Bez dětí neodejdu

Bez dětí neodejdu https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269108/mid_bez-deti-neodejdu-269108.jpg 4 49 19

Berit se provdala za beduína Salima. Když jí došly úspory, manželovo chování se prudce změnilo. Je zcela odkázána na muže, s dětmi žije v nezařízeném bytě. Následuje fyzické týrání a znásilňování, z něhož se narodí třetí syn. Berit chce zpátky do Německa a po úporných bojích s izraelskými úřady nakonec získá souhlas s návratem, ale bez dětí. Její zápas nekončí…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Ich werde immer um euch kämpfen , 2014


více info...

Přidat komentář

anezur33
23.10.2023 5 z 5

Je to stále dokola,ale nic platné.Některé to nepochopí nikdy.

Nofar197
26.12.2022 3 z 5

Evropanka versus muslim. Vždycky to začíná velkou láskou a konci velkou osobní tragédii.


julanka
28.01.2020 5 z 5

Trochu více pochopitelnější začátek vztahu, než ten u Bílé masajky. Důsledky a prožité hrůzy ale o hodně horší. Některé věci jsem ale nechápala - pozor, SPOILERY: Berit vypadala dobře orientovaná v úředních věcech (např. pracovní víza), tak absolutně nechápu, jak mohla (ne)vědět, že pokud si Salima vezme a porodí druhé dítě v Izraeli, bez jeho souhlasu už nikdy nevycestuje zpět. Dále nechápu, když později zjistila, že vlastně nebyli svoji, jaké to mělo právní následky? Co zákaz vycestování např. pro staršího syna, když nebyl ani napsán v jeho rodném listu jako otec, platil vůbec? Škoda, že neměla žádné vztahy se svou rodinou. Možná by se ji dostalo od nich trochu dřívější pomoci a děti nemusely zažít ty hrůzy, které asi zažily. Nicméně na druhé straně si uvědomuji, že příběh je podáván jen z jedné strany a všechno nemusí být pravda. Přijde mi, že se autorka snaží často před čtenářem obhajovat, ale faktem je, že znala podmínky života na poušti, věděla, jak Salim pohlíží třeba na vzdělání, věděla, že v Izraeli jsou časté válečné konflikty, věděla, že jako Němci v Izraeli nebudou úplně vřele vítaní. Přesto zde chtěla vychovávat svoje děti..

i.stefany
30.04.2019 5 z 5

Další dramatický příběh na téma lásky s Arabem, tentokráte přímo Beduínem. Je to pořád stejné, nezbývá než jen kroutit hlavou. Autorka popisuje svůj děsivý příběh, který začal velkou láskou, jež se pozvolna přetavila do manželství plného fyzického násilí a psychického teroru. Z tohoto vztahu se narodili tři chlapci a zoufalá matka bojuje o přežití a péči o syny. Je naprosto nepochopitelné, kolik smůly a neštěstí Berit potkalo, nepochopitelné jsou i postoje místní policie, soudu, sociálky a institucí, jejichž zákony jsou k ženám tak nelidské. A nejvíc nepochopitelné je, když si fanatický psychopat vyřizuje účty s ženou přes své vlastní nevinné děti. Bohužel tenhle příběh asi ještě neskončil...

Jirinamac
17.05.2018 4 z 5

Zase jedna, která věřila na velkou exotickou lásku. Je to jiná kultura a mentalita lidí, jejich zákony, teda spíš žádné zákony a žádná práva žen.

Janapek
05.12.2017 5 z 5

Velice silný příběh - doporučuji přečíst...

zdenkapt
09.08.2017 5 z 5

Velice čtivá kniha, mělo by posloužit jako povinná četba pro všechny dívky. Autorka z východního Německa prožila svůj příběh po ,,revoluci,,, kdy ani my jsme nebyli moc informováni o arabském světě , tudíž holka nemohla tušit, do čeho jde...

micha-ella
02.08.2017 3 z 5

Tyto příběhy jsou jak přes kopírák. Každá slečna, která si chce vzít někoho z Afriky nebo Arábie nebo... by si pár těchto knih měla přečíst a včas se vzpamatovat.

veruskaveve
09.06.2017

Po přečtení mnoha knih na toto téma už soucítím pouze s Bety Mahmoody, protože ta si sice vzala představitele jiné kultury, ale žila s ním ve své zemi. Jak se to potom seběhlo, za to nemohla. Ale tyto případy, které jsou popisovány v Bez dětí neodejdu a jim podobným, s těmi nesoucítím. Strááášně zamilovaná a pak strááášně překvapená. A ostatní - velvyslanectví, domovina - starejte se. Protože já jsem měla chuť na černýho... Moc se omlouvám, ale za tohle si tyhle "bojovnice za svoje práva" mohou samy. Zbývá mi přečíst asi 30 stránek, ale čtu už jen ze setrvačnosti, už mě hlavní hrdinka vůbec nezajímá. Chtěla beduína, tak ho má.

EvikU.
08.04.2017 5 z 5

Silný příběh. Knih na tohle téma je dost, ale zdá se, že né dostatek. Když se to děje znovu a znovu. Co si ty ženy musí vytrpět je čirá hrůza.

