Bez kůže

Bez kůže https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426237/bmid_bez-kuze-m3J-426237.jpg 4 496 148

Grónsko série

1. díl >

Život Matthewa Cavea, osmadvacetiletého novináře, se rozpadl, když při nehodě přišel o svou ženu a nenarozenou dceru. Aby všemu unikl, odchází do Grónska a ve městě Nuuk začíná psát pro místní noviny. Brzy ho vyšlou, aby napsal reportáž o neobvyklém objevu: pod ledovým příkrovem je objevena mumie skandinávského Vikinga. Vypadá to, že jde o celosvětovou senzaci – ovšem pouze do chvíle, kdy mumie zmizí a její strážce je dosti ohavným způsobem zabit. Matthew proto začíná pátrání na vlastní pěst, které ho přivádí až do roku 1973, kdy došlo k brutálním vraždám čtyř mužů. Všichni byli navíc podezřelí ze sexuálního zneužívání svých dcer. Matthew zjišťuje, že dvě z těchto dívek nebyly nikdy nalezeny a že vyšetřování dosud neskončilo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

Pigen uden hud , 2017


více info...

sarlot.a
sarlot.a
10.03.2024 5 z 5

Potom, co jsem si před čtením knihy přečetla recenze, tak jsem si hned od začátku psala jména postav, ale nakonec to ani nebylo potřeba. Kniha byla super, má zajímavý příběh a originální místo činu. Příběh se odehrává ve dvou časových liniích, které do sebe na konce skvěle zapadnou, navíc autor krásně popisuje grónskou přírodu a problematiku země. Jdu se hned vrhnout na druhy díl:)

Tída
Tída
23.01.2024 3 z 5

Hodně jsem se ztrácela ve jménech, což pro mě zážitek ze čtení rušilo natolik, že mi unikalo, kdo co kdy spáchal. Zajímavý náhled na každodenní život v Grónsku, určitě zkusím i druhý díl, kdy si asi raději na kousek papíru napíšu, kdo je kdo.


MegaH
MegaH
09.01.2024 4 z 5

Novinář Matt, od počátku sympaťák, se díky opravdu brutální vraždě začne věnovat poněkud podobným a nevyřešeným vraždám, starých přes čtyřicet let. Děj propojují dvě časové linky a kromě vražd dojde i na korupci, zneužívání dětí, tajné lékařské testy a vše tohle zabalené do pověrčivosti a tajemna.. Není zde nouze o překvapení a zvraty, krásné, téměř poetické popisy přírody, a spoustu zajímavých informací ze společenské a politické sféry Grónska. Naznačí i nelehké sžívání původních Inuitů a dánských přistěhovalců.
Napínavé čtení až do konce, rozuzlení sice tak nějak tušíte, ale stejně vás překvapí... Hvězdičku nakonec strhávám za úplný závěr, za až neuvěřitelné propojení postav, které ve mě zanechalo dojem, že Grónsko je jedna větší vesnice.

martina2540
martina2540
02.08.2023 5 z 5

První půlka knihy mi přišla slabá, nic moc se nedělo, ale u druhé poloviny jsem nemohla knihu odložit. Těším se na další díl

Jidu
Jidu
31.07.2023 3 z 5

Musím říct, že jsem knihu oddalovala poměrně dlouho. Já zkrátka nemám ráda postavy a obličeje na obálce. Mám pocit, že mi to nutí vzhled důležité postavy, a to já si chci představit dle sebe. Nicméně u Avy mě čekalo milé překvapení, tak jsem si řekla, že nebudu srab!

Bohužel, první polovina knihy mě nebavila. Vlastně se nic moc nedělo, vyšetřování bylo zvláštní. Samozřejmě je zde spousta severských jmen, které se mi pletly a při pokusu o jejich vyslovení hrozilo zamotání jazyka, takže jsem se musela hodně soustředit a nebylo to úplně komfortní...

Celou knihu jsem si říkala, že to je lehký podprůměr. Ale pak přišla poslední třetina a tam teda autor solidně zabral a neskutečně mě překvapil. Tohle jsem rozhodně nečekala a koukala jsem s papulou dokořán.

