Benzín už nevoní, ale já to ještě stihnul…

Benzín už nevoní, ale já to ještě stihnul… https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489250/bmid_benzin-uz-nevoni-ale-ja-to-jeste-st-md8-489250.jpg 5 6 3

Životní kariéru Petra Hošťálka, od koloběžky přes jízdní kolo, motocykl, automobil až k veteránům, pokládá za přirozený vývoj své generace. Vlastnictví jakéhokoliv motorového vozidla pro něj vždycky znamenalo svobodu, tedy přinejmenším pohybu. Když se ho zeptáte, proč jede raději autem než autobusem, nejspíš odpoví, že vlastní autobus zkrátka nemá… Petr Hošťálek umí strhnout k přečtení, ba hltání vzpomínek nejednoho „blázna“ pro motocykly a automobily, vyznávajících stejnou vášeň jako on. Ba i něco víc. Umí strhnout nejednoho váženého pána, který si vzpomene, jaké to bylo, když o této vášni jako kluk či mladý muž s plnou hlavou snů o jízdě kolem světa snil. Ba i něco víc. Umí strhnout nejednu manželku, partnerku, přítelkyni, ženu, která si uvědomí, že muž vedle ní je stále klukem, který dokáže milovat. Co? No přece všechno, jízdu, svět, život a v neposlední řadě i ji samou.... celý text

Přidat komentář

mira.l
28.02.2024 5 z 5

Tohle je taková jednohubka na tři, možná čtyři večery, když si to člověk hodně šetří. Neuvěřitelně milá knížka "motoristických" vzpomínek Petra Hošťálka, převážně z dob jeho dětství a mládí, kdy se dozvíme mnohé detaily z jeho celoživotní vášně - "infikovanosti" benzínem, olejem a starými auty a motorkami. To nadšení prakticky ze všeho, co má dvě či čtyři kola, je znát doslova z každé stánky. Rukama mu za celý život prošla slušná řádka nejrůznějších samohybů. Krásně se to čte, úplně samo.
A inspirovalo mě to k tomu, že co nevidět najdu autorovy knihy z cesty do Pekingu, které jsem už kdysi četl a mám v úmyslu se k nim vrátit. A taky mě při čtení napadlo, že mám někde doma Branaldova Dědečka automobila, o kterém vlastně nevím, jestli jsem ho někdy četl. Nejvyšší čas to napravit.

Formicka93
31.10.2022 5 z 5

I když nejsem motorkářka, tak jsem si knížku užila.


Auto999
06.10.2022 5 z 5

Naprosto skvělá výborně čtivá kniha. Jde o autorovi příběhy s předválečnými motocykly nebo automobily v hlavní roli. Některé z nich jsou až neuvěřitelné.