Vášeň podle Terezy / Křesťané a Mauři

Vášeň podle Terezy / Křesťané a Mauři https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35296/bmid_vasen-podle-terezy-krestane-a-mauri-tVq-35296.jpg 4 15 2

Benjamin Mallaussène série

< 4. díl

Dva téměř detektivní příběhy z rodinného klanu Malaussènů (Vášeň podle Terezy, 1999; Křesťané a Mauři, 1996) se odehrávají v Paříži ve čtvrti Belleville. V prvním příběhu se celá rodina ocitá v šoku: Tereza se chce vdávat! Že to nemůže dobře dopadnout, cítí její bratr a ochránce Benjamin od prvního pohledu na jejího nápadníka. A má po čertech pravdu. Dostat Terezu z prekérní situace stojí téměř všechny jeho síly. Ve druhém příběhu Křesťané a Mauři Špunt zarytě hledá tatínka. Benjamin a jeho přítel Loussa z Casamance musí použít všechen svůj důvtip, aby chlapce uspokojili.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Aux fruits de la passion / Des chrétiens et des Maures


více info...

Přidat komentář

Majto
01.12.2023 3 z 5

Posledná kniha o klane Malaussénovcov ma tak trošku sklamala. Predošlé dve prekypovali skvelou formou. No tu akoby autorovi dochádzal dych. Bavil som sa no nebolo to úplne on.

broskev28
30.06.2023 5 z 5

"Nechceme to, co chceme, v tom je ta potíž."
Já hlupka jsem si na kratší cestu vlakem - navíc se skupinkou dětí, které mě určitě nenechají začíst - přibalila tenkou Pennacovu knížečku malého formátu. Teprve po návratu jsem zjistila, že jde o poslední díl volné série, ale abych řekla pravdu, vůbec jsem to nepoznala.
Skvělé, skvělé a skvělé do třetice! Tereza, jedna z mnoha sourozenců - potomků věčně zaláskované maminky, která si ovšem podtrhla vše podstatné v knize Praktické rady do manželství, vydané v Curychu (!!!) v roce 1934, je povoláním jasnovidka, která plánuje svatbu. Takto podáno je to nuda, šeď, ale ten ohňostroj, který kolem chystané a posléze i realizované svatby rozpoutá Terezin bratr Benjamin, to nelze popsat, to se musí přečíst.
A kdyby se vám to čirou náhodou popsat povedlo, tak byste to určitě nedokázali vypovědět tak úchvatně, jako právě Daniel Pennac. Jeho celostránková souvětí, trochu se podobající nekonečným větám B. Hrabala, soudržnost rodinného klanu (včetně všech přivdaných a přiženěných tet, strýčků a kmotrů, jakož i jejich rodinných příslušníků a přátel), geniální sarkasmy namířené tu na fungování státu, ondy na (ne)schopnost policie a především na finanční machinace jedné významné francouzské šlechtické rodiny, úžasné!
A zhruba totéž bych mohla napsat o přílepku nazvaném Křesťané a Mauři, o němž v názvu není řeč. Jazykové nuance podmiňovacího způsobu aneb jak se stalo, že Špunt je Benjaminův mladší bráška. To nevymyslíš!!!
Místy jsem měla pocit, jako bych četla francouzského Hiaasena, a to bych do D.P. nikdy neřekla; znám totiž pouze jeho práva čtenáře včleněná do víceméně výchovně suchopárné knihy Učení mučení. Tohle je docela jiné kafíčko, a já ho moc doporučuju těm, kdo mají rádi nadsázku a neuvěřitelná rozuzlení, navíc podaná vybroušenou češtinou: velké poděkování za překlad paní Vlasty Misařové.
P.S. Navíc se tam několikrát objeví český karavan, považte!

"Těžko zazlívat funebrákům, že si udělají krám naproti hřbitovu, to je obscénní stránka každé alegorie."


Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Daniel Pennac
francouzská, 1944
2004  88%Jako román
2011  92%Pes Paličák
2004  76%Lidožrouti z Obchoďáku
2003  90%Sudička pistolnice
2002  89%Obchodnice s prózou

Kniha Vášeň podle Terezy / Křesťané a Mauři je v

Přečtených18x
Knihotéce13x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x