13 hodin

13 hodin https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250637/bmid_13-hodin-vbL-250637.jpg 4 142 51

Benny Griessel série

< 2. díl >

Někdo by detektiva Bennyho Griessela nazval legendou. Jiní by řekli, že je to starý opilec. Ať tak či onak, na to, aby mohl být povýšen, šlápl Benny v průběhu let na kuří oko příliš mnoha lidem. Nyní se pokouší zůstat střízlivý a snaží se vyškolit novou generaci bojovníků se zločinem. Když ale v Kapském Městě zmizí americká turistka, panikařící politici si hned vzpomenou, koho je třeba k případu povolat. Benny má jen třináct hodin na to, aby zachránil vystrašenou Rachel i svou kariéru. A aby toho nebylo málo, musí vyřešit ještě jeden případ – vraždu jihoafrického hudebního manažera. Benny vydržel střízlivý už 156 dní, avšak další dny bez pití budou pro něj obzvlášť náročné...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

13 Uur , 2008


více info...

Přidat komentář

Standa24
27.12.2023 4 z 5

První díl se mi líbil o trochu více, do 13 hodin jsem se ze začátku nemohl začíst, ale postupně děj nabýval spád a poslední cca 1/3 byla super. Stejně jako u prvního dílu oceňuji hlavně originální prostředí JAR. Je dobré si i dohledat nějaké informace o tom, kdo to jsou Xhosové a Zuluové. Benny měl tentokrát i velkou míru štěstí a na víc se vše snažil zvládnout bez kapky alkoholu ...

Česneksmedem
27.07.2023 5 z 5

(SPOILER) "Teď, když po vás běloších šlape pozitivní
diskriminace, myslíte si, že tomu rozumíte?
Rozumíte leda h...u."
Částečně vytečkovaný citát z knihy.

Jsme zhruba v polovině parného léta, takže led je velice tenký...
Druhý díl se mi líbil ještě o trochu víc než ten první. Také jsem si potvrdil, jak je důležité u sebe nosit nůž, nejlépe multifukční. Některým čtenářům se možná nebude líbit úprava dívčí nožky, přesto knihu doporučuji.


broskev28
08.07.2023 4 z 5

Druhý díl mě malounko zklamal.
Nemám ráda americké filmy, v nichž hrdina někoho - nejčastěji vnadnou blondýnku - zachrání ne za pět minut dvanáct, ale za minutu dvanáct. Bennyho záchrana ovšem přišla ještě později, a to mě docela zklamalo: být američtější než Američani, to bych od Deona Meyera nečekala!
Ale jinak čtivé, zajímavé, občas docela náročné (pro mě především kvůli množství policejních příslušníků a střídání dějů) provedení, na němž nejvíc oceňuju (ne)alkoholickou linku a vůbec vývoj Bennyho soukromého života; perfektní byl třeba "kariérní" rozhovor se synem Fritzem. Takže určitě vyhledám pokračování Bennyho nyní již kapitánské policejní aktivity.

Makii
29.06.2023 5 z 5

Skvělá kniha, velmi napínavá, moc se mi líbila. Po dlouhé době jsem se nemohla od příběhu odtrhnout. Vše do sebe pěkně zapadlo. Líbí se mi i africké reálie a pro mě různé nové informace z tohoto koutu Země. Určitě si přečtu i další detektivky v této sérii.

Gibis
20.06.2023 5 z 5

Perfektně napínavý díl s Bennym Griesselem, kdy souběžně řeší dva případy a přebíhá od jednoho k druhému. Sice je třeba se dost soustředit, protože případy se střídají tak rychle, že člověk musí být neustále ve střehu, aby věděl o kom vlastně čte, ale je to tak strhující, že máte přečteno za chvilku, protože knihu nejde odložit. Pro mě je bonusem, že se vše odehrává v Jihoafrické republice o níž toho vím jen pramálo a ráda se dozvím něco víc.

Lmslaver
06.05.2023 5 z 5

Druhé pokračování série s Bennym Griesselem posunuje laťku výše nad jedničku. Maraton dvou případů, které nesnesou odkladu mě strhlo ke čtení od první strany až do závěrečného finále.

sasena
27.04.2023 5 z 5

Vše už za mě napsali Rade a Wladimirski, já jen dodám, že u této knihy jsem neodolala a musela se podívat na konec, jestli se tam objeví jedna osoba. Jinak bych to nedala, napínavý to je moc. A už se těším na další knihu od tohoto autora. Dík samozřejmě patří i překladateli Jakubovi Kalinovi, čte se to fakt moc dobře.

Anor505
11.02.2023 4 z 5

Už podruhé jsem se s Bennym Griesslem potkala u čtenářské výzvy a bylo to setkání vesměs příjemné. Příběh byl rozdělený do krátkých odstavců a místy mi připomínal filmový scénář. Jen ze začátku jsem měla trochu problém s orientací, když chudáka Bennyho posílali od čerta k ďáblu. Na knihách od autora se mi líbí, že se díky nim podívám i do společnosti JAR se všemi jejími problémy. Určitě si přečtu i další díly.

zbuy
08.12.2022 5 z 5

Detektiv Griessel musí řešit v časovém presu dva urgentní případy, není čas na nějakou zbytečnou vatu a roztáčí se třináct hodin náročného vyšetřování. Vražda hudebního magnáta, smrt mladé dívky a pátrání po její kamarádce nenechají čtenáře vydechnout. Barvitě vykreslený náhled nejen do šoubyznysu a policejní práce v Jihoafrické republice.

