez masky vypráví příběh o chycení Zabijáka z Golden State. Jeho případ se stal kriminalistickým pomníčkem, tedy případem, který nebyl vyřešen a vrah nikdy nebyl dopaden. Ambiciózní vyšetřovatel Paul Holes se s touto skutečností ale nedokázal smířit a v roce 1994 případ znovu otvírá. A až za dlouhých dvacet čtyři let přichází kýžený výsledek a rodiny obětí si mohou oddechnout.

Říkám si, že po letech čtení, sledování a poslouchání true crime, hororů a thrillerů jsem už docela odolná a zvládnu všechno, ale kniha Bez masky mě opět přesvědčila o tom, že na zlo, které se skrývá mezi lidmi, mě zkrátka nic nepřipraví. Tohle bylo opravdu surové a šílené čtení o zvěrstvech, které prováděli sérioví vrazi na holčičkách, dívkách a ženách v průběhu několika desetiletí a nikdy nebyli dopadeni.

Vyšetřovatel Paul Holes se ale nevzdává a snaží se vrahy dopadnout. V průběhu čtení se seznamujeme i s jeho osobním životem, který se bohužel kvůli jeho práci začal částečně rozpadat. V příběhu sledujete Paulovo postupné zoufalství z nezdarů a také z ne zrovna přívětivých kolegů, kteří byli jeho pátrání nakloněni. On si ale šel za svým a můžeme se tak dočíst o tom, jak s pomocí DNA a internetových rodokmenů nakonec došel ke zdárnému cíli a případ Zabijáka z Golden State nakonec vyřešil. Šílené ale je, že jeho dopadení trvalo přes padesát let.

Knize bych vytkla skákání z případu do případu a opětovné vracení k předešlému případu. Mnohdy to působilo zmatečně, zvláště, když se v knize zmiňuje tolik jmen a která jsou si podobná. Knížka mě ale donutila i k dalšímu vyhledávání informací o případech a na internetu jsem se tak dočetla další zajímavosti a průběh soudu se Zabijákem z Golden State, který proběhl až v roce 2020, což je… hrozné.

Knížku určitě doporučuji, zvláště milovníkům true crime, ale opravdu to není lehké čtení. Knihu jsem musela často odkládat, protože surovost a bezcitnost vrahů na mě zkrátka byla moc.

4,25/5

tera2212
20.02.2026

Trochu náročnější čtení, ale určitě všem milovníkům true crime doporučuji.

TerkinKnižnySve
01.02.2026

Musím povedať, že nečítam anotacie kníh o to viac pre milo prekvapil celý dej Bez masky.

Ked v roku 1973 začal vyčíňať deviant, ktorý znásilňoval ženy a neskôr povýšil na znásilňovanie s tým, že ich manželia ležali v druhej izbe a nemohly sa pohnúť inak by ich zabil a dokončil to vraždami svojich obetí a neskôr sa vyparil.

Čo sa mu vtrdy dialo v hlave a čo sa stalo, že sa stiahol?

Keď neskôr v roku 1994 dostane tento spis ako odložený prípad do Rúk Paul Holes, trvá mu to dlhých 24 rokov, než sa dopátra k vrahovi.

Celá kniha je o pátraní a vyšetrovaní, sú tu odhalené Paulove postupy ale aj jednotlivé znadilnenia a samotné vraždy.

Tak ako to pri True Crime bežne funguje, nie je pre všetkých, možno aj tým, že je to skutočnosť a o to viac sa dvíha žalúdok nad tým, čo všetko im urobil.

V tejto knihe s Paulom žijete, nerieši len čisto tebto prípad ale hovorí i svojom živote, svojej rodine a spomínajú sa tu aj iné prípady, ktoré za svoju dlhú kariéru zažil a vyšetril.

Paul sa mi veľmi páčil a hoci jeho posadnutost vrahom bola k nevydržaniu , ten zápal pomohol pozostalím ale aj prvotným obetiam k povestnemu kľudu na duši a mohly sa po rokoch voľne nadýchnuť.

Knihu rozhodne odporúčam

_wejunkaa_
21.01.2026

Tak tohle pro mě byla velká pecka!

Jakožto fanoušek a milovník true crime vyprávění jsem knihu hltala od začátku do konce. Vyprávění Paula pro mě bylo jednou emocionální jízdou. Popravdě řečeno, z konce jsem měla obrovskou husinu a zároveň se dostavil pocit uspokojení, že závěr byl ten, ve který jsem doufala. Obrázkové ukázky na konci knihy byly také velmi pěkné.
Sumasumárum knize nemám co vytknout a pokud jste ještě nečetli knihu v žánru true crime, tak stoprocentně doporučuji začít touto knihou.