Myslím, že tohle je zkrátka klasická severská krimi, kde se dlouho nic neděje, ale potom se to rozjede do neskutečné parády. Takže kdo toto má rád, tak doporučuji. Kdo chce akci od prvních stran, tak to pro vás nebude to pravé ořechové.

Já patřím k těm, co čeká akci a spád, takže knihu hodnotím jen na 60%, ale věřím, že si své příznivce najde.

Jo a nebojte! Obálka je na tom to nejvíc nechutné, není to žádný brutal.

IHT
IHT
13.07.2023 3 z 5

Gronske realie jsou skvele, ale jinak pribeh neni nijak zajimave rozpracovany a postavy jsou pomerne ploche. Hlavnich postav tam moc neni a nijak rozebirane jejich motivace nejsou, vedlejsi postavy jsou jak ve filmu (mihnou se pribehem, zmini se jejich specificke chovani, ale vzapeti zapadnou) - jsou to spise karikatury.
Stridani dvou casovych linek docela slusne komplikuje cteni (ja si po "prepnuti" mel problem povzpominat jmena postav). Vlastni vysetrovani nema zadne zvraty ani nesledujeme zadne stopy - vse hrdina nejak sam vymysli/odvodi, pripadne mu to reknou ostatni postavy.
urcite si prectu i dalsi dil, ale ne, ze bych se enmohl dockat

Summer7
Summer7
12.03.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale místy to bylo moc překombinované a neuvěřitelné. Ač mám načteno ze severského krimi celkem dost, některé pasáže mi přišly zbytečně moc. Velké plus za prostředí, kde se kniha odehrává, Grónsko a jeho popis se mi moc líbil. Jako všichni ostatní jsem si vůbec nedávala ty jména a dost se tak ztrácela v postavách No méně je někdy více, že ? Druhému dílu dám ještě šanci.

mary2019
mary2019
24.02.2023 3 z 5

Knížku jsem si koupila kvůli obálce, autora neznám. Hodnoceni na databázi knih 74% a už vím proč. Knížka se mi líbila, to nepopírám, ale ta severská jména mě trochu rozčilovala. Taky jsem až téměř na konci knihy zjistila, že se kniha odehrává ve dvou dějových liniích, ale to je moje nepozornost a proto mi nedávala smysl.
Barvité popisování vražd čtyř mužů, kteří zneužívali malé holčičky, bylo trochu moc i na mě, stejně tak popisování lovu tuleňů a následné vyvrhování. Celý příběh působil až neuvěřitelně. Také jsem v knize našla dost velkou chybu a to v popisu vs. myšlence. Jinak se četla celkem dobře. Rozhodně nikoho neurazí, ale četla jsem už lepší.
Přesto mohu doporučit.

Holly.W
Holly.W
24.02.2023 3 z 5

Přemýšlím co k tomu napsat. Místy to bylo celkem dobré. Místy zase zamotané, neuvěřitelné a nepřehledné. Chyběl tomu spád, napětí, překvapení. Ani postavy mi nijak nepřirostly k srdci, v průběhu jsem se v postavách začala ztrácet. Dějová linka s Jacobem byla na celé knize asi to nejlepší. Autor by možná udělal lépe, kdyby celá kniha byla o Jacobovi.
Hodnotím to jako lehce podprůměrný thriller. Něco tomu prostě chybělo a něco zase přebývalo. Celkový dojem je nic moc. Nevím jestli budu s dalšími díly vůbec pokračovat.