Wladimirski
13.08.2022 5 z 5

Moje druhá kniha od Deona Meyera a opět nádherná jízda! Excelentně dokáže držet čtenáře v napětí od první do poslední stránky, a to přesto, že se děj odvíjí ve dvou nezávislých linkách a na několika různých místech současně. Žádné pasáže nejsou nudné, jazykový styl naprosto přirozený, takže čtenář jen hltá další a další stránky. Děj není předvídatelný ani tuctový. Rychlé a jasné dialogy, reálně vykreslené postavy. Benny Griessel je sympatický, inteligentní detektiv, ze kterého autor nedělá přehnaného super hrdinu. Další díly mám již v knihovně :-)

aralka
11.08.2022 5 z 5

Dost dobře, svižně a obratně a napsaná detektivka z prostředí Jihoafrické republiky... není to ten typ detektivky, kde si říkáte, "bože co je to za fantasmagorii, to už neví, co by si vymyslel, aby čtenáře šokoloval!!!...... ale děj této knihy je bohužel velmi velmi uvěřitelný..... za mě super počtení!
úplně se ztotožňuji s komentářem Rade :-)

bigben
26.07.2022 4 z 5

Po předchozí knížce bodla dobrá detektivka s rychlým dějem a akcí.

Andrea81
19.04.2022 5 z 5

Toto se mi fakt líbí. Už se těším, jak to bude Benny zvládat nadále.

Rade
05.04.2022 5 z 5

Dějová smršť, pádící události, akce střídá akci – a nejzajímavější na tom je, že se mi to líbí… Přitom já detektivky s přemírou akce nemám ráda. Čím to je? No asi tím, že je to opravdu dobré! Ty vraždy, divoké honičky, útěky tu nejsou pro akci samu, ale protože to je součást velice dobře vymyšleného napínavého, a přes tu spletitost, hromadu postav a zápletek nepřekombinovaného detektivního příběhu.
Ta rychlost děje je ještě násobena paralelním sledováním více dějových linek, takže vám jde nejen hlava kolem z té rychlosti, ale ještě si při tom skákání z akce do akce procvičíte šedé buňky mozkové.
Do toho hodně sympatický hlavní hrdina, kterému moc držíte palce - v druhém dílu je mi už o hodně bližší - a pro mě velký bonus jihoafrické prostředí a pro našince nevídané „rasové“ poměry. V podstatě moderní civilizace, která se, aspoň v prostředí Kapského Města na první pohled neliší od té nám známé, a přitom tak moc záleží na tom, zda jste černý, teda vlastně buď Xhosa nebo Zulu, nebo běloch, a nebo taky barevný, což je - kupodivu - v Jihoafrické republice něco mezi prvním a druhým. A mluvit můžete xhoštinou, zulštinou, angličtinou nebo afrikánštinou… Už jen kvůli těm nevídaným společenským poměrům stojí za to tuhle knihu přečíst.

YangJie
07.02.2022 5 z 5

No tak toto je opravdová lahůdka ve svém žánru. Jako bonus pak čtenář dostane poměrně plastickou představu o tom, jak dnes funguje v JAR soužití jednotlivých etnických skupin.

Prateri
21.11.2021 4 z 5

Dlouho předlouho mi to trvalo než jsem knihu dočetla, jako by se nejednalo o pouhých 13 hodin pátrání. Já pátrala několik dní. Poslední dobou mám nějaké pomalejší rozjezdy. Nakonec si mě detektiv Benny získal, jeho kolegové také. Jihoafrické prostředí je zajímavé, policie, detektivové jsou rozdílní co se barvy a různých afrických jazyků týče, ale spolupráce jim jde skvěle a to je potom čtení radost.
Wikipedie poskytuje velice zajímavé čtení o Jihoafrické republice, i k tomu mě kniha pana Meyera dovedla, abych si nějaké informace vyhledala.

Bundis
17.05.2021 5 z 5

Skvělá detektivka z JAR.

konformita
16.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Super, Benny vydržel a nenapil se. Pašování lidí kvůli orgánům a holka, co něco nechtěně natočila na kameru a jdou ji kvůli tomu po krku. Zkorumpovaná policie, Bennyho povýší, ale stále má žízeň...

Schary
03.01.2021 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé! Opět poutavá jízda, Benny sympaťák a hrdina jako v prvním díle....Super detektivka z netradičního prostředí a není to úplně taková ta severská drasťárna...

malýčtenář
01.10.2020 3 z 5

Nemám ráda detektivky, ale naštěstí byl začátek napínavý a už se nedalo odtrhnou. Některé pasáže jsou dosti rozvláčné, ale budiž.

Autorovy další knížky

Deon Meyer
jihoafrická, 1958
2015  85%Ďáblova hora
2018  90%Horečka
2015  89%13 hodin
2016  83%7 dní
2017  87%Kobra

Kniha 13 hodin je v

Právě čtených2x
Přečtených178x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených11x
Knihotéce115x
Chystám se číst61x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x