Jenny46
09.01.2026

Já si tentokrát nepřečetla anotaci, příběh skutečných zločinů, na kterých Paul H pracoval....
Kniha se mi nečetla dobře ty složité popisy zločinů, jde z toho cítit strach a ohavnost. Vyšetřovatel i v osobním životě to neměl jednoduché, rozumím ta posedlost odložených případů ovládá život.
Je to děsivá kniha, která se čte špatně, ale kdo má rád true krimi bude spokojený....

lea25
13.10.2025

Rozhodně doporučuji.
Paul to nevzdával a šel si zatím.Bylo to napínavý jako kšandy.A jak psal někdo přede mnou,ke konci byla husina až na zadku..Prostě jízda!

1Klárka1
13.09.2025

Kniha Bez masky od Paula Holesa bola pre mňa fascinujúcim a zároveň náročným čítaním.Pustila som sa do knihy s očakávaním, že sa ponorím do detailov známych prípadov. Autor, ktorý celý svoj život zasvätil odloženým kriminálnym prípadom, ma zaujal svojím zanietením.

Najviac ma prekvapil a nadchol prípad zabijaka z Golden State. O tomto prípade som nikdy predtým nepočula a bolo vzrušujúce sledovať, ako ho autor rozplieta. Nenechala som si o ňom vopred nič vyhľadať, aby som si užila prekvapenie na konci, keď sa ukázalo, kto bol páchateľom.

Napriek tomu mi niektoré veci v knihe prekážali. Príbeh pôsobí neucelene, pretože autor často skáče z jedného prípadu na druhý bez toho, aby ich poriadne uzavrel. To viedlo k určitému chaosu a musela som sa často vracať, aby som si potvrdila, v akom príbehu sa práve nachádzam. Trochu mi tiež vadilo, že sa v knihe autor venoval do hĺbky aj svojmu osobnému životu.

Celkové zhodnotenie: Napriek drobným nedostatkom považujem knihu za veľmi čtivú a zaujímavú. Paul Holes je skvelý rozprávač, ktorý dokáže čitateľa vtiahnuť do sveta kriminálneho vyšetrovania a odhaľovania pravdy. Bola to pre mňa skvelá skúsenosť a otvorila mi dvere k ďalším true crime knihám.

Niu
08.09.2025
Niu

Pro mne to bylo první true crime (jestli to správně píšu), které jsem četla. Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. A jakmile jsem zjistila, že se jedná o pátrání v odložených případech, byla jsem zaháčkovaná. Nejhorší asi byla povaha těch zvěrstev, která se tam děla, no co budu povídat, nic pěkného. To mě trošku zbrzdilo v pokračování. Ale jak jsem se do toho začítala, už mě to nepustilo. Musím se přiznat, že sázení případů bylo v knize trošku zmatečné - vždy až po chvíli mi došlo, že o tom už byla řeč, jen jsem si nepamatovala jména. Ale chápu, že je velmi složité podat to tak, jak to cítí autor - jedna věc byla aktuální práce, druhá odložené případy natajňačku a do toho vměstnat osobní život. Tady všechna čest Sherrie (a vlastně i Lori). Někteří lidé se možná opravdu narodí s Posláním, jen měli tu šanci mít po boku někoho, kdo miluje je a naopak - to je pak výzva. Myslím, že se autorovi podařilo velmi dobře přenést na čtenáře vše to špatné, ty pocity bezemočnosti, bezmoci to projevit, přičemž věřím, že Paul toho je schopen - vždyť podívejte se, o čem byla ta kniha - ano, spravedlnost, ale záchrana těch, co přežili, co tu zbyli. A rozhodně se podařilo vykreslit ten kámen, který spadl některým přeživším obětem ze srdce. Po tolika letech, tak dlouhá doba ... Jen mě v závěru celkem dost mrzelo, že celou knihu se honíme za zabijákem a pak se toho moc nedozvíme - nějaký motiv, jeho minulost atd. To by mne zajímalo. Rychle to spadlo do dalšího odloženého, nevyřešeného případu. Kniha je také protkána velmi smutnými konci ze stran Paulových přátel, to mne hodně bolelo. Bylo to opravdu velmi zajímavé čtení, přesně podle mého gusta, a přitom tahle literatura mě tak nějak míjí (nebo nevím, po čem sahat; nebo se spíš bojím toho, čeho jsou lidé schopni?). Tohle bude ve mně rezonovat ještě hodně dlouho.

