Bertík a čmuchadlo

Bertík a čmuchadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207413/bmid_bertik-a-cmuchadlo-oHL-207413.jpg 4 146 25

Začaly prázdniny. Jedu s mamkou a Richardem na jeho chalupu. Nechce se mi tam. Radši bych zůstal u táty. Mohl bych celej den hrát hry na počítači, pít Fantu a jíst třeba hranolky, anebo co bych chtěl. Bertíkovi je devět. Rodiče se rozvedli a on žije s maminkou, která si našla nového přítele. Bert mu říká Rypouš. Vůbec celou tuhle životní změnu nese těžce. Připadá mu to jako zrada. Chci, aby bylo všechno jako dřív! Žárlí. Vzteká se. Je na všechny kolem sebe protivný. Vymýšlí naschvály. Až prázdninové setkání s tajemným tvorem — mluvícím zvířetem čmuchadlem — dokáže zlepšit jeho pohled na svět… Díky čmuchadlu Bertík pochopí, že vztahy mezi lidmi nejsou tak jednoduché, jak by si přál, a že to, co je důležité, pořád má. Smíří se s Richardovou existencí a snad si najde i jiné kamarády, než je čmuchadlo. Bertík a čmuchadlo je první kniha pro děti jedné z nejvýraznějšíchsoučasných českých autorek, která svým osobitým stylem dokázala vytvořit z relativně jednoduchého námětu silný, neuvěřitelně autentický příběh o hledání vnitřní rovnováhy. Pro čtenáře od devíti let Musím ti pomoct. Jinak to všechno špatně dopadne. Co všechno? Tvůj život. Já nejsem blbeček! Ale chováš se tak. Ale oni jsou na mě zlí. Proč? Že se mají rádi a chtějí spolu žít? Ale já nechci…... celý text

Přidat komentář

MiraRunaway
12.02.2024 5 z 5

Perfektní čtení. Nemohla jsem se odtrhnout. Nic nechybí, ani nepřebývá. Kniha pro školní děti, ale i dospělé. Jediné, co se mi nelíbí, jsou ilustrace.

adevis
08.02.2023 5 z 5

Bertík a Čmuchadlo byla má poslední nečtená kniha v knihovně od Petry Soukupové a konečně na ni přišla řada.

Bertíkovi je devět. Rodiče se rozvedli a on žije s maminkou a Richardem, kterého nemá rád. Celá tahle životní změna je pro něj obrovsky těžká a proto se bouří, vzteká se a dělá naschvály. Prázdninové setkání s tajemným mluvícím tvorem mu změní pohled na svět. Čmuchadlo mu pomůže pochopit, že vztahy mezi lidmi nejsou tak jednoduché, jak by si přál a že to, co je důležité, pořád má.

Kniha pomůže dětským čtenářům alespoň z části pochopit a smířit se s tím, co pro ně může znamenat rozvod rodičů. Těžké téma. A já jsem ráda, že se teď díky mě dostane tato kniha z roku 2014 do Vašeho zorného pole alespoň zde, na mém instagramu.

„My čmuchadla musíme pomáhat dětem. Občas objevíme někoho, kdo je rozzlobenej nebo smutnej, a když se s tím nic neudělá, tak by mohl špatně skončit“.

Opět jsem se přesvědčila, proč je autorka v mém knižním světě již pár let na prvním místě. Je totiž úplně jedno, zda píše rodinné drama nebo knihu pro dětské čtenáře. Všechny Vás chytnou za srdce… a jen tak nepustí.
A ty ilustrace jsou opět dokonalé!
Hodnotím 5/5* a budu doporučovat všude kolem.


Lienilda
12.10.2022 4 z 5

Půjčila jsem z knihovny na večerní čtení, ale 6letého syna to vůbec nezaujalo, je to spíše pro starší děti. Alespoň jsem si knihu přečetla já a líbila se mi. Na nočním stolku už mě čeká od autorky "Klub divných dětí" a na to se moc těším.

Romalu
07.07.2022 5 z 5

Je super, že u nás vycházejí knížky pro děti tohoto typu! Já jako máma to oceňuji obzvlášť!

Teopa
18.04.2022 5 z 5

Prázdninové čtení pro děti i rodiče - k zamyšlení.