Bláža9
27.01.2017 5 z 5

Kniha určitě stojí za přečtení. I když je název velmi podobný knize od B. Mahmoody, je tento příběh snad ještě horší. Jako čerstvá matka jsem místy musela knihu odložit a přemýšlela jsem, jak nesmírně těžké musí být přijít o děti a nemoci s tím něco udělat. Myslím, že knihu by si měla v době vysoké migrace přečíst každá žena, aby pochopila, jak neskutečně odlišný je arabský svět, a že cesta z nešťastného manželství je nesmírně obtížná a velmi bolestivá...

Lucik87
01.12.2016 3 z 5

Já nevím. Stokrát omílané téma. Nějak jsem se do děje nedokázala vcítit, ani jsem nějak nepocítila lítost, kterou bych asi cítit měla. Samozřejmě osud je to hrozný, ale všechny moc dobře víme, jak to v oněch končinách chodí. Bez dcerky neodejdu mnohem lepší.

Šánka
04.07.2016 5 z 5

Tuto knihu jsem musela chvíli rozdýchat, než jsem se pustila do psaní komentáře. Je to příběh napsaný podle skutečnosti, příběh z muslimského světa plný násilí a bezpráví páchaného na ženách a jejich dětech, kde práva mužů jsou upřednostňována před právy žen a dětí. A já, jako pokaždé u podobného čtení, jen bezmocně zuřila.
Tak jiný svět, jiná kultura, jiné hodnoty, naprosto neslučitelné s námi ! Velmi bych knihu doporučila k přečtení všem dívkám, které by lákala tato ,,exotika''.

Alex.Barunka
03.07.2016 5 z 5

Takovou bezmoc jakou zažívala Berit si mnohé z nás nedokáží vůbec představit. Já si ani sama nedokáži představit, kde brala na to všechno sílu a nikdy se nevzdávala.
Osud Berit je však pouze jeden z mnoha, bohužel. A ne každá ženu je tak silná a odhodlaná jak byla ona. Ale ani takové verva a odhodlání nedokázaly Berit zajistit všechna vítězství.

Docela by mě zajímalo, jak to s Berit všechno "skončilo" tedy spíše, jak se vše vyvíjí.

Terezka01
29.03.2016 5 z 5

Výborná kniha. Ač jsem si myslela, že o životě v muslimským zemích vím dost a tamní práva žen jsou šílené, tak takhle kniha mi vyrazila dech, je to ještě mnohem horší. A to i přesto, že je to kniha aktuální a odehrává se v 21. století! Doporučuji přečíst. Příběh je to velmi krutý a smutný, ale zároveň i poučný v tom smyslu, jak může být láska slepá. Kniha je psána výborně, je velmi čtivá a doslova jsem hltala kapitolu za kapitolou. Autorka si zaslouží velkou poklonu a uznání.

Petule.k93
28.03.2016

Rozhodne stoji za precteni. Narazi na sebe jine kultury, zvyky. Samozrejme velka laska, mladik ktery se zda ve vsech smerech uzasny a ani ve snu by vas nenapadlo, ze by vas s nim mohlo potkat neco hrozneho. Ale zdani klame. Ne vzdy je vsechno zalite sluncem a kdyz si to clovek uvedomi, uz je vecinou pozde. :( Nejhorsi na tom je, ze to vzdycky odnesou deti a ikdyz se snazite sebevic, pomoci se nedockate. Bylo a bude to ve svete porad a kdyz vidite tu bezmoc je to smutny :-\

alnahu
24.03.2016 5 z 5

Zase jedna nešťastnice, která se provdala do Izraele a netušila ,co ji čeká za peklo. Bída ,týrání , znásilňování a nakonec přišla i o děti. Stále jsou evropské ženy nepoučitelné, že život v Arabských zemích je úplně jiný než v Evropě. Také si myslím, že by tato kniha měla být pro dívky ,jako povinná četba, aby nedopadli, jako Berit z této knihy. Tuto knihu doporučuji přečíst.

monte
13.02.2016 5 z 5

Také doporučuji jako povinnou četbu všem dospívajícím dívkám. Všechny příběhy jsou jako přes kopírák. Láska jako trám a pak rychlá změna. Jsem zhnusena tou bezmocností žen. A nejvíc mě pobuřuje bezmocnost těch nevinných dětí.

orinka3
21.11.2015 5 z 5

Byla jsem zvědavá, co je to za knihu, když její název "vykrádá" Mahmoodyovou. Jenže je to trošku jinak, kniha Bez dcerky neodejdu v příběhu svou roli hraje. K mému velkému překvapení jde o kvalitně a napínavě napsanou knížku. Dověděla jsem se pro sebe novinku: v Izraeli žijí Beduíni a nikdo si na ně netroufne. Kdo se s nimi zaplete, zapláče. Byrokracie je tam stejná, jako na celém světě - o spravedlnost tam vůbec nejde a úřední mašinérii člověk absolutně nezajímá. Ještěže je hrdinka příběhu tolik statečná a bojovná. O Izraeli se k nám vůbec dostávají informace jediného typu - o boji s Palestinci, o izraelské armádě, případně ještě informace o turismu, Zdi nářků atd...tohle bylo pro mě opravdu nové.Vidím, že obětí svých ideálů se Němky stávají dosti často - anebo o tom dokážou napsat. Při četbě se mi "otevírala kudla v kapse." Kniha by měla být zařazena do povinné četby všech dospívajících dívek. Aby byly připraveny na skutečnost, že na první pohled civilizovaný přitažlivý mladík je doopravdy nebezpečný barbar věřící na strašidla, a tradice mu velí řadit ženu až za posledního velblouda.