Martin244390
17.04.2025

Velmi poutavě napsaný příběh policisty, doporučuji...

čef
25.03.2025

Výpověď celoživotního kriminalisty odhalujícího ty největší vražedné zrůdy v USA, je syrová plná emociálních výlevů, ale také faktů, jak to všechno bylo. Není to příliš lehké čtení obzvláště pro toho, kdo má větší představivost. Pravdivé příběhy odhalují leccos o povaze člověka jak vraždícího, tak posedlého vyšetřováním. Nečetlo se mi to vůbec dobře.

mary2019
10.03.2025

Věta, kterou můžeme vidět na knize ,,Můj život zasvěcený odloženým kriminálním případům ", přesně vystihuje život Paula. Ten je tak zapálený do svojí práce, že je rodina až na posledním místě.
Mám tak trochu pochopení. Asi bych byla stejná.
Jeho příběh je velmi poutavý. Místy smutný. Často plný bolesti, násilí, ohavností, nechutností.
Častokrát mě rušily názvy ulic, měst, okresů, jmen obětí, detektivů..., to jsem pak brala do ruky mobil a vyhledávala jsem tyhle skutečnosti a fakta, abych tomu hnusu byla ještě blíž. A abych se víc vžila do děje.
Kniha se čte jinak velmi dobře. Kapitoly jsou krátké a velké plus dávám za část s fotografiemi, které přidávají na autentičnosti.
Co mě ale vůbec nebavilo, byla pasáž, kde je detailně popsaná technologie a proces pro získání DNA. Tady to moje mozková kapacita nepobírala (byť to může být pro někoho zajímavá a poučná informace).

Pozitivní je, že případ byl, i když po opravdu dlouhé době, vyřešen. Neskutečný zvrat.

Mně se knížka vážně líbila. Někdy mi nad konkrétní situaci zůstal rozum stát. Velmi tuhle práci obdivuji.

Za mě 4,5.

Majuš333
22.02.2025

"Nedokázal jsem ten případ dostat z hlavy. Jako bych rozečetl napínavý thriller a nemohl se dočkat, co se stane v příští kapitole."

Jednoznačne plný počet bodov, pretože je vidieť a cítiť, že autor to má všetko výborne zmáknuté a navyše je to tak pútavo napísané a preložené, že si ani neuvedomíte a je koniec... Počas celej knihy mi v pozore stáli všetky chlpy-aj tie, čo nemám-z tých všetkých emócií a hlavne z tých zverstiev, čo dokážu ľudia napáchať... Teda, sú to ešte vôbec ľudia??? (...asi nie...)

"Vyšetřování vražd je strašlivý svět, do kterého se nevstupuje lehce, a nikdo z něj nevyvázne bez šrámů na duši."
- Paul Holes

JanH
26.01.2025

Je možné za jeden den (dokonce za jeden necelý den!) přečíst téměř třistastránkovou knihu? Mohu z vlastní čerstvé zkušenosti potvrdit, že to možné je, protože se mně to stalo včera. Balíček mi pošťák přivezl cca v deset hodin dopoledne a... večer jsem dočítal poslední stránky. To dle mého názoru už samo o sobě svědčí o tom, že Paul Holes napsal opravdový bestseller!

V kriminalistickém slangu se jim říká pomníčky. Čemu? Odloženým případům. Možná by se lépe hodilo adjektivum nevyřešeným, ale to zní dost beznadějně, že. Když se něco (ať už je to cokoli) prohlásí za nevyřešené, má to nepříjemný nádech jakési osudové definitivy či neslavného konce. Naopak k tomu, co se pouze odloží, je přece možné se po čase zase vrátit. Kniha Bez masky má tudíž podtitul Můj život zasvěcený odloženým kriminálním případům a její autor je nám v ní průvodcem zločinnou džunglí, skrytou za nablýskanou vnější fasádou nejlidnatějšího a nejbohatšího státu USA...

Paul Holes se jako dítě díval v televizi na jakýsi detektivní seriál a již tehdy mu bylo jasné, že až vyroste, bude pátrat po zločincích a posílat je za mříže. Byť cesty k tomuto cíli byly dlouhé a často i dosti klikaté, vysněný policejní odznak nakonec získal a díky své píli, vytrvalosti a inteligenci se posléze stal kriminalistickým esem. K možná nejzásadnějšímu zlomu v jeho životě však došlo v den, kdy se víceméně náhodou dozvěděl o děsivé sérii vražd a znásilnění, jejichž pachatel nebyl vypátrán ani po několika desetiletích...