Hall3006
Hall3006
02.01.2023 4 z 5

Mrazivý thriller z ledového Grónska nebo tak nějak byla upoutávka. Přiznám se, že zdaleka nemám načteno ze severské krimi nějak moc. Ale prý čím severněji tím lépe, jestli to nebyl sarkasmus recenzenta. A ponořit se do případu nalezené mumie kolem které se začnou objevovat docela čerstvé mrtvoly, ještě k tomu nehezky upravené, mě opravdu zaujal. I když jsem čekal hlubší vhled do Dánsko-Grónských vztahů, které asi nebyly nikdy ideální, ale že mohou způsobit otřesy na Evropské úrovni bych nečekal.
Sledujeme dvě dějové linky současné a té před 40ti lety, které se nečekaně spojí. Než se tak stane, pohltí nás příběh v osadách a městečkách kde žijí Dánové a Inuité pohromadě a někdy i pomíchaně. Kdo vraždí nebudeme vědět do posledních stran i když provedení nám bude mnohé napovídat. Na první díl dobré, proto se nechám rezervu pro druhý díl, který by mohl být ještě o chlup lepší. Titul mohu doporučit.

petrpospa
petrpospa
31.12.2022 3 z 5

Čím dál na sever, tím lepší detektivka? Tak to asi ne, ale úplně špatně to taky nebylo. Stačí si jen představit, že ve městě, kde žiju a které má tolik obyvatel jako grónský Nuuk, se odehrají takové hrůzy. Reálné se mi to nezdá a to bych fakt zažít nechtěl , ale zřejmě platí jiný kraj, jiný mrav.
Ze začátku knihy v tom trochu plavu, neznámé prostředí, dvě dějové linky, spousta osob, které se díky zvláštním jménům špatně rozlišují. A jako perlička názvy grónských vesnic. Ty se ani nesnažím přečíst, okem jen zhodnotím shluk písmen a vím, vocogou. Chtece říct, že neumím číst a že si to usnadňuji? Tak vyslovte na první dobrou třeba Qerertarsuatsiaat. A teď to třikrát zopakujte. Rychle a hlasitě... Brrr

Jancas.s
Jancas.s
15.09.2022 3 z 5

Knížka na mě působila...překombinovaně? A z konce jsem neměla úplně uspokojivý pocit.

zimolka
zimolka
03.09.2022 4 z 5

Zajímavý příběh,jdu na další díl.

Annkag
Annkag
29.06.2022 3 z 5

Taaakze!Co tak napsat o téhle knize?
Byla to teda dost děsivá jízda do minulosti jedné dívky,jednoho policistu a jednoho vraha.
Zpočátku to znělo jako mysteriózní pecka až to postupně přerostlo ve skvělou mrazivou detektivku se zverstvami které dokáže napáchat jenom jeden člověk na druhém.
Za mně prostě skvělá jízda od začátku do konce.

Johny_H.
Johny_H.
28.05.2022 3 z 5

Zajímavý děj škoda, že je to zbytečně rozsáhlé a jména jsou dost nepřehledná.

Johncze
Johncze
04.05.2022 4 z 5

Na prvotinu to není vůbec špatné, ač taková lehká naivita z toho znát byla. Grónsko je rozhodně atraktiví prostředí pro tehle typ příběhů a zde toho bylo celkem využito. Bylo to pěkně vystavěné, dobře se to četlo a odsýpalo to. Časem se určitě nebudu bránit dalším pokračováním.

PaníLenka
PaníLenka
30.04.2022 3 z 5

Jsem ráda, že nejsem sama, kdo se při čtení ztrácel ve jménech i rodinných vazbách. Slušná detektivka z netradičního prostředí pro ukrácení douhé chvíle.

Daduna
Daduna
04.04.2022 3 z 5

Od knihy jsem čekala víc. Recenze na knihu byly hodně dobré ale kniha mě trochu zklamala. Četla se dobře, zápletka byla taky dobrá, ale něco mi tam prostě chybělo. Zřejmě se nepustím do dalších dvou dílů. Bohužel.

Kulína
Kulína
22.03.2022 5 z 5

Další severská krimi, která mě velice zaujala svým dějem. Zajímavé prolínání minulosti a současnosti na pozadí ledové krajiny.

Gugu
Gugu
11.03.2022 3 z 5

Takové nenadchne, neurazí...nějaké extra nadšení se nedostavilo. Dalo se to číst, jména můžou dělat problém, ale teda četla jsem asi lepší thriller, chytlavější. Každopádně na dlouhé zimní večery jako oddechovka, proč ne.