JaLenka
02.04.2022 2 z 5

Trochu prvoplánově výchovné, četla jsem jako rodič a neumím si moc představit, že by bavilo dceru.. Ale i tak zůstávám velkým fandou autorky:)

Radvana
17.03.2022

Dětské knihy autorky si zatim užívám více,z dospělých jsem zatim četla jen Martu v roce vetřelce.Tato se mi líbila,chtelo by to nějaké čmuchadlo i v dopseloshi

Katrinreading
20.02.2022 5 z 5

Mám Soukupovou ráda, i proto jsem zabrousila do tohoto příběhu, který je určen primárně dětem. Hezky a citlivě popsané, jak se může cítit dítě po rozvodu rodičů...

Marek82
12.02.2022 5 z 5

Knihy Petry Soukupovej moje deti zbožňujú. Len sa musím vždy presvedčiť, či je kniha naozaj pre deti. Soukupová totiž často píše aj v detských knihách o vážnych veciach. Viem si predstaviť, že v tlačenej podobe by sa mohla zdať táto kniha príliš vážna, poučujúca a s ťažkou témou vyrovnávania sa s rozvodom rodičov. Našťastie sú audioknihy v podaní One hot book skutočným umeleckým dielom. Zvuky a výkon interpretov knihu posúvajú úplne inde. Deťom sa páčili myšlienkové pochody Bertíka, ako aj Čmuchadlo, ktoré vďaka plejáde zvukov a čmuchania nádherne ožilo. Jedinou nevýhodou knihy je totiž to, že je príliš krátka. Od autorky ešte odporúčam Klub divných detí a Kdo zabil Snížka.

janka3232
02.01.2021 5 z 5

Super kniha o rozvodu nejen pro děti.

oskli
25.06.2020 5 z 5

Skvělá knížka pro děti! Soukupová to umí. Vidí do hlavy dospělým i dětem. A umí to spojit s bezvadným příběhem. Syn si její knihy zamiloval a já to naprosto chápu. jsem na tom stejně.
Syn začal číst a přišel za mnou se sdělením, že já bych to asi číst neměla. Pokud tedy nechci číst o něm. Že on se totiž v Bertíkovi úplně poznává... takže asi tak :-)

KajaVolfikova
12.02.2020 5 z 5

SKVĚLÉ ČTENÍ PRO CELOU RODINU, NEJEN PRO DĚTI.

vlci
22.07.2018 5 z 5

Četla jsem s mou devítiletou dcerou před spaním. Byla nadšená, na čtení se vždy moc těšila. I já si ji užila. Doporučuji.

čtenářka301
07.04.2018 5 z 5

Líbí se mi styl i zápletka, jsem ráda za tuhle českou autorku.

kam.o.ska
27.03.2018 5 z 5

Zajímavá kniha pro děti, které se sžívají s novou rodinnou situací.

MartinaF
29.08.2017 5 z 5

Přečteno během dne, zkrátka nešlo přestat číst, dokud nebyl konec. Knížka, která mě chytla od začátku. Doporučuji přečíst.

Jana2424
13.05.2016 5 z 5

Nevím, jak to ta Petra Soukupová dělá, ale zase napsala bezvadnou a krásnou knížku. Četla jsem od ní již několikátou knížku a říkala jsem si, jaké to asi bude, když bude pro děti. Jaké? Opět skvělé. V jednoduchém příběhu opět člověk dokáže vycítit pocity hlavní postavy - devítiletého Bertíka. I když - knížka pro děti? Myslím, že je to knížka určitě i pro dospělé. Já jí zatím svým dětem zatím číst nebudu, mám pocit, že věcmi jako je rozvod atd. jim zatím hlavu zatěžovat nechci, ale určitě budu ráda, když si jí jednou přečtou.

kikoriky
23.03.2016

Četla jsem tuto knihu a moc se mi lídila.Přečtěte si jí bude se vám líbit.

nikikostadinova
09.02.2016 4 z 5

Krásně se četlo. Velmi poučná publikace pro děti i když mám někdy pocit, že potřebují poradit víc dospělí.

KACABAK
20.06.2015

Autorka velmi poutavě vystihla pocity malého Bertíka. Četla jsem s mým 9-letým synem, který se každý den těšil, jak to hlavně se ČMUCHADLEM a Bertíkem dopadne.Moc hezká kniha pro čtení rodičů s dětmi.