Třebaže se autor knihy Bez masky rozepisuje i o dalších pozoruhodných případech ze své kariéry. jeho vyprávěním se jako příslovečná červená nit vine příběh nepolapitelného fantoma, známého jako Golden State Killer. Drasticky naturalistické popisy z míst vražd či piteven se přitom prolínají s brilantní analýzou změn v duši samotného kriminalisty. Paul Holes se postupem doby mění v člověka, neschopného normálního rodinného života, dopadení masového vraha se pro něj stává regulérní posedlostí a psychiatrickou diagnózou. Není schopen ani na chvíli myslet na něco jiného, svým obsedantním chováním si zničí manželství a děsí se chvíle, kdy půjde do penze s vědomím, že svůj souboj s vražedným netvorem prohrál...

Neméně ničivý dopad má tato záležitost i na jeho víru. Paul Holes se často zmiňuje o svém dětství a katolické výchově, které se mu dostávalo v rodném domě a dodává, že časy této nevinnosti jsou pryč. Viděl tolik hrůz, že na otázku, jak Bůh může dovolit, aby na světě bylo tolik zla, mu vychází jen jedna odpověď, totiž že žádný Bůh není. Chci věřit, že tento radikální závěr u něj není konečný a že tajemství Zla, které na tomto světě tolikrát triumfuje, mu naopak otevře oči pro pochopení metadějinných souvislostí spojených se životem, smrtí a vzkříšením Ježíše Krista. Vždyť i Boží Syn prožil hrůzy krutého a bolestného umírání a určitě byl v okamžiku jejich smrti nablízku všem obětem bezcitného kalifornského vraha. A hodně nám při tomto nelehkém přemýšlení mohou pomoci slova jedné z žen, která ve chvíli mezi životem a smrtí svému trýzniteli řekla, že ať už s ní provede cokoli, ona mu odpouští...

Co říct závěrem? Kniha Bez masky je psychothrillerem vyššího řádu, neboť se nejedná o smyšlený příběh, ale o realitu, která svou hrůzností překonává fantazii sebevynalézavějších autorů tohoto literárního žánru. Dojmů, které ve mně po jejím přečtení zůstávají, je mnoho, o čemž svědčí i tato recenze.

milanříský
25.01.2025

Další knížka, kde je víceméně dominantní propraný případ zabijáka z Golden State, byť se tady občas skáče i jinam, ne vždy úplně vhodně. Což by asi nebyl tak zásadní problém, kdyby zajímavé pasáže z praxe neředilo plácání sám sebe po ramenou (občas si honí triko fakt dobře) a neustálé odbočky do osobního života. Jo, víme, že detektivům se hroutí rodiny a nemají čas na děti, ale spoustu věcí si měl nechat spíš pro terapeuta, než do true crime knihy.

meliclu
22.01.2025

Čistokrevný há-el-péčko (hluboký lidský příběh) v true crime kabátku. Autor si vás získá od první stránky a nepustí až do konce – nejen tím, jak píše, ale hlavně tím, jakej je. Paul Holes není jen policajt, co zasvětil život odloženým případům, je to tvrdohlavej magor a workoholik, co hledání padouchů podřídil úplně vše – a taky to odskákal osobním životem i zdravím. Nebýt jeho urputnosti a odvahy stát si za svým – systému i nadřízeným navzdory –, dost možná by si J. J. DeAngelo v klídečku zastřihával trávník u domu ještě dneska. I proto vám garantuju, že až se dostanete k pasáži, kde se po 24 letech marného pátrání Paul dozví, že jeho poslední tip před odchodem do penze byl správnej, budete mít husinu až na zadku.

Vyprávění se ale neomezuje jen na tenhle případ, je jich tam víc a kratší odbočky jsou často ještě silnější – a teda jestli vás osud jednoho konkrétního poldy nerozbrečí, doporučuju vyšetření u kardiologa, protože zjevně nemáte srdce.

Pokud jste četli Zmizím ve tmě (nebo viděli dokument na HBO), je tahle knížka povinnost. Pokud jste četli Helter Skelter, potěší vás, že se děj odehrává v Kalifornii pár let poté, takže spoustu reálií i některé protagonisty už budete znát odtamtud a některé pasáže zas zpětně dostanou úplně novej rozměr (třeba zjistíte, že vedle pitevny mají v LA prodejnu suvenýrů s pidirakvičkama a tričkama se sarkastickýma nápisama – svět už nikdy nebude jako dřív).

Long story short, tahle knížka je napínavá, je zábavná, je dojemná a zatraceně dobře napsaná.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi