Bez lítosti

Mirka Skočílková

Alžběta žije navenek šťastným a spokojeným životem. Svalnatý, potetovaný vyhazovač, který se právě vydává na dráhu fitness influencera, ji okouzlí charismatem i vizí velké budoucnosti. Zdá se, že láska, kterou si vždy přála, konečně přišla. Co ale na sociálních sítích vypadá jako splněný sen mnoha žen a dívek, se ve skutečnosti promění v děsivou noční můru. Maxim má totiž i druhou tvář, která se však ukazuje pomalu. A co je horší, nenápadně se maskuje za dokonalý instagramový život. Z příběhu dvou mladých lidí toužících po lásce a úspěchu se stává mrazivé svědectví o vztahu, který se proměňuje v past. Bety přichází o přátele, o svobodu, nakonec o samu sebe. A když si konečně uvědomí, co všechno ztratila, může být pozdě, protože utéct ze zlaté klece je těžší, než se zdá.... celý text

Komentáře knihy Bez lítosti

Alena1957
02.12.2025

Smutný, ale pěkně napsaný příběh. Paní Skočilková to umí, opět nezklamala.

VeruHoráková
20.11.2025

Bez lítosti je psychologický román české autorky o zdánlivě dokonalém vztahu. Co ale navenek na sociálních sítích vypadá jako splněný sen každé ženy, skrývá v pozadí past domácího násilí, které vede až ke ztrátě vlastní identity.

Když jsem v anotaci četla, že hlavním tématem knihy bude domácí násilí, tak jsem čekala silný příběh ze života, ze kterého se mi bude svírat srdce a budu trnout, co všechno se tam děje, ale tady se to nestalo a to primárně z důvodu, že jsem tomu příběhu nevěřila.

Neříkám, že se tohle nemůže stát. Jsou muži, kteří se navenek, a zvlášť na sociálních sítích, prezentují nějak, ale doma za zavřenými dveřmi se odehrává peklo, ale chování Maxima bylo tak přehnaný, tak smyšlený, že se mnou ten příběh nic neudělal.

Za mě tedy průměr.

Knižní střípky
19.11.2025

Paní Mirka se tentokráte vůbec s ničím nepárala a nandala nám to všechno bez nějakých zbytečných kudrlinek, za což já jsem fakt hodně vděčná.

Více mých dojmů v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Damaj
13.11.2025

Skvěle napsaný příběh o domácím násilí, bez příkras, zbytečných srdceryvných scén, prostě jasně, stručně a bez lítosti. Je hrozné, že se to děje a ještě horší je vnímámí společnosti, že to tak nechá.

Janaves
09.11.2025

Smutný příběh domácího násilí. Strašné, čím si jeho oběti musí projít a ještě strašnější, když nenajdou pomoc.

alnahu
01.11.2025

Silný,emotivní příběh na ožehavé téma-domácí násilí,kterého je ve společnosti čím dál víc.
Autorka nám skvěle v knize popsala příběh mladé Bety,která je okouzlena charismatickým mužem,do kterého se bezhlavě zamiluje,to ovšem netuší ,co jí čeká a do jaké pasti se dostala.Časem tak přijde o přátelé i svobodu a když si to uvědomí ,zjistí že z této zlaté klece je velmi těžké uniknout.
Autorce se skvěle v této knize povedlo ,vylíčit kam až může vést domácí násilí.
A proto bych ji doporučila k přečtení mladým lidem,aby nedopadli,jako Bety v tomto příběhu.

ClaireW
27.10.2025

Bez lítosti zpracovává vážné téma domácího násilí s citem a hloubkou. Líbil se mi způsob, jak autorka ukazuje, že ubližování není jen fyzické – znásilnění je jen špičkou ledovce, ale psychický teror, manipulace a strach ničí duši mnohem déle než tělo. Příběh Alžběty, která čelí tomuto peklu, je podán uvěřitelně, a dokáže zasáhnout.
Svou roli hraje Ivo, který Alžbětě pomáhá najít cestu ven – jeho podpora je světlem v temnotě a dodává příběhu naději. Styl je plynulý, kapitoly krátké a čtivé, což udržuje tempo. Kniha mi připomněla, jak důležité je mluvit o skrytých ranách a jejich hojení. Doufám, že pokud by byl příběh skutečný hlavní hrdinka by se tomu postavila víc čelem ale kdo ví. Doporučuji ji těm, kdo hledají citlivý příběh ale připravte se na vážné téma.

Werule88
18.10.2025

(SPOILER) První polovina téhle knihy byla super... pak jsem nechápala kapitoly návratu časem. Hrdinka této knihy, byla podle mého trdlo... kdyby mě někdo brutálně znásilnil, až bych několik dnů krvácela, určitě bych neseděla někde na terase ,ale šla bych na vyšetření a tam hned vše nahlásila.Nechápala jsem první útěk... přijedu k matce a ta se ani nepozastaví nad tím, proč mě přízel po dovolené hledá ,když ví že jsem odjela s ním a na nic se nezeptá? Co se týče zachránce, co tedy spolu několik dnů připravovali, když ve finále
neměli připravené vůbec nic,nepředpokládali že když je známá ,mohl by ji někdo poznat? Konec byl úplně useknutý. Podle mého ztráta času a je to škoda....

Bára_Ája
18.10.2025

Román je napsaný rozhodně efektivně - "zahraje na tu správnou notu". Určitě není pro slabší povahy, však se také autorka hned v úvodu knihy předem omlouvá. Je to čtivé a konec, i když jsem byla přesvědčená, že vím, jak to dopadne, nakonec překvapil.

zuzana2599
16.10.2025

Emotivní příběh o domácím násilí, odehrávající se ve dvou časových rovinách. Jak je to teď a jak začala ta zlá láska, která ničí a bolí. Příběh Alžběty a Maxe jsem přečetla velmi rychle, konec mě dojal a mladí lidé hledající lásku se z něho mohou poučit.

Manapa
15.10.2025

Silný a emotivní příběh, který se mi hluboce vryl do srdce. Autorka dokázala vystihnout bolest, naději i odvahu postav s neobyčejnou citlivostí. Kniha ve mně zanechala silný dojem a dlouho na ni nezapomenu.

Mentolka78
13.10.2025

... tak strašně dobrou knihu, ale děsivou, jsem dlouho nečetla. Přiznám se, že jsem i přeskakovala, jak moc mi některé úseky nedělaly dobře na duši. Bohužel se to vše děje. Knihu doporučuji si přečíst, ale opravdu je místy hodně hodně silná :-(

selmickae
12.10.2025

Kniha je opravdu čtivě napsaná, jen mě trochu rozčilovalo skákaní mezi přítomností a minulostí. Silný příběh, který věřím, že se klidně může stát, když je žena moc poddajná a chlap si zvykne, že má navrch a vztahu vládne. Nikdy nevíme, jestli se za pozlátkem neskrývá něco temného. Bety měla smůlu, že neměla dobré zázemí doma, aby se za ní matka postavila a neměla kam utéct a kde se znovu postavit na nohy.
Ono se snadno při čtení knihy řekne, jak bych to já udělala jinak, ale nikdy nevíme jak druhému je, když nechodíme v jeho botách. Závěr smutný, drsný a z pohledu Maxima naprosto bezcitný.

Aiden888
05.10.2025

Kniha se dobře a rychle četla. To je asi tak jediné velké plus, které jí musím přiznat. Nevím proč, ale něco mi na příběhu strašně vadilo. Samozřejmě vím a připouštím si, že tyhle věci se dějou. Že existují násilničtí muži a žijí s nimi zničené, zoufalé ženy, které ztratily poslední vůli k jinému, normálnímu životu. Ale strašně mi vadilo, jak to tady bylo podané a v jakých kulisách se příběh odehrával. Maxim byl skoro až neuvěřitelný v tom, jak přistupoval k životu na sociálních sítích, prostě mi to přišlo přehnané, Bety až moc poddajná, do jejich Story i potíží jsme jako čtenáři vklouzli moc rychle a co mě zklamalo nejvíc byl zbrklý konec, který mi sebral i ty poslední zbytky očekávání.

Lucciella_L
04.10.2025

Naprosto neskutečná knížka, která by klidně mohla odrážet i reálný příběh - protože nikdo z nás nevidí za dveře druhých.

Příběh se odvíjí ve dvou linkách - současný život Betty a postupné návraty do minulosti, kdy poznala Jeho - svého osudového muže.

Zpočátku jde o pohádku - když Alžběta prodá Maximovi zájezd do Egypta, netuší, jak zásadně ovlivní její život. Z nevinné večeře se stane rande, vztah s Ivem končí a Betty se ocitá v náruči charismatického Maxe. Luxus, rozjíždějící se byznys, pocit, že se má jako v bavlnce. Jenže jen do chvíle, kdy Maxovi "rupnou" nervy a poprvé Betty uhodí. Násilí se stupňuje a pohádka se mění v noční můru.

Betty chce utéct, ale nemá nic - žádné peníze, žádné zázemí, žádnou svobodu, žádné soukromí. Po zásnubách stojí před rozhodnutím, zda se smířit se svým osudem, nebo risknout úplně vše.

K čemu se odhodlá? Podaří se jí uniknout? A obejde se bez pomoci druhých, když její maminka je zcela očarovaná Maxem a sama žila v podobném vztahu? Navíc - Maxovy konexe neznají hranic....

Musím přiznat, že ten konec..... ten konec mě dostal.

Kniha rozhodně není pro slabé povahy, ale ve mě zanechala hlubokou stopu.

Janulica
04.10.2025

U této knihy mi spadla brada. Od knihy jsem nic neočekávala a o to větší překvapení se konalo. Skvělý psychologický román, který krásně ukazuje, že není všechno tak, jak se zvenku zdá.

gargamelka
28.09.2025

Velmi silný příběh s tématem o kterém se ví, ale někdy se bagatelizuje. Příběh je vyprávěn s prostřihy minulosti. Celkově se obě časové linie propojují a víme, celý osud hlavní hrdinky.

MalaMa
28.09.2025

(SPOILER) V tejto knihe som našla silu, silu príbehu, sily človeka, silu ženy, ale taktiež slabosť, slabosť ženy, slabosť spoločnosti ako takej.

Veľmi silný príbeh, ktorý bol naozaj pre mňa obrovským prekvapením.

Bety, Betinka, dievča s dobrým srdcom, ktoré verilo v lásku. A kvôli kráse, ružovým okuliarom sa vydá za niečím, čomu sa hovorí "láska". V jej prípade určite nie.

Prečo dopustila všetko to, čo sa jej dialo?
Prečo jej nikto neprišiel na pomoc?
Koho sa báli?
Toho známeho Maxima? A čo keď bol slávny? Neplatia zákony pre každého rovnako?

Záver knihy ma dostal. Všetko možné som asi čakala, ale toto nie. Sila, sila, sila...

Takýto príbeh s človekom zamáva, no otvorí mu aj oči, aby si všímal to, čo sa deje a neveril len pozlátku.

Knihu v každom prípade odporúčam a teším sa na ďalšie knihy, ktoré si od autorky prečítam.

kramlinka88
26.09.2025

„Psychopat ale přesně ví, jak s vámi mluvit. Je výborným psychologem. Tím nejlepším. Řekne vždy přesně to, co chcete slyšet."

Sledujete taky pravidelně někoho na instagramu? Někoho veřejně známého? Napadlo vás někdy, co se může skrývat za úsměvy na fotkách, pózami na luxusních místech světa a značkovým oblečením?

Ne nadarmo se říká, že není všechno zlato, co se třpytí.

Alžběta je obyčejná mladá holka, toužící po obyčejném životě. Jednoho dne ji ovšem osud přivede do cesty Maxima, okouzlujícího, krásného, svalnatého chlapa, který ji neskutečně učaruje a Bety se po hlavě vrhá do vztahu s ním.

Ze začátku je jejich život jako z pohádky, která ovšem postupně, pomaličku a plíživě přerůstá v noční můru :-(

Podaří se Alžbětě chytit příležitost za pačesy a dostat svou svobodu a svůj život zpět ?

Tohle nebylo vůbec lehké čtení. Neskutečně reálně popsaný příběh domácího násilí, zasazený do kontextu moderního světa sociálních sítí, influencerů, internetového pozlátka a hlavně klamu a falše. Některé scény byly opravdu brutální, a ta bezmoc a zoufalství, které z celé knihy křičí? Neskutečné opravdu.

Kniha se věnuje spoustě závažných témat, manipulace, ovládání, týrání psychické, fyzické, ekonomické i sexuální :-( Na pár stránkách se autorce podařilo vystavět nelehký příběh, který odráží realitu dnešní digitalizované doby. Vždyť ten kdo působí na sítích tak úžasně a mile přece nemůže být zlý člověk. Jste si jistí?

Fleur213
18.09.2025

Velice silný příběh, který mě přiměl přečíst knihu na jeden zátah. Knih s tímto tématem není nikdy dost. Autorka umně vykreslila postavy, postupnou transformaci od zamilovanosti k toxickému vztahu plného fyzického i psychického násilí, až na pokraj sil. Vše působí naprosto reálně, až děsivě. Tleskám a budu se těšit na další dílo z pera autorky.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi