Ikarus

Ikarus https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356848/bmid_ikarus-3yi-356848.jpg 4 70 24

Benny Griessel série

< 5. díl >

Týden před Vánocemi najde mladý fotograf v písečných dunách mrtvolu. Policisté záhy zjišťují, že jde o Ernsta Richtera, zakladatele služby MyAlibi, která kryje zálety nevěrníků. Mezitím je Benny Griessel povolán na místo hromadné vraždy. Mezi oběťmi je také jeho bývalý kolega a čtyři roky bez alkoholu berou za své. Griessel je rozhodnut skončit, ale jeho nový šéf ho nasazuje na Richterův případ. Ostře sledovaná vražda se stává předmětem mediálních spekulací, s nimiž se vytvořily také otazníky ohledně motivu: mohl být pachatelem jeden z nesčetných podváděných partnerů? Nebo snad nespokojený klient?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Ikarus , 2015


více info...

Přidat komentář

Česneksmedem
06.08.2023 4 z 5

"Jedny dveře se zavírají,
jiné se otevírají."
Citát z knihy

Otevřel jsem dveře dalšího dílu této skvělé série. Tento díl byl malinko slabší, ale i tak to bylo docela lekker. Potěšil jsem se povídáním o víně. Z JAR můžu například vína z odrůdy Pinotage. Není to sice úplně srovnatelné s Lafite Rothschild 2010, ale pro důchodce dobrý.
Benny opět malinko popojel, ale vcelku se držel. Vaughn Cupido tentokrát dostal větší prostor. A na závěr znovu uveden hustý slovníček. Slušné!

sasena
26.07.2023 4 z 5

Poslední, kterou jsem teď dočetla. Trochu mi vadilo prolínání vyšetřování s výpovědí jedné z postav u advokátky, ale kde jinde bych se dozvěděla tolik informací o produkci vína v JAR. :-D
Asi nejukecanější ze všech autorových detektivek, ale četlo se to dobře, to zas jo. Hvězdičk jsem dala 5, proč tady mám jen 3?
P.S.: Benny, vole, drž se.


Wladimirski
29.05.2023 4 z 5

Lepší než 7 dní, ale ne tak dobré jako Kobra či Ďáblova hora. Některé příliš popisné pasáže (rodinná historie FdT) však přerušovaly jinak pěkný vývoj vyšetřování vraždy ER a stupňující se napětí. Benny svými alkoholovými eskapádami také přidal na zajímavosti, takže určitě pěkné počtení, ale na 5 hvězdiček to tentokrát nebylo.

Rade
03.08.2022 5 z 5

Benny Griessel po páté, a tentokrát v hlavní roli i Vaughn Cupido, jako skvělý parťák do nepohody.
Nejdřív jsem chtěla ubrat jednu hvězdičku, protože… proč vlastně? Nejdřív zdánlivě zdlouhavé vyšetřování, pak až nepříjemný pocit z Bennyho osobního maléru, ale nakonec musím uznat, tahle detektivka z jihu Afriky, a platí to vlastně pro všechny díly, je v podstatě dokonalá, takovým tím solidním způsobem, uvěřitelná, moc se mi líbí, že autor nepoužívá laciné triky, kýčovité zvraty, nic, co by mělo čtenáře ohromit, byť za cenu překombinovaných přemetů, krvavých orgií nebo přehnaných akčních scén. Prostě z ní mám pocit precizně zpracované detektivky s uvěřitelnou promyšlenou zápletkou a s realistiky vylíčenou policejní partou. Z poděkování autora v závěru knihy i seznamu literatury je zřejmé, jak poctivě autor přistupuje k přípravě detektivního příběhu.
A samozřejmě plus za afrikánštinu i za vinařskou zápletku. I za ty drobné minihappyendy.

DriftBooks
20.04.2022 3 z 5

Měl jsem trochu problém to dočíst. Už jsem psal o tom, že detektivy – alkoholiky nemám rád. Nebaví mě číst o jejich boji se závislostí a nebaví mě situace, kdy chlastaj a nejsou schopní normálně fungovat. Nezajímá mě ranní kocovina, abstinenční příznaky, a neustálá posedlost skleničkou… Proto také nečtu knihy Jo Nesboa, že… Nemám a priory problém s alkoholem. Ani s knihami o závislosti. Formánkovo knihu Úsměvy smutných mužů jsem si přečetl s chutí. I film jsem vydržel. Nejsem abstinent. Chápu, že alkohol je běžnou součástí života. Chápu, že se závislostí bojují miliony lidí. Ale třeba ve slovenských „dánovkách“ je pití jen jakýmsi katalyzátorem humorných situací. To mě baví. O alkoholika, který zaneřádí půlku knihy svými problémy a traumaty – děkuji, nemám zájem. V tomto pátém díle série Benny Grázl opět začne pít. A je to otravné…

