Bestiář

Bestiář https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48784/bmid_bestiar-gac-48784.jpg 4 23 6

V knize je představena řada tradičních oblud, nestvůr a bájných bytostí, které již od starověku tvořily zlatý fond fantastických vyprávění. Najdeme mezi nimi fénixe, salamandra, úrobora, létající i vodní hady, draky, bazilišky, Sfingu, Chiméru, Kyklópy, kentaury, Pégasa, jednorožce, Bisclareta, upíry, vampy, lamie, strygy, zombie, Satyry, Pana, Syléna, Fauny, Lorelei, rusalky, vodopanenky, Meluzinu, Sirény, mořské panny, mořské mnichy, ptáka Noha a velké množství dalších. Základní osnova knihy je tvořena přibližně čtyřmi stovkami pečlivě vybraných a dosud nepublikovaných knižních ilustrací z období 14. až 16. století, které pocházejí z knižních fondů Národního muzea a byly uvolněny pouze pro vydání v této knize. Ilustrace - většinou dřevořezy nesporně vysoké umělecké hodnoty - zachycují výsek přírodovědeckých a náboženských postojů doby tvořící předěl středověku a novověku. Obrazovou část spolu s rozsáhlým textovým doprovodem je možné vnímat ve více rovinách, neboť kniha má přesahy do alchymické, magické i kabalistické symboliky, ale zřejmě hlavním cílem autora bylo nastavit fantazijní svět konce středověku jako zrcadlo soudobému postoji k realitě.... celý text

Přidat komentář

zedir
18.08.2023 4 z 5

Kniha plná nádherných dobových ilustrací, ale často byly některé alchymisticko-filozoficko-symbolické přesahy vnímání určitých bytostí bez nějakého bližšího přiblížení laikovi až příliš složité a neuchopitelné. Ocenil jsem ale například i heraldické zmínky a význam jednotlivých bytostí na tomto poli.

Leonora
13.03.2021 4 z 5

Dost špatně se mi to četlo, je to nesourodé. Ale jinak zajímavé čtení, je tam hodně potvor, které v jiných bestiářích (Borges ap.) nenajdete. Teda jsou schované v haldě nepřehledného textu, proto to na první pohled vypadá, že je jich tam sotva deset, ale jsou tam.


cernydrak
19.10.2018 3 z 5

Kniha je to dobrá, ale problém je, že je hrozně nepřehledná. Čekal jsem, že budou jednotliví bájní tvorové abecedně řazeni, ale v této knize jsou všichni tvorové popsáni v soustavném textu. Dost blbě se v ní hledá.

hellena1523
15.02.2017 3 z 5

Moc se mi líbilo zpracování, ale pokud jde o samotný text, jedná se spíš o moc hezký výtah z jiných publikací. Že bych v knize viděla nějaký velký přínos na poli okultismu nebo etnologie, to určitě ne. Autor nepřináší žádné nové závěry, nebo teorie. Škoda.

Muflonius
17.09.2013 4 z 5

Není to Pliniovo O přírodě, i když se na něj sem tam odkazuje. Kniha jako taková je kompediem příšer a bestií s odkazem na prameny z kterých se rodily. Velmi příjemně zpracováno, Kdo se nebojí tam, kde žijí draci a fascinuje ho lidská imaginace, ten se s radostí ponoří do tohoto reje tvorů a netvorů.

Seraphin
16.03.2013 2 z 5

Z knihy jsem byla docela zklamaná, většinou se skládá z úryvků ostatních knih. Velmi mě zaujaly dobové kresby.