Od Pernštýna: Původní povídky

Od Pernštýna: Původní povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414638/bmid_od-pernstyna-puvodni-povidky-63dd2489ad8e1.png 4 1 1

Stříbrné loďstvo (W. O. Horn, překlad Jakub Malý); Vypravování ze života starých Čechů (B. Balbín); Pestré kvítky; Po válkách perských (Antonín Kosina); Zábavné a poučné povídky.

Přidat komentář

JulianaH.
30.06.2019 4 z 5

Soubor pěti Besed mládeže v pevné převazbě jsem před několika lety objevila v babiččině knihovně. Nejen že mě zajímala parafráze Balbínových Miscellaneií, kterou jsem také okamžitě přečetla ve vaně, ale byla jsem zvědavá také na ostatní sešity: jakou "spasitelnou a vzdělavatelnou" četbou že se bavila mládež na konci předminulého století?

Oba vzdělávací sešity (Balbín a Řecko po řecko-perských válkách) byly mimořádně poučné. Z posledně jmenovaného jsem načerpala informace, které jsem později použila na universitě u zkoušky z řeckých dějin, a to byl jeho modelovým čtenářem školák. Zato sešity beletristické jsou naivní, jednoduché a křečovitě didaktizující. Jen Stříbrné loďstvo se četlo tuze příjemně, člověk se s ním na chvíli vrátil k dobrodružným příběhům dětství.

Autorovy další knížky

Ludvík Unger
česká, 1840 - 1917
1875  80%Od Pernštýna: Původní povídky
1869  40%Zaklený princ aneb Kamenná jitrnice

Kniha Od Pernštýna: Původní povídky je v

Přečtených1x