Knihu jsem nakonec přečetl a to paradoxně – kvůli alkoholu. Jedna linka příběhu se totiž zabývá jihoafrickými vinaři. Najdete tu velmi stručný náhled do historie pěstování vína a jeho zpracování v této krajině. V době apartheidu i v době po… Zmíněna je aféra s podvody okolo drahých vín pro Čínu, ve kterých hrálo velkou roli právě jihoafrické vinařství (a to v cca devadesátých letech skutečně proběhlo). A já jsem na startu další kapitoly mého „pijáctví“. Začínám objevovat vína. To jsou prostě ty mé vzorce…

Ale jsme v čtenářském deníčku. Kniha Ikarus je standardní detektivka zasazená do (alespoň pro nás) atraktivního prostředí Jihoafrické republiky. Víno a vinařství je tu jen jako podružná příběhová linka. Vyšetřuje se vražda. Ale hlavně se řeší alkoholismus hlavního hrdiny. Musel jsem přeskakovat stránky. A tak je mi jasné, že další knihy Deona Meyera zřejmě číst nebudu, přestože všechny ty předchozí mě bavily nadmíru.

hanzmb
12.01.2022 4 z 5

Jako na houpačce mi připadají poslední díly. Nic moc 7dní, pak vynikající Kobra a zase slabší Ikarus. Ty kvanta afrikánských výrazů mě štvaly taky. Bohužel mi připadá, že jsou jimi zjednodušeně nahrazované nádherné místní reálie, které byly popisovány v prvních dílech. K tomu ten závěr založený na náhodě. Brrr. To vysloveně nesnáším. Nejzajímavější asi paralelně vyprávěný příběh. Ale to vychvalování místního vinařství v něm mi nesedí. Před 5 lety jsem měl možnost strávit večer diskuzí s jihoafrickým vinařem. Po jeho vyprávění jsem si už víno z JAR nikdy nekoupil.

Dajine
28.05.2021 5 z 5

Benny bojuje se závislostí na alkoholu a já se závislostí na něm.

Bundis
27.05.2021 5 z 5

Bennyho boj s alkoholem prožívám, jako bych tím taky trpěl. Moc pěkně se ty knihy čtou. Doporučuji.

jprst
12.02.2021 4 z 5

Další více než dobrý díl ze série o Bennym Griesselovi, autor drží svých dílů stále vysoko.

Tirisa
20.11.2020 4 z 5

pozor SPOILERY!!!!

Vlastně to bylo fajn, což dokazuje, že jsem všechny zatím vyšlé díly přečetla bez přestávek, ale do pěti hvězdiček mi stále něco chybělo a já to nedokázala pojmenovat....Teď u zatím posledního dílu mi to konečně tak nějak docvaklo. Zaprvé mi vadilo, že nemůžu tipovat, jak to celé bylo, nebo kdo by mohl být vrah, protože se většinou jednalo o osobu, která nebyla téměř zmiňovaná a motiv vyšel najevo až opravdu na konci...A zadruhé mě neustále ve čtení rušily vložené afrikánské výrazy...bylo jich až dost a u páté knihy jsem toho začala mít dost já. Jinak to ale vážně nebylo vůbec špatné, takže za mě čtyři hvězdičky a teď si dám zase něco z trošku jiného soudku.

Lumír23
26.07.2020 5 z 5

Znovu výborné, sice je z Bennyho zase alkáč, ale je to jen způsob, jak se víc přiblížit ke knize jako k možnému reálu. Taky má ten život na houpačce...

rodak
12.04.2020 5 z 5

Úplně jiné čtení než běžná thrillerová produkce.Baví to moc, hlavní hrdina super dějové linky bezvadné.Lehký humor,ironie, vše jak má být.

soukroma
22.10.2019 5 z 5

Bezvadné: po trochu zmatečném úvodu se rozjedou jasně odlišené linky - jedna vyšetřovací začínající u případu pohřešování a vraždy podnikatele a druhá formou "zpovědi" u advokátky těsně před odhalením nečekaných pachatelů. Velmi neotřelý literární krimi styl.
A ten námět mne uchvátil - tedy nikoli amorální Alibi.co.za, ale historie produkce jihoafrického vína (i ty neblahé zločinné praktiky ve vinařském podsvětí ve světě)! Současné tamní víno mám nyní na špici osobní obliby, takže co víc si můžu jako bonus od kvalitního krimithrilleru ještě přát.
Dokonce i Bennyho s jeho démonem alkoholem jsem tentokrát vcelku snesla; bylo to sice ve skutečnosti děsné, ale v rámci knihy zabíral tak akorát prostoru. Víc mne ovšem samozřejmě uchvátil Cupido...
Jen mi pořád vadí přibývající množství místních výrazů (je sice pravda, že nadávky a vulgarity takhle na čtenáře nedolehnou, ale nejsou to jen ony.). Slovníček je pak třeba skoro v každém odstavci. 95%

Překlepy jsou věru "povedené":
- dokud nepožila sluchátko...
- barvený muž
- zděný talent (=zděděný)

petrulka
14.08.2019 4 z 5

Benny mě baví. Jeho boj sám se sebou, jeho talent, sakrasmus. Není superman, jako Harry Hole, o to víc je mi bližší. Příběh jako takový je dobrý, zaujalo mě vyprávění ve dvou rovinách, resp. osud vinařské rodiny byl samé překvapení. Závěr ostatně taky není úplně předvídatelný, prostě baví až do konce.

harena
23.03.2019 5 z 5

Skvělý a opět neodolatelně čtivý další díl ze série Bennyho Griessela, detektiva stále marně bojujícího s alkoholem, až tomu nakrátko bohužel propadl. Těžko se srovnává se smrtí svých přátel, propadá depresi nad tím, že v Kapském Městě není možné zvládnout zvyšující se počet násilí, vražd a loupeží, kterého jsou svědky i malé děti a zažívají to na vlastní kůži.

"Jak tomuhle zabráníme? Přes hranice sem proudí spousty lidí. Přicházejí nás okrást, protože tady jsou prachy. A my tu přílivovou vlnu nezastavíme a ona už se nikdy nevrátí zpátky. Jsou zvrácenější a zvrácenější, je to jako vlak, co jede stále rychleji a rychleji. A brzdy jsou v hajzlu - to my jsme ty brzdy a to my jsme v hajzlu..."

Elitní jednotka Jestřábi v čele s Bennyho přítelem Cupidem vyšetřují vraždy, finanční podvody, občas problesknou i vtípky a hlavně je to výborný styl psaní, rychlé prolínání dějů, je to napínavé a čtivé. Už po prvních stránkách víte, že je to o třídu výš, než většina krimithrillerů. Doporučuji začínat prvním dílem.

zazvorka
11.01.2019 5 z 5

Popadla jsem v knihovně namátkou - a opravdu jsem si ji užila. Honem se budu muset podívat po dalších. Bezvadná detektivka, nemá hluchá místa, vřele doporučuji!

Jediné, co mne rozčilovalo, byla přemíra afrikánských výrazů - rozumím tomu, že pár hodí pro dokreslení atmosféry, ale k čemu tolik - tam postrádám smysl. Vzadu sice je slovníček, ale komu se chce při napínavém ději pořád něco hledat... Nakonec jsem se na hledání vykašlala, a vnímala jsem ty výrazy jen jako dekoraci. Ale možná jsem to nepochopila správně - třeba je to ve skutečnosti jazyková učebnice a děj je tam jen proto, aby to žáky bavilo???

Jaruš7
06.09.2018 5 z 5

Popravdě to byla pecka v čem se dá ještě podnikat.
( .- .-.. .. -... ..)
Jaksii ne a ne uvěřit. Autor dovede neustále překvapovat neuvěřitelnostmi.
Meyerský styl opět v širším pojetí ze života v Kapském Městě s bonusem o prestižní profesi dané země.
Další brilantností byly důkazní mobilní frekvence v úderném smeči, paráda.
Citace:"Policisté a vojáci jsou prakticky jedinou součástí společnosti, která je vystavena všem čtyřem syndromům. "(Přeživších, separační úzkosti, všeobecné zodpovědnosti, nenávisti - k sobě samému)". Tvrdá realita - jen pro extraligu.
"Přátelství neznamená říkat věci, které slyšet chceš, ale věci, které slyšet potřebuješ."
Autor s excelentními zápletkami, radost číst.

Oksalakka
13.05.2018 5 z 5

Benny Griessel je důstojný bratranec Harryho Holea ... těším se na další díly!

bezprezdivky
30.04.2018 4 z 5

Další hutný kousek z Jihoafrické republiky. Budu si muset obstarat i další .....

jonathan
05.03.2018 5 z 5

Toto je jedna z najlepších sérií aká sa mi dostala do ruky. Všetkých 5 kníh Deona Meyera s Bennym Griesellom rozhodne stojí za prečítanie. Keby som mohla tak dám aj 10 *. Fantastické.

Autorovy další knížky

Deon Meyer
jihoafrická, 1958
2015  85%Ďáblova hora
2018  90%Horečka
2015  89%13 hodin
2016  83%7 dní
2017  87%Kobra

Kniha Ikarus je v

Přečtených91x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených5x
Knihotéce104x
Chystám se číst38x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x