Besedy se snoubenci

Besedy se snoubenci https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126603/besedy-se-snoubenci-126603.JPG 3 3 1

Besedy se snoubenci nejsou knížkou receptů na manželské štěstí ani sbírkou moudrých rad a návodů k jednání, vhodných pro každou příležitost. Jejich cíl je mnohem prostší a skromnější: chtějí přivést mladé lidi k zamyšlení o budoucím manželském soužití, o možných úskalích, na která může dvojice narazit, o nejčastějších chybách a omylech, jichž se lidé často zcela zbytečně dopouštějí. Frontispis od Toyen... celý text

Přidat komentář

JamesF29
16.04.2017 3 z 5

V době prvního vydání (1965) a za minulého režimu vůbec mohla asi být kniha dobrým průvodcem pro lidi začínající sexuálně žít. Anatomická stavba pohlavních orgánů, hygienická doporučení, seznámení s druhy antikoncepce a nejběžnějšími sexuálními dysfunkcemi. Pár relativně užitečných kapitol, kvůli kterým by tuhle knihu v dnešním světě wikipedie už nikdo nevydal. Zbytek byly plky plky plky a zbytečné moralizování jakéhosi sexuologa, okořeněné o občasné hanění kapitalismu. Jinak je ale kniha celkem čtivá, psaná jazykem přístupným široké veřejnosti. Z pohledu historie jistě stojí za to si ji alespoň prolistovat.

Pár pozoruhodných úryvků:

"Avšak ani protimanželští horlitelé nedomýšleli příliš, co dále. Perspektivy dalšího rozvoje vztahů mezi mužem a ženou viděli dosti mlhavě ve volných sexuálních a erotických vztazích, nezatížených starostí a péčí o potomstvo. Tato vidina, možná luzná, aspoň z onoho vesele bezstarostného hlediska mužského pohlaví, snadno vznětlivého a nestálého, s nímž se může žena ztotožnit např. z naivního nepochopení vlastní společenské a lidské hodnoty, ale v každém případě pro sebe nezištně, neboť domyšlené důsledky se nakonec vyhrocují proti ní samé, proti jejím zájmům vyplývajícím z jejího biosociálního poslání."

"Sociologové někdy mluví doslova o obtížích mužské společenské role v současné kapitalistické společnosti, o malé atraktivnosti mužské role v západním hospodářství s jeho hospodářskými depresemi, nezaměstnaností a válkami, k čemuž navíc přistupují stále větší nároky žen na mužův životní úspěch v povolání, na jeho schopnost zajišťovat stále vyšší životní standard rodiny. Proto se prý může v současné kapitalistické společnosti vyvíjet u dospívajících chlapců a mladých mužů dokonce určitý strach z mužské role v životě."

Autorovy další knížky

Vladimír Barták
česká, 1921 - 1990
1976  74%Škola pro snoubence a novomanžele
1965  60%Besedy se snoubenci
1966  0%Encyklopedie moderní ženy
1961  36%Čtení před manželstvím
1967  0%Rozhovory pred manželstvom

Kniha Besedy se snoubenci je v

Přečtených8x
Knihotéce8x
Chystám se číst2x