Beránek

Beránek https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159524/mid_beranek-5u1-159524.jpg 3 11 1

Výbor z celoživotního díla. Básně Karla Urianka se nacházejí na zvláštním řezu mezi vypjatými životními okamžiky, které zachycují a jejich přesným strohým záznamem. V Uriankově poezii ožívají utajené špeluňky Prahy, nonstopy, vybydlené byty, nedůstojná zaměstnání, výjevy z detoxikačního oddělení a prapodivné lidské figury, které raději nebereme na vědomí. Málokterý autor za posledních dvacet let byl tolik přirozeně konfesijní a z málokteré poezie si lze udělat tak hmatatelný a konkrétní obraz o životě v současné Praze. Beránek je elegický zpěv nad vlastním životem, nářek či přímo řev ztracené a opuštěné duše, zbavený ale jakékoliv sebelítosti, plačtivosti nebo sentimentu.... celý text

Přidat komentář

lubtich
02.06.2021 3 z 5

Už dlouho jsem nečetl básně, které by působily tak bezprostředně a upřímně. Přestože celkově "antistylizačním" básním příliš neholduji, nelze Uriankovi nepřiznat autentické vystihnutí situací na okraji.
Každodenní unylost, docházení do nelibých prací i pletichy s drogami a alkoholem; jasně, mohlo by se zdát, že je to taková bohémská póza. Ale s tím, jak Urianek dávkuje (sebe)ironii ("kdo nezná Bondyho / jako by nežil / kdo zná mě / jako by nežil"), do smutku vkládá humor a sarkasmus a jak i v bídných podmínkách chrlí všechny ty známá jména, mi to v žádném případě jako póza nepřipadá.
Hlavně poslední oddíl, v němž jsou časté básně povídkového rázu, specifickou atmosférou srší. Jen mi docela vadilo to neustálé tematizování psaní básně – jasně, báseň jako nutnost, ale zrovna s těmito básněmi bych byl ve výboru opatrný. Jinak je však doslov a zejména editorská činnost úctyhodná; vybrat z chaosu v igelitkách takto stručné dílo, to smekám. Zasloužená kniha.

Malíř pokojů

jednou jsem byl na
tom
tak zle

že jsem zavolal
tátovi jestli bych
u něj mohl přespat

a on mi
po dlouhém
vytáčení se řekl:

měl bys studovat nějakou
pořádnou školu
ne tu kterou
děláš ale potřeboval bych vymalovat
byt

po chvíli mrtvého ticha
jsme oba zavěsili
přibližně
ve
stejném okamžiku
(s. 104)

Autorovy knížky

Karel Urianek
česká, 1974 - 2010
2013  56%Beránek

Kniha Beránek je v

Přečtených9x
Knihotéce7x
Chystám